موانع «ضلالت»
موانع ضلالت، اموری هستند که رعایت آنها از گمراهی پیشگیری مینماید. از این رو، شناخت و توجّه عملی به آنها، از اهمّیت ویژهای برخوردار است.
پیشگیری از ضلالت برای رسیدن به زندگی توأم با سعادت، به قدری اهمّیت دارد که خداوند سبحان در نخستین لحظاتی که دستور فرود آمدن آدم ابو البشر و همسرش حوّا را بر زمین صادر کرد، در رهنمودی کوتاه، اصلیترین راه دستیابی به آن را با صراحت بیان فرمود که اگر به این رهنمود توجّه میشد، هیچ کس گمراه نمیشد. متن آن رهنمود خطاب به آدم و حوّا چنین است:
۰.(قالَ اهْبِطَا مِنْهَا جَمِیعَاً بَعْضُكُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ فَإِمَّا یَأْتِیَنَّكُم مِّنِّى هُدًى فَمَنِ ٱتَّبَعَ هُدَاىَ فَلاَ یَضِلُّ وَ لَا یَشْقَىٰ.۱
۰.فرمود: همگى از آن [مقام] فرود آیید، در حالى که بعضى از شما دشمن بعضى دیگر است. پس اگر براى شما از جانب من رهنمودى رسد، هر کس از هدایتم پیروى کند، نه گمراه مىشود و نه تیرهبخت).
بر اساس این رهنمود، اصلیترین مانع ضلالت، پیروی کردن از راهنماییهای خداوند سبحان است که از طریق وحی توسّط انبیا به مردم ابلاغ شده اند. به سخن دیگر، جامعترین رهنمود الهی برای پیشگیری از ضلالت، «تقوا» است.۲ همه انسانها با به کارگیری این رهنمود میتوانند ضلالت و شقاوت را از خود دور، و سعادت دنیا و آخرت خود را تأمین نمایند.
برجستهترین موانع ضلالت و مهمترین توصیهها برای پیشگیری از ضلالت، عبارت اند از: