مسئولیتپذیری بیش از پیامدهای ترک آن مشاهده میشود.
۳. الگو
الگوها، افزون بر نقش آموزشی، نقش انگیزشی بیبدیلی نیز دارند؛ چراکه به طور طبیعی و غریزی انسان از مشاهده افراد تأثیرگذار، کارآمد، عملگرا و دارای صفات برجسته انسانی - اعم از مادی و معنوی - خرسند و تحت تأثیر آنان واقع میشود و راه را برای رسیدن به نقطهای که الگو در آن ایستاده است یا اقدامی که او انجام داده است ممکن و دستیافتنی میبیند و برای پیمودن همان مسیر انرژی میگیرد.
به بیان دقیقتر، فرایند تأثیر انگیزشی الگو به این صورت است که الگوپذیر با مشاهده ویژگی ممتاز رفتاری یا شخصیتی الگو، مصداقی عینی از موفقیت را مشاهده میکند و یک احساس خرسندی و علاقهمندی نسبت به او پیدا میکند.۱ در این هنگام در خود نیرویی احساس میکند که او را به هماهنگی رفتاری با آن الگو، نزدیکی به آن و فتح قلهای که الگو روی آن ایستاده است فرامیخواند. منشأ این نیرو و انرژی، فطرت کمالطلب آدمی است که الگو توانسته آن را به نحو مستقیم و مؤثری تحریک کند.
در قرآن کریم شاهد معرفی چند دسته الگو در زمینه مسئولیتپذیری اجتماعی هستیم. برترین الگوها در این زمینه انبیا هستند. خداوند درباره آنان میفرماید: (أُوْلَئِكَ الَّذِینَ هَدَی اللَّهُ فَبِهُداهُمُ اقْتَدِه؛۲ اینان کسانی هستند که خدا هدایتشان کرده است، پس به هدایت آنان اقتدا کن).
این بیان تمام نیاز الگویی بشر را تأمین میکند اما به شکل مصداقی میتوان گفت خداوند رسول گرامی اسلام را الگوی نیکو میشمارد؛ کسی که درباره مسئولیتپذیری اجتماعی او میفرماید: (لَعَلَّكَ بَاخِعٌ نَّفْسَكَ أَلَّا یَکُونُواْ مُؤْمِنِینَ؛۳ گوئی میخواهی جان خود را