البته خداوند در جایی دیگر، از مسلمانان تلاش تام و خالصانه در راه دین الهی را مطالبه میکند و میفرماید: (جاهِدُوا فِی اللَّهِ حَقَّ جِهادِهِ۱؛ و در [راه] خدا چنانکه حق جهاد اوست، جهاد کنید). روشن است که یکی از ابعاد «جهاد فی الله»، تلاش در راه ترویج و حفظ دین الهی است و خداوند در این آیه نه صرف جهاد، بلکه «حق جهاد» را خواسته است؛ یعنی خالصانه و تنها برای او تلاش کنیم و تمامی سعی خود را نیز به کار گیریم.
گفتنی است تلاشی که تنها برای خداوند و با آوردن تمام نیروها به میدان باشد، سبب معجزه میگردد و در هر صحنه فرهنگی که با تابلوی «جاهدوا فی الله حق جهاده» (اقدام جهادی) کار شود شاهد رویشهای بیبدیل و خیرهکننده خواهیم بود. البته لازمه چنین جهادی کنار گذاشتن تمام عافیتطلبیها و تمام هواهای نفسانی و تنها فکر کردن به اهداف است.
در قرآن کریم سه گزارش تاریخی درباره دفاع و حمایت از رسولان الهی مشاهده میکنیم که الگوهایی برای حمایت از دستگاه هدایت و ارشاد به جامعه اسلامی معرفی میکنند.
گزارش اول مربوط به حبیب نجار است که برای هدایت افراد جامعه از یک سو و از سویی دیگر برای حمایت از فرستادگان الهی، یک تنه به میدان آمد و تا نثار جان ایستادگی نمود.۲
گزارش دوم و سوم درباره مؤمن آل فرعون است که در دو سوره قرآن نحوه حمایت او از حضرت موسی علیه السّلام بیان شده است.
خداوند در سوره قصص درباره خبررسانی به موقع او درباره نقشه فرعون برای قتل حضرت موسی علیه السّلام میفرماید: (وَجَاءَ رَجُلٌ مِّنْ أَقْصَا الْمَدِینَةِ یَسْعَی قَالَ یامُوسی إِنَّ الْمَلَأَ یَأْتَمِرُونَ بِك لِیَقْتُلُوكَ فَاخْرُجْ إِنّی لَكَ مِنَ النَّاصِحِینَ؛۳ از دورافتادهترین [نقطه] شهر، مردی دواندوان آمد [و] گفت: ای موسی، سران قوم درباره تو مشورت میکنند تا تو را بکشند. پس [از شهر] خارج شو. من از خیرخواهان توام).
باز در سوره غافر درباره او چنین آمده است: (وَقالَ رَجُلٌ مُؤْمِنٌ مِنْ آلِ فِرْعَوْنَ یَکتُمُ إِیمانَهُ