11
پرتوی از تفسیر اهل بیت علیهم السلام (مبانی و روش) جلد دوم

ابراهیم و هود و یا بخشى از سوره به آن اختصاص دارد، مانند بقره ویا آن نام، فقط در آن سوره آمده است، مانند آل عمران.

بر این اساس، دلیلی برای توقیفى بودن نام سوره‏ها به معناى وحیانى بودن آنها، وجود ندارد. از این رو، در مصحف‏هاى اوّلیه، نام سوره‏ها را ثبت نکرده‏اند و یا در حاشیه آن نوشته‏اند تا از کلام خدا، متمایز گردد. همچنین دلیلی برای توقیفى بودن به معناى حکم تکلیفى و به معناى عدم جواز تعدّى از نام‏هاى مأثور در روایات نبوى، وجود ندارد و فقها به چنین حکمى ملتزم نشده‏اند، افزون بر این که نام تمام سوره‏ها در روایات مأثور از پیامبر صلی الله علیه و آله وجود ندارد.

بنا بر این، مى‏توان گفت این نام‏گذارى به وسیله استعمال پیامبر صلی الله علیه و آله یا اصحاب، در هر سوره وضع تعیّنى پیدا کرده و در هر صورت، در منظر پیامبر صلی الله علیه و آله بوده است. تعدّد نام‏هاى بعضى سوره‏ها، مؤیّد این مطلب است.

پس از این مقدّمه کلّی در باره نام‏گذاری سوره‏ها، در روایات اهل بیت علیهم السلام نخستین سوره قرآن کریم با این نام‏ها معرّفى شده است: «حمد»،۱ «فاتحة»،۲ «فاتحة الکتاب»،۳ «فاتحة القرآن»،۴ «اُمّ الکتاب»،۵ «اُمّ القرآن»۶ و «السَّبع المثانى».۷

محمّد بن مسلم مى‏گوید: از امام صادق علیه السلام پرسیدم: آیا مقصود از (سَبْعاً مِنَ ٱلْمَثانِی)۸

1.. گفتنى است این نام با گونه‏هاى «الحمد»، «سورة الحمد»، «الحمد للّٰه‏» و «الحمد للّٰه‏ ربّ العالمین» آمده است (ر. ک: بحار الأنوار: ج۸۵ ص۵۱ ح۴۳ و تفسیر العیّاشی: ج۱ ص۱۹ ح۳ و سنن الدارقطنی: ج۱ ص۳۱۲ ح۳۶ و سنن أبی داوود: ج۲ ص۷۱ ح۱۴۵۷).

2.. ر. ک: تهذیب الأحکام: ج۲ ص۲۸۹ ح۱۱۵۷.

3.. ر. ک: جامع البیان: ج۱ ص۴۷.

4.. ر. ک: الکافی: ج۳ ص۳۱۲ ح۱.

5.. ر. ک: سنن أبی داوود: ج۲ ص۷۱ ح۱۴۵۷.

6.. ر. ک: السنن الکبرى: ج۲ ص۶۷ ح۲۳۸۹.

7.. حجر: آیۀ ۸۷.


پرتوی از تفسیر اهل بیت علیهم السلام (مبانی و روش) جلد دوم
10

اجتهادى‏اند و به وسیله اصحاب صورت گرفته‏اند، میان قرآن‏پژوهان، اختلاف نظر وجود دارد. بسیارى از قرآن‏پژوهان پیشین، مانند: طبرى،۱ شیخ طوسى،۲ زرکشى،۳ سیوطى۴ و از معاصران، افرادى مانند محمّدهادى معرفت،۵ محمّدباقر حجّتى۶ و سیّد على کمالى دزفولى۷ آن را توقیفى دانسته‏اند. برخى دیگر مانند علّامه طباطبایى،۸ جوادى آملى۹ و ابن عاشور،۱۰ توقیفى بودن نام سوره‏های قرآن را قبول ندارند.

هیچ دلیل آشکارى وجود ندارد که نشان دهد پیامبر صلی الله علیه و آله یا صحابیان کار نام‏گذاری سوره‏ها را انجام داده‏اند امّا نام‏ها متناسب با فرهنگ نام‏گذارى زمان پیامبر صلی الله علیه و آله هستند و از ملاک واحدى برخوردار نیستند و در عین حال، نشان مى‏دهند که از علم به قرآن برخاسته‏‏اند. بر اساس نام‏هاى موجود در روایات و آثار، اکثر آنها در صدر سوره (آیه اوّل و بعضى آیه دوم) وجود دارند که یا حروف مقطّعه هستند یا واژه‏اى در آیه و یا عبارتى اسمى یا فعلى از آغاز آن. بعضى هم وصف آن سوره هستند، مانند فاتحة الکتاب، یا نامى است که تمام سوره، به آن اختصاص دارد و در جاى دیگر قرآن نیامده، مانند یوسف، یا نامی است که بیشتر سوره، به آن اختصاص دارد، گرچه در جاى دیگر قرآن آمده باشد، مانند

1.. ر. ک: جامع البیان: ج۱ ص۳۴.

2.. ر.ک: التبیان: ج۱ ص۲۰.

3.. ر. ک: البرهان فی علوم القرآن: ج۱ ص۳۶۸.

4.. ر. ک: الإتقان: ج۱ ص۱۹۲.

5.. ر. ک: تاریخ قرآن: ص۷۷.

6.. ر. ک: پژوهشى در تاریخ قرآن کریم: ص۹۸.

7.. ر. ک: شناخت قرآن: ص۹۷.

8.. ر. ک: قرآن در اسلام: ص۲۱۹.

9.. ر. ک: تسنیم: ج۲ ص۲۸.

10.. ر. ک: التحریر و التنویر: ج۱ ص۹۱.

  • نام منبع :
    پرتوی از تفسیر اهل بیت علیهم السلام (مبانی و روش) جلد دوم
    سایر پدیدآورندگان :
    عبدالهادي مسعودي، سيّد محمّدکاظم طباطبايي،
    تعداد جلد :
    3
    ناشر :
    انتشارات بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی
    محل نشر :
    مشهد
    تاریخ انتشار :
    1398/01/01
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 5923
صفحه از 687
پرینت  ارسال به