635
پرتوی از تفسیر اهل بیت علیهم السلام (مبانی و روش) جلد دوم

فرماید، عبارت است از:

یک. راه پیامبران، یعنى راه کسانى که از بالاترین نعمت هدایت و توفیق برخوردار بوده‏اند.

دو. راه صدّیقان، یعنى راه کسانى که در مرتبه والاى صداقت در گفتار، اخلاق و رفتار قرار دارند و الگوگیرى از آنان موجب رستگارى و رسیدن به مقصد انسانیت است.

سه. راه شهدا، یعنى راه کسانى که به مقام «گواهان اعمال» رسیده‏اند و یا راه شهیدانى که در جبهه نبرد حق و باطل، شهید شده‏اند.

چهار. راه صالحان، یعنى راه کسانى که در نتیجه ایمان و عمل صالح، توفیق راهیابى به مقصد نهایى انسانیت یافته‏اند.

* درجات نعمت یافتگان: نعمت یافتگان (پیامبران، صدّیقان، شهیدان و صالحان) را که در بهشت، مراتب و درجات متفاوتى دارند، به طور کلّى مى‏توان به دو دسته تقسیم کرد:

دسته اوّل که «مقرّبان» نامیده شده‏اند، پیشتازان در ایمان و عمل صالح ‏اند و انبیا و اوصیاى آنان، در صدر آنها قرار دارند. برترینِ درجات پیامبران، به پیامبر خاتم صلی الله علیه و آله اختصاص دارد و بالاترین درجات مقرّبان درگاه الهی نیز ویژه او و خاندان بزرگوار اوست.

دسته دوم، «اصحاب یمین» یا «اصحاب میمنت» نامیده شده‏اند. این نام‏گذارى مى‏تواند اشاره به یمن و برکت ایمان و عمل صالح آنها باشد که به میزان آن، از رفاقت با مقرّبان در بهشت جاوید برخوردارند، بر خلاف اصحاب شمال و مشئمت که گرفتار شومى عقاید و اعمال نارواى خویش‏ اند.

تفسیر (‏ غَیرِ المَغضوبِ عَلَیهِم)

* واژه‏شناسى «غضب»: «غضب» اسم مصدر است از مادّه «غ ض ب» که بر شدّت و قوّت دلالت دارد. این واژه هنگامى که در مورد انسان یا حیوان به کار


پرتوی از تفسیر اهل بیت علیهم السلام (مبانی و روش) جلد دوم
634

تمایز نعمت‏هاى ظاهرى و باطنى بیان کرده‏اند، مانند:

یک. نعمت‏هایى که شناخت آنها بدیهى است، ظاهرى، و نعمت‏هایى که شناخت آنها نظرى است، باطنى شمرده مى‏شوند.

دو. نیروهاى ظاهرى انسان، نعمت ظاهرى و نیروهای باطنى او نعمت باطنى اند.

سه. نعمت‏هایى که قابل دیدن هستند، ظاهرى و نعمت‏هایى که با دلیل و برهان معلوم مى‏شوند یا به کلّى براى انسان مجهول اند، باطنى هستند.

چهار. معیار تمایز نعمت‏هاى ظاهرى و باطنى در مخاطبان مختلف، متفاوت است. اگر مخاطب آیه یاد شده، مشرکان باشند، نعمت‏های ظاهرى عبارت اند از نعمت‏هاى محسوس، مانند چشم، گوش و... و نعمت‏هاى باطنى عبارت اند از نعمت‏هاى نامحسوس، مانند شعور، اراده و عقل؛ ولى اگر مخاطب آیه، عموم مردم باشند، علاوه بر محسوسات، دین نیز نعمت ظاهرى شمرده مى‏شود، و مقصود از نعمت‏هاى باطنى، افزون بر آنچه اشاره شد، مقامات معنوى - که در نتیجه اخلاص حاصل مى‏شوند - نیز خواهند بود.

نکته شایان توجّه این که: آنچه مفسّران در تبیین انواع نعمت‏هاى الهى گفته‏اند، مانند آنچه در روایات آمده است، منافاتى با یکدیگر ندارند و همگى بیان مصداق‏های مختلف نعمت‏هاى آشکار و نهان الهى از زاویه‏هاى گوناگون اند.

* مقصود از هدایت به «راهِ نعمت یافتگان»: مقصود از درخواست هدایت به «راه نعمت یافتگان» در سوره حمد، راه گروه چهارم، یعنى راه کسانى است که از نعمت خاصّ باطنى الهى برخوردار شده‏اند و توفیق هدایت ویژه الهى نصیب آنها گردیده و در نتیجه از انحرافات اعتقادى و اخلاقى و عملى مصونیت یافته و بر صراط مستقیم الهى تا رسیدن به مقصد نهایى، ثابت‏قدم مانده‏اند.

بنا بر این، راه نعمت یافتگانى که مسلمانان موظّف اند در نمازهاى پنجگانه از خداوند سبحان بخواهند که با هدایت ویژه خود، توفیق طى کردن آن را عنایت

  • نام منبع :
    پرتوی از تفسیر اهل بیت علیهم السلام (مبانی و روش) جلد دوم
    سایر پدیدآورندگان :
    عبدالهادي مسعودي، سيّد محمّدکاظم طباطبايي،
    تعداد جلد :
    3
    ناشر :
    انتشارات بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی
    محل نشر :
    مشهد
    تاریخ انتشار :
    1398/01/01
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 5207
صفحه از 687
پرینت  ارسال به