لِلنَّاسِ حُسْنًا؛۱ با مردم [به زبانِ] خوش سخن بگویید). این در حالی است که همین مسئولیت بر عهده دیگران در ارتباط با ما هم نیز وجود دارد.
یکی از مسئولیتهای اجتماعی مهم از نگاه قرآن، «عدالتورزی دائمی» است؛ به این معنا که افراد «عدالت» را سرلوحه رفتار و کردار خود قرار دهند. در تعاملات اجتماعی رفتار و گفتار عادلانه باید تابلوی همگانی باشد. قرآن میفرماید: (یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا کُونُوا قَوَّامِینَ بِالْقِسْطِ؛۲ ای کسانی که ایمان آوردهاید، پیوسته به عدالت قیام کنید).
در کنار این آیات میتوان به آیات لزوم جهاد در راه حفظ وطن نیز اشاره کرد که هم مسئولیتی همگانی است و هم افراد جامعه طرف چنین مسئولیتی هستند. خداوند میفرماید: (کُتِبَ عَلَیکُمُ الْقِتَال؛۳ بر شما کارزار واجب شده است).
نکته مهم در اینجا این است که این دوسویه بودن مسئولیتپذیری سبب نمیشود که در الزام نیز تابع همدیگر باشند؛ یعنی اگر همسایهای به مسئولیت اجتماعیاش عمل نکند، مجوز برای دیگران نمیشود که حقوق او را نادیده بگیرند؛ بلکه هر کس موظف به ایفای مسئولیت اجتماعی خویش است. خداوند در قرآن کریم میفرماید: (یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا عَلَیکُمْ أَنْفُسَکُمْ لا یَضُرُّکُمْ مَنْ ضَلَّ إِذَا اهْتَدَیتُم؛۴ ای کسانی که ایمان آوردهاید، به خودتان بپردازید. هر گاه شما هدایت یافتید، آن کس که گمراه شده است به شما زیانی نمیرساند).
یکی از مصادیق این آیه این است که هر کس باید وظیفه خودش را انجام دهد و مسئولیتگریزی دیگران او را دلسرد نکند. البته قرآن راههایی برای جلوگیری از کاهش نرخ مسئولیتپذیری اجتماعی دارد که جای بررسی مستقل دارد.
۶. عدم ایراد انگیزههای منفعتطلبانهٔ اخروی در مساق
به نظر میرسد قرآن کریم نگاه منفعتگرایانه به زندگی و تعاملات اجتماعی و فردی را تأیید