سوره فاتحه است؟ امام علیه السلام پاسخ داد: «آرى».۱
امام صادق علیه السلام در روایتی دیگر، «مثانى» را به «فاتحة الکتاب» تفسیر نموده۲ و در جایى دیگر، مقصود از (سَبْعاً مِنَ ٱلْمَثانِی) را سوره حمد دانسته است.۳
وجه نامگذاری این سوره به «حمد»، از آن روست که کلمه نخست در آیه اوّل این سوره است و نامگذارى آن به «فاتحه»، «فاتحة الکتاب» یا «فاتحة القرآن» نیز روشن است؛ زیرا این سوره، گشاینده و آغازگر قرآن است.
نامیده شدن این سوره به «اُمّ القرآن» یا «اُمّ الکتاب» هم از آن روست که این سوره، چکیده قرآن است. در تبیین ویژگىهاى سوره حمد، بیشتر به این مطلب خواهیم پرداخت.
در باره «السَّبع المثانى» نامیده شدن سوره حمد نیز دو وجه بیان کردهاند:
وجه اوّل. مقصود از «مثانى»، همه آیات قرآن و مقصود از «السَّبع المثانى» یا «سبعاً من المثانى»، آیات هفتگانه سوره حمد است. بنا بر این، وجه «مِن» در «سبعاً من المثانى»، تبعیضیت است. علّامه طباطبایى، در تبیین وجه تسمیه قرآن به «مثانى» مىفرماید:
۰.ظاهراً «مَثانى» جمع «مَثنیه»، اسم مفعول از مادّه «ثنى» است که به معناى پیچیدن و عطف و برگرداندن باشد، چنان که در قرآن آمده است: (یَثْنُونَ صُدُورَهُمْ؛۴ سینههایشان را خم مىکنند [یعنى سر به زیر مىاندازند]) و آیات قرآنى را از آن رو مثانى نامیدهاند که بعضى، روشنگر بعضى دیگرند و به آنها، نظر و انعطاف دارند، همچنان که این سخن خداوند: (كِتٰاباً مُتَشٰابِهاً مَثٰانِیَ؛۵ کتابى که آیاتى همانند یکدیگر و مکرّر دارد) به این معنا اشاره دارد؛