شهری که مردمش ستمپیشهاند بیرون ببر، و از جانب خود برای ما سرپرستی قرار ده، و از نزد خویش یاوری برای ما تعیین فرما).
این آیه مسلمانان را از یک سو به «غیرت دینی» و تعصب مکتبی دعوت میکند و از دیگر سو به عاطفه انسانی فرامیخواند؛ چراکه خداوند با تصویرسازی خاصی، به تفکیک، سخن از مردان، زنان و کودکان مستضعفی میزند که ناله آنان از دست ستمگران بلند است.
به هر حال، قدرت و عزت مسلمانان در گرو چنین احساس مسئولیتی نسبت به همدیگر است. در سایه چنین تعلق خاطر و غیرتی است که کسی جرئت نخواهد کرد به مسلمانان در هیچ کجای دنیا ظلم نماید؛ چراکه میداند اسلام از رزمندگانی بدون مرز برخورد است که آکنده از غیرت دینی هستند؛ بهویژه اگر این مسئولیت در قالب «پیمان نظامی مشترک کشورهای اسلامی» دنبال شود.
البته مسئولیت مبارزاتی که در این آیه آمده است به صرف رهایی مظلومان ختم نمیشود بلکه باید سرپرستی، یاریرسانی و تقویت آنان نیز پیگیری شود؛ چراکه در دعای مستضعفانِ زیرستم آمده است: «ما را از این شهری که مردمش ستمپیشهاند بیرون ببر، و از جانب خود برای ما سرپرستی قرار ده، و از نزد خویش یاوری برای ما تعیین فرما». بنابراین پس از رفع ظلم، باید دستکم مدتی به حمایت و تقویت مستضعفان ادامه داد تا آثار سوء استضعاف از آنان جدا شود و قدرت و استحکام لازم را کسب کنند.
در راستای این مسئولیت مهم حتی اگر ظلم از ناحیه کشوری اسلامی، علیه کشور اسلامی دیگری روا داشته شود، لازم است به حمایت از مظلوم پرداخت و با ستمگر وارد جنگ نظامی شد. خداوند در این زمینه میفرماید: (وَإِنْ طائِفَتانِ مِنَ الْمُؤْمِنِینَ اقْتَتَلُوا فَأَصْلِحُوا بَینَهُما فَإِنْ بَغَتْ إِحْداهُما عَلَی الْأُخْری فَقاتِلُوا الَّتِی تَبْغِی حَتَّی تَفِیءَ إِلی أَمْرِ اللَّهِ؛۱ و اگر دو طایفه از مؤمنان با هم بجنگند، میان آن دو را اصلاح دهید، و اگر [باز] یکی از آن دو بر دیگری تعدی کرد، با آن [طایفهای] که تعدی میکند بجنگید تا به فرمان خدا بازگردد). شاید بارزترین مصداق امروز این آیه، ظلم بیپایان رژیم سفاک سعودی علیه مسلمانان