51
مدل مسئولیت پذیری اجتماعی قرآن

لِلنَّاسِ حُسْنًا؛۱ با مردم [به زبانِ] خوش سخن بگویید). این در حالی است که همین مسئولیت بر عهده دیگران در ارتباط با ما هم نیز وجود دارد.

یکی از مسئولیت‏های اجتماعی مهم از نگاه قرآن، «عدالت‏ورزی دائمی» است؛ به این معنا که افراد «عدالت» را سرلوحه رفتار و کردار خود قرار دهند. در تعاملات اجتماعی رفتار و گفتار عادلانه باید تابلوی همگانی باشد. قرآن می‏فرماید: (یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا کُونُوا قَوَّامِینَ بِالْقِسْطِ؛۲ ای کسانی که ایمان آورده‏اید، پیوسته به عدالت قیام کنید).

در کنار این آیات می‏توان به آیات لزوم جهاد در راه حفظ وطن نیز اشاره کرد که هم مسئولیتی همگانی است و هم افراد جامعه طرف چنین مسئولیتی هستند. خداوند می‏فرماید: (کُتِبَ عَلَیکُمُ الْقِتَال؛۳ بر شما کارزار واجب شده است).

نکته مهم در اینجا این است که این دوسویه بودن مسئولیت‏پذیری سبب نمی‏شود که در الزام نیز تابع همدیگر باشند؛ یعنی اگر همسایه‏ای به مسئولیت اجتماعی‏اش عمل نکند، مجوز برای دیگران نمی‏شود که حقوق او را نادیده بگیرند؛ بلکه هر کس موظف به ایفای مسئولیت اجتماعی خویش است. خداوند در قرآن کریم می‏فرماید: (یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا عَلَیکُمْ أَنْفُسَکُمْ لا یَضُرُّکُمْ مَنْ ضَلَّ إِذَا اهْتَدَیتُم؛۴ ای کسانی که ایمان آورده‏اید، به خودتان بپردازید. هر گاه شما هدایت یافتید، آن کس که گمراه شده است به شما زیانی نمی‏رساند).

یکی از مصادیق این آیه این است که هر کس باید وظیفه خودش را انجام دهد و مسئولیت‏گریزی دیگران او را دلسرد نکند. البته قرآن راه‏هایی برای جلوگیری از کاهش نرخ مسئولیت‎پذیری اجتماعی دارد که جای بررسی مستقل دارد.

۶. عدم ایراد انگیزه‏های منفعت‏طلبانهٔ اخروی در مساق

به نظر می‏رسد قرآن کریم نگاه منفعت‏گرایانه به زندگی و تعاملات اجتماعی و فردی را تأیید

1.. بقره: ۸۳.

2.. نساء: ۱۳۵.

3.. بقره: ۲۱۶.

4.. مائده: ۱۰۵.


مدل مسئولیت پذیری اجتماعی قرآن
50

افراد جامعه ایمانی برای ممانعت از خسران، لازم است دیگری را به حق‏گرایی و شکیبایی در مسیر حق دعوت و سفارش کند؛ بنابراین هر فردی در این ارتباط هم مسئول است و هم طرف مسئولیت دیگران.۱

همچنین در مساق هر شخصی همزمان که باید امر به معروف کند خود نیز مورد امر به معروف است. قرآن کریم می‏فرماید: (وَلْتَکُن مِّنکُمْ أُمَّةٌ یَدْعُونَ إِلی الخَیر وَیَأْمُرُونَ بِالمْعْرُوفِ وَیَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنکَرِ؛۲ و باید از میان شما، گروهی، [مردم را] به نیکی دعوت کنند و به کار شایسته وادارند و از زشتی بازدارند).

امر به کارهای پسندیده و بازداشتن از زشت‏کاری‏ها مسئولیتی است که هر کس باید به ایفای آن دست زند و طرف این مسئولیت نیز دیگر افراد جامعه ایمانی است؛ لذا هر شخصی در این زمینه نقشی دوسویه دارد.

همچنین هر یک از ما حق خویشاوندی۳ و یا حق همسایگی۴ و یا حق اخوت ایمانی۵ بر دیگران داریم و متقابلاً آنان نیز همین حقوق را دارا هستند؛ بنابراین به شکلی دوسویه مسئول و طرف مسئولیت هستیم. فراتر از این، آیات قرآن حتی برای همنوعان حقوقی را اثبات کرده است. برای نمونه آیاتی که سخن از هدایت و ارشاد افرادی مسئولیت‏پذیر در جوامع کافر دارند،۶ و نیز آیاتی که برای مطلق محرومان حقوق مالی تعیین می‏کنند۷ گواه حق همنوعان هستند. بنابراین هر انسانی به حکم انسانیت بر دیگران حقوقی دارد که متقابل است.

افزون بر اینها هر یک از ما عضوی از یک جامعه هستیم و مشمول آیاتی هستیم که ما را به برخورد نیکوی اجتماعی فرامی‏خوانند. ما مخاطب این آیه قرار داریم که می‏فرماید: (قُولُواْ

1.. برای مشاهده مورد دیگر ر.ک: بلد: ۱۷.

2.. آل‏عمران: ۱۰۴.

3.. اسراء: ۲۶ و روم: ۳۸.

4.. نساء: ۳۶.

5.. حجرات: ۱۰.

6.. یس: ۲۲، احقاف: ۲۹ ـ ۳۲، غافر: ۲۸.

7.. اسراء: ۲۶، ذاریات: ۱۹.

  • نام منبع :
    مدل مسئولیت پذیری اجتماعی قرآن
    موضوع :
    موضوع
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    19/08/1400
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 4923
صفحه از 394
پرینت  ارسال به