این آیات، به روشنى بیانگر این واقعیت اند که عناوین یاد شده، از نظر مصداق با یکدیگر پیوسته و همراه اند، هر چند از نظر مفهوم تفاوت دارند.
نکته چهارم. عوامل کاهش یا افزایش موانع راهیابى: بر پایه آنچه در تبیین موانع راهیابى ویژه گذشت، انواع گناهان به طور نسبى، مانع برخوردارى انسان از هدایت ویژه الهى اند. هر چه آلودگى انسان بیشتر باشد، محرومیت او از هدایت پاداشى افزایش خواهد یافت، تا به نقطهاى برسد که به کلّى از مدار هدایت ویژه خارج میشود و در مسیر اضلال کیفرى الهى قرار میگیرد.
همچنین انواع عبادتها و کارهاى نیک به صورت نسبى، زمینهساز هدایت ویژه خداوند سبحان اند. هر چه حسنات انسان بیشتر گردد، برخوردارى او از هدایت پاداشى افزایش مىیابد تا این که به بالاترین مرتبه هدایت ویژه - که به پیامبران و اوصیاى آنان اختصاص دارد - دست یابد.
نکته پنجم. مصونیت از موانع راهیابى: انبیا و اوصیا که در صف نخست اطاعت از خداوند سبحان قرار دارند، به توفیق الهى، در تمام زندگى، از ابتلا به موانع هدایت ویژه مصونیت دارند و به همین خاطر به آنان معصوم گفته مىشود؛ امّا باید توجّه داشت که توفیق الهى، گزاف و بدون حکمت و دلیل نیست. راز این توفیق بزرگ - چنان که در شمارى از روایات آمده - حُسن نیّت آنان است. از امام باقر علیه السلام نقل شده که فرمود:
۰.إذا عَلِمَ اللهُ تَعالىٰ حُسنَ نِیَّةٍ مِن أحَدٍ اکتَنَفَهُ بِالعِصمَةِ.۱
۰.هر گاه خداوند متعال بداند کسى حسن نیّت دارد، او را با عصمت احاطه مىکند.
در روایتى دیگر از امام صادق علیه السلام آمده است: