از تنزیه او از کاستىها جدا نیست.
شش. پایان نیایش اهل بهشت: بهشتیان پس از بهرهمند شدن از انواع نعمتهاى الهى، خدا را ستایش میکنند. بنا بر این، پایان در این جا به معناى پایان نسبى است.
هفت. برترین دعا: مقصود از برترى «تحمید» بر سایر دعاها و جامعیت آن - که در روایات آمده -، نسبى است.
هشت. بهاى هر نعمت: هنگامى که ستایش خدا، با معرفت بر زبان جارى شود، وظیفه زبان تحقّق مىیابد؛ ولى براى پرداخت بهاى نعمتهاى الهى در حدّ توان، سپاسگزارى عملى نیز لازم است. البتّه چنان که قبلاً اشاره شد، سپاسگزارى واقعى و کامل که بهاى نعمتهاى الهى است، براى انسان امکانپذیر نیست.
نُه. برتر از نعمت: برکات «حمد» براى حامد، چون موجب تقرّب او به خدا مىشود، از نعمتى که به او داده شده، بیشتر است.
تفسیر (رَبِّ)
* واژهشناسى «ربّ»: کلمه «ربّ»، صفت مشبّهه یا مصدر براى مبالغه است. برخى آن را اسم فاعل دانستهاند که در اصل «رابّ» بوده است. این واژه در لغت به معناى سامان دادن چیزى و پرداختن به امور آن است.
* کاربردهاى «ربّ» در قرآن: مادّه «ربّ» و مشتقّاتش در قرآن، ۹۸۰ بار به معناى لغوى این واژه به کار رفته که ۹۶۱ بارِ آن در باره خداوند سبحان، و سیزده بار قطعاً و شش بار احتمالاً براى غیر خداوند به کار رفته است.
گفتنى است این نام در میان نامهاى خداوند پس از «اللّٰه» که ۲۸۱۶ بار در قرآن آمده، بیشترین کاربرد را در این کتاب آسمانى دارد. این کثرت استعمال، بیانگر آن است که ربوبیّت و ساماندهى امور پدیدهها برجستهترین ویژگى آفریدگار جهان است.