شما [به گاهِ گناه،] خود را از گواهی دادن گوش و دیدگان و پوستهایتان بر ضدّتان پنهان نمیکردید؛ بلکه [تنها از مردم استتار مىکردید و] گمان کردید که خداوند بیشتر آنچه را که [پنهان از مردم] به جا مىآورید، نمىداند * و این گمانتان که به پروردگارتان بردید، شما را [با استمرار گناه] به هلاکت افکنْد و از زیانکاران گشتید).
همچنین در سوره فتح، سوء ظنّ منافقان به خدا را موجب خشم الهى بر آنان ذکر مىکند و مىفرماید:
۰.(وَ یُعَذِّبَ الْمُنَافِقِینَ وَ الْمُنَافِقَاتِ وَ الْمُشْرِكِینَ وَ الْمُشْرِكَاتِ الظَّانِّینَ بِاللهِ ظَنَّ السَّوْءِ عَلَیْهِمْ دَائِرَةُ السَّوْءِ وَ غَضِبَ اللهُ عَلَیْهِمْ وَ لَعَنَهُمْ وَ أَعَدَّ لَهُمْ جَهَنَّمَ وَ سَاءَتْ مَصِیرًا.۱
۰.مردان و زنان منافق و مردان و زنان مشرکِ بدگمان به خداوند را عذاب میکند، روزگارشان سیاه باد! خداوند بر آنان غضب کرده و از رحمت خود، دورشان ساخته و دوزخ را براى آنان آماده کرده است و چه بد سرانجامى است!).
بر این اساس، سوء ظن به خدا، یکى از بزرگترین گناهان است، چنان که در روایتى از پیامبر خدا صلی الله علیه و آله آمده:
۰.أكبَرُ الكَبائرِ سوءُ الظَّنِّ بِاللهِ.۲
۰.بزرگترین گناه کبیره، بدگمانى به خداست.
گفتنى است سوء ظن به خدا و باورهاى نادرست در باره او، مصادیق و معانى متعدّدى دارند که در تفسیر آیات مربوط، باید به تبیین آنها پرداخت.
۱۰. فرار از میدان جهاد
پایدارى در جبهه جهاد و مقاومت در برابر دشمنان اسلام، واجب مؤکّد، و در مقابل، پشت کردن به دشمن و فرار از جبهه جهاد، یکى از بزرگترین گناهان و