همگان آشکار میگردد. در این باره دو نکته شایان توجّه است:
نکته اوّل: مالکیت فراگیر الهی، به روز جزا اختصاص ندارد. بنا بر این، توصیف خداوند سبحان در آیه یاد شده به مالکیت آن روز، به معنای آن است که در قیامت، موانع ظهورِ فرمانروایی او برداشته میشوند و مالکیت خداوند سبحان بر همگان آشکار میگردد.
نکته دوم: بسیاری از آیات مربوط به قیامت، به جلوهگاههای مالکیت خداوند سبحان در آن روز اشاره دارند و بدین جهت این گونه آیات، تفسیر آیه (مَالِكِ یَوْمِ ٱلدِّینِ) شمرده میشوند. ما بر اساس روش تفسیر قرآن با قرآن، جلوهگاههای مالکیت الهی در قیامت را در شش عنوان خلاصه میکنیم:
۱. آستانه روز جزا: در این هنگام، فرمانروایی الهی در پنج رویداد مهم جلوه میکند: فرمان مرگ عمومی (نفخه اوّل)، لرزش شدید زمین، متلاشی شدن کوهها، دگرگونی دریاها و فروپاشی نظام آسمان.
۲. آغاز روز جزا: در آغاز روز جزا، فرمانروایی الهی در پنج حادثه بزرگ تجلّی مییابد: فرمان تجدید حیات مردگان (نفخه دوم)، بیرون آمدن مردگان از قبرها به صورت پراکنده، دستهبندی گروههای مختلف مردم، حرکت به سوی محکمه الهی، اجتماع اوّلین و آخرین در صحنه محشر.
۳. هنگام حضور در محشر: نخستین صحنه روز جزا، آشکار شدن باطن نیکوکاران و تبهکاران است. نیکوکاران با چهرههایی نورانی، خندان، شاداب و زیبا، در آرامش کامل و بدون کمترین اضطراب، سوار بر مرکب، در پرتو نور خود، حرکت میکنند و در صحنه محشر حاضر میشوند.
به عکس، تبهکاران با چهرهای ظلمانی و زشت، ترشرو، مضطرب و افسرده، سرگردان و حیران و گریزان از نزدیکان، محشور میشوند.
۴. هنگام تشکیل دادگاه قیامت: برجستهترین صحنههای فرمانروایی الهی برای