* کاربردهاى «حمد» در قرآن: مادّه «حمد» در قرآن، ۶۸ بار در هیئتهاى مختلف به کار رفته است که ۶۱ مورد آن در باره خداوند سبحان است (سی مورد، ستایش خداوند برای خود و هیجده مورد، گزارش ستایش پیامبران، فرشتگان، مؤمنان، اهل محشر، رعد و همه جریان آفرینش، برای آن ذات بىهمتا و سیزده مورد آن، فرمان به ستایش اوست).
گفتنى است که در قرآن کریم، اعطاى انواع نعمتهاى مادّى و معنوى الهى، ملاک شایستگى او براى ستایش، دانسته شده است.
* معناى «الحمد للّٰه»: نکات شایان توجّه در تبیین معناى این جمله عبارت اند از:
یک. معناى الف و لام در «الحمد»: در این باره سه احتمال ذکر شده: جنس، استغراق و عهد؛ ولى احتمال سوم خلاف ظاهر و سیاق است.
دو. معناى لام در «للّٰه»: در این باره نیز سه معنا بیان شده است: اختصاص، مالکیت و استحقاق. با توجّه به این که این معانى منافاتى با هم ندارند، هر سه معنا را در آیه یاد شده مىتوان در نظر گرفت؛ ولى ظهور آن در معناى اوّل قوىتر است. بنا بر این، مطلق «حمد» از هر حامدى، صادر و بر هر محمودى، واقع شود، در واقع، حمد خداست؛ زیرا همه زیباىها و همه نعمتها به او باز مىگردند.
سه. توحید ذات و توحید افعال: اختصاص مطلق حمد به خدا، بدین معناست که هیچ کس و هیچ چیز جز او در نظام هستى به طور مستقل، تأثیرگذار نیست. بنا بر این، آیه یاد شده به توحید ذات و توحید افعال اشاره دارد.
چهار. تداوم حمد: «الحمد للّٰه» جمله اسمیّه است و بر دوام ستایش براى خداوند سبحان دلالت دارد و از آن جا که تحمید با انشا تحقّق مىیابد، جمله یاد شده در مقام انشاست.
پنج. کاملترین ستایشگر خدا: ستایش الهى، حاصل شناخت اوست. از این رو، بهترین و کاملترین ستایشگر خداوند سبحان، خود اوست که بیش از هر کس