531
پرتوی از تفسیر اهل بیت علیهم السلام (مبانی و روش) جلد دوم

این معنا در سوره محمّد صلی الله علیه و آله با تفصیل بیشترى بیان شده است. ابتدا مى‏فرماید:

۰.(إِنَّ ٱلَّذِینَ ٱرْتَدُّوا عَلَىٰ أَدْبَارِهِم مِنْ بَعْدِ مَا تَبَینَ لَهُمُ ٱلْهُدَى ٱلشَّیطَانُ سَوَّلَ لَهُمْ وَ أَمْلَىٰ لَهُمْ.۱

۰.کسانى که پس از آن که هدایت براى آنها آشکار شد، به گذشته خویش باز گشتند، شیطان، باطل را برایشان آراست و به آنان میدان داد).

بر اساس مفاد این آیه، کسانى که راه درست هدایت براى آنان روشن شده ولى در اثر هوس‏هاى نفسانى و آرایه‏های شیطانى، لجاجت ورزند و به راه کفر باز گردند، مستوجب غضب الهى هستند.

سپس، پس از اشاره به همکارى پنهانى این گروه با دشمنان اسلام، در باره کیفر آنها مى‏فرماید:

۰.(فَكَیفَ إِذَا تَوَفَّتْهُمُ ٱلْمَلاَئِكَةُ یَضْرِبُونَ وُجُوهَهُمْ وَ أَدْبارَهُمْ * ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمُ ٱتَّبَعُوا مَا أَسْخَطَ ٱللهَ وَكَرِهُوا رِضْوَانَهُ فَأَحْبَطَ أَعْمَٰلَهُمْ.۲

۰.حالِ آنها چگونه خواهد بود، هنگامى که فرشتگان [مرگ] بر صورت و پشت آنان مى‏زنند و جانشان را مى‏گیرند!؟ * این به خاطر آن است که آنها در پیِ چیزی رفتند که خداوند را به خشم مى‏آورد و خشنودى او را خوش نداشتند. خدا هم اعمالشان را نابود کرد).

گفتنى است - همان طور که اشاره شد - یکى از عوامل غضب الهى بر قوم یهود، ارتداد آنها از توحید، پس از غیبت کوتاه موسى علیه السلام بود.۳

اقوام غضب شده

در میان اقوام گذشته، قرآن کریم، سه گروه را با صراحت مورد غضب خداوند سبحان دانسته است:

1.. محمّد: آیۀ ۲۵.

2.. محمّد: آیۀ ۲۷ ـ ۲۸.

3.. ر. ک: اعراف: آیۀ ۱۵۲ و طه: آیۀ ۸۶.


پرتوی از تفسیر اهل بیت علیهم السلام (مبانی و روش) جلد دوم
530

بدیهى است که هر چند شأن نزول آیات یاد شده، جنگ اُحُد و خیانت در غنائم جنگى است، ولی شامل مطلق خیانت در اموال عمومى مسلمانان نیز مى‏گردد.

۱۲. ارتداد

ارتداد (بازگشت به کفر پس از پذیرفتن اسلام) در واقع، یکى از مصداق‏های تکذیب آیات الهى است که در قرآن به طور مستقل به عنوان یکى از عوامل غضب خداوند سبحان شمرده شده است. این امر مى‏تواند به دلیل خطر ارتداد براى جامعه اسلامى و سنگینى گناه آن باشد. قرآن در این باره مى‏فرماید:

۰.(مَن كَفَرَ بِاللهِ مِنْ بَعْدِ إِیمَانِهِ إِلَّا مَنْ اُكْرِهَ وَ قَلْبُهُ مُطْمَئِنٌّ بِالْإِیمَانِ وَ لَٰكِن مَّن شَرَحَ بِالْكُفْرِ صَدْرًا فَعَلَیهِمْ غَضَبٌ مِّنَ ٱللهِ وَ لَهُمْ عَذَابٌ عَظِیمٌ.۱

۰.هر که پس از ایمان آوردنش به خدا کافر شود، مگر آن که به ناخواه وادار شود [و سخنى خلاف ایمانش بگوید] در حالى که دلش به ایمان آرام است، لیکن کسانی که سینه را به کفر گشایند، پس خشم خدا بر آنهاست و آنان عذابى بزرگ دارند).

در این آیه، به حکم دو گروه از کسانى که پس از پذیرفتن اسلام، اظهار کفر مى‏کنند، اشاره شده است:

نخست، افرادى که در اثر تهدید و فشار دشمنان، به ظاهر، اعلامِ جدا شدن از اسلام و بازگشت به کفر کرده‏اند. چنین افرادى از نظر قرآن، کار خلاف انجام نداده‏اند.

گروه دوم، کسانى هستند که با آغوشى باز و سینه‏اى گشاده، پس از ایمان، پذیراى کفر شده‏اند. قرآن در باره آنها مى‏فرماید که مورد غضب خداوند سبحان قرار گرفته‏اند و عذابی بزرگ در انتظارشان است.

1.. نحل: آیۀ ۱۰۶.

  • نام منبع :
    پرتوی از تفسیر اهل بیت علیهم السلام (مبانی و روش) جلد دوم
    سایر پدیدآورندگان :
    عبدالهادي مسعودي، سيّد محمّدکاظم طباطبايي،
    تعداد جلد :
    3
    ناشر :
    انتشارات بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی
    محل نشر :
    مشهد
    تاریخ انتشار :
    1398/01/01
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 5170
صفحه از 687
پرینت  ارسال به