اهمّيت تفسير «فاتحة الكتاب»
از مجموع مطالبى که تا این جا در باره سوره حمد گذشت، به روشنى مىتوان دریافت که دانستن تفسیر سوره حمد تا چه اندازه اهمّیت دارد. در روایتى در این باره به نقل از پیامبر خدا صلی الله علیه و آله آمده است:
۰.أنزَلَ اللهُ عز و جل مِئَةً وَ أربَعَةَ كُتُبٍ مِنَ السَّماءِ أودَعَ عُلومَها أربَعَةً: التَّوراةَ وَ الإِنجیلَ وَ الزَّبورَ وَ الفُرقانَ، ثُمَّ أودَعَ عُلومَ هٰذِهِ الأَربَعَةِ الفُرقانَ، ثُمَّ أودَعَ عُلومَ القُرآنِ المُفَصَّلَ، ثُمَّ أودَعَ عُلومَ المُفَصَّلِ فاتِحَةَ الكِتابِ؛ فَمَن عَلِمَ تَفسیرَها كانَ كَمَن عَلِمَ تَفسیرَ جَمیعِ كُتُبِ اللّٰهِ عز و جل المُنزَلَةِ، وَ مَن قَرَأَها فَكَأَنَّما قَرَأَ التَّوراةَ وَ الإِنجیلَ وَ الزَّبورَ وَ الفُرقانَ.۱
۰.خداوند عز و جل یکصد و چهار کتاب از آسمان، فرو فرستاد و علوم آنها را در چهار کتاب گنجاند: تورات، انجیل، زبور و فرقان. سپس علوم این چهار کتاب را در فرقان گنجاند و سپس علوم قرآن را در سورههاى مفصَّل۲ گنجاند و آن گاه، علوم این سورههای مفصّل را در «فاتحة الکتاب» جاى داد. پس هر کس تفسیر آن را بداند، مانند کسى است که تفسیر همه کتابهاى نازل شده از سوى خداى عز و جل را میداند و هر کس آن را قرائت کند، گویى تورات و انجیل و زبور و فرقان را قرائت کرده است.
این سخن نورانى، قرینهاى است که نشان مىدهد سوره حمد، چکیده همه کتابهاى آسمانى و بافضیلتترین سوره قرآن است و جا دارد که خداوند منّان، نزول آن را بر خاتم انبیا، منّت نهد و پیامبر خاتم به آن افتخار کند.
روایت دیگرى که ناظر به اهمّیت تفسیر سوره فاتحه و گستردگى علوم آن است، سخنى منسوب به امام على علیه السلام است که میفرماید:
۰.لَو شِئتُ لَأَوقَرتُ سَبعینَ بَعیراً فى تَفسیرِ فاتِحَةِ الكِتابِ.۳