جهان یا زندگی خود برای دیگری کمترین اثر استقلالی قائل باشد، از اخلاص عبادی بهرهای ندارد.
* عرصههای اخلاص عبادی: اخلاص عبادی، در سه عرصه تحقّق مییابد:
یک. اخلاص اعتقادی، به معنای پاکسازی ذهن از باورهای نادرست در باره صفات و افعال خداوند است. این معنا از اخلاص و توحید نیز دارای مراتبی است:
نخستین مرتبه اخلاص و توحید اعتقادی، پاکسازی ذهن از اعتقاد به همتا برای خدا در ذات، و باور داشتن یکتایی اوست.
دومین مرتبه اخلاص اعتقادی، پاکسازی ذهن از اعتقاد به همتایی صفات الهی و باور داشتن به این حقیقت است که صفات خدا عین ذات اوست.
سومین مرتبه اخلاص اعتقادی، پاکسازی ذهن از عقیده به همتا برای خداوند سبحان در افعال است؛ یعنی باور داشتن به این معنا که هر کاری در جهان تحقّق مییابد، در نهایت، مستند به اوست و خدا مسبب الأسباب و همهکاره نظام هستی است.
بنا بر این، توحید و اخلاص اعتقادیِ کامل، باور داشتن این معناست که ذات خدا یکی است، صفات او عین ذاتش است و او علّة العلل همه پدیدهها و کارهاست.
همچنین مشرک اعتقادی در مقابل موحّد حقیقی، سه گونه است: مشرک در ذات، مشرک در صفات و مشرک در افعال خداوند سبحان.
گفتنی است که گروهی از مشرکان معاصر پیامبر صلی الله علیه و آله مشرک افعالی بودند؛ یعنی آنها مالکیت، حاکمیت و ربوبیّت خدای یگانه را اجمالاً قبول داشتند؛ امّا ربوبیّت او را مطلق نمیدانستند و میپنداشتند که بتهای آنها در تدبیر امورشان نقش دارند.
دو. اخلاص عملی، یعنی کسی را در اطاعت و فرمانبری، همتای خدای سبحان قرار ندادن. بنا بر این، اگر کسی از نظر اعتقادی موحّد باشد ولی در عمل، از شیاطین