ابراهیم و هود و یا بخشى از سوره به آن اختصاص دارد، مانند بقره ویا آن نام، فقط در آن سوره آمده است، مانند آل عمران.
بر این اساس، دلیلی برای توقیفى بودن نام سورهها به معناى وحیانى بودن آنها، وجود ندارد. از این رو، در مصحفهاى اوّلیه، نام سورهها را ثبت نکردهاند و یا در حاشیه آن نوشتهاند تا از کلام خدا، متمایز گردد. همچنین دلیلی برای توقیفى بودن به معناى حکم تکلیفى و به معناى عدم جواز تعدّى از نامهاى مأثور در روایات نبوى، وجود ندارد و فقها به چنین حکمى ملتزم نشدهاند، افزون بر این که نام تمام سورهها در روایات مأثور از پیامبر صلی الله علیه و آله وجود ندارد.
بنا بر این، مىتوان گفت این نامگذارى به وسیله استعمال پیامبر صلی الله علیه و آله یا اصحاب، در هر سوره وضع تعیّنى پیدا کرده و در هر صورت، در منظر پیامبر صلی الله علیه و آله بوده است. تعدّد نامهاى بعضى سورهها، مؤیّد این مطلب است.
پس از این مقدّمه کلّی در باره نامگذاری سورهها، در روایات اهل بیت علیهم السلام نخستین سوره قرآن کریم با این نامها معرّفى شده است: «حمد»،۱ «فاتحة»،۲ «فاتحة الکتاب»،۳ «فاتحة القرآن»،۴ «اُمّ الکتاب»،۵ «اُمّ القرآن»۶ و «السَّبع المثانى».۷
محمّد بن مسلم مىگوید: از امام صادق علیه السلام پرسیدم: آیا مقصود از (سَبْعاً مِنَ ٱلْمَثانِی)۸
1.. گفتنى است این نام با گونههاى «الحمد»، «سورة الحمد»، «الحمد للّٰه» و «الحمد للّٰه ربّ العالمین» آمده است (ر. ک: بحار الأنوار: ج۸۵ ص۵۱ ح۴۳ و تفسیر العیّاشی: ج۱ ص۱۹ ح۳ و سنن الدارقطنی: ج۱ ص۳۱۲ ح۳۶ و سنن أبی داوود: ج۲ ص۷۱ ح۱۴۵۷).
2.. ر. ک: تهذیب الأحکام: ج۲ ص۲۸۹ ح۱۱۵۷.
3.. ر. ک: جامع البیان: ج۱ ص۴۷.
4.. ر. ک: الکافی: ج۳ ص۳۱۲ ح۱.
5.. ر. ک: سنن أبی داوود: ج۲ ص۷۱ ح۱۴۵۷.
6.. ر. ک: السنن الکبرى: ج۲ ص۶۷ ح۲۳۸۹.
7.. حجر: آیۀ ۸۷.