197
مدل مسئولیت پذیری اجتماعی قرآن

کار می‏رود؛ لذا خداوند ارتباط دائمی و مستدام یا به تعبیر دیگر «پیوند اجتماعی» را مطالبه می‏کند؛ چنان‎که تعبیر «ما امر الله به ان یوصل» نیز این مطلب را می‏رساند.

در آیه‏ای دیگر همین مفهوم به لسان ایجابی آمده است و قرآن صاحبان خرد را این‏گونه تمجید می‏کند: (الَّذِینَ یُوفُونَ بِعَهْدِ اللَّهِ وَلا یَنْقُضُونَ الْمِیثاقَ * وَالَّذِینَ یَصِلُونَ ما أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَنْ یُوصَلَ؛۱ آنها که به عهد الهی وفا می‏کنند، و پیمان را نمی‏شکنند و آنها که پیوندهایی را که خدا دستور به برقراری آن داده، برقرار می‏دارند).

به نظر می‏رسد شاخص عمل به مسئولیت مذکور آن است که شخص در حدی با نزدیکان، دیگر افراد جامعه و گروه‏های اجتماعی مسئولیت‏پذیر۲ ارتباط داشته باشد که دیگران او را دارای پیوند با آنها قلمداد کنند؛ لذا بریدن از هر یک از این موارد سبب نفی این ویژگی می‏شود، چنان‎که ارتباط کم‏رنگ نیز این‏گونه است.

۸. کمک به امر ازدواج

از نگاه وحیانی، کانون ازدواج دارای کارکردهای بسیار متنوعی است که جامعه از همه آنها مستقیم یا غیرمستقیم بهره‏مند خواهد شد. خانواده نخستین کانون همبستگی است که همه افراد آن، نخستین بار همبستگی و اتحاد را در آن تجربه و تمرین می‏کنند. همچنین ازدواج دامنه پیوندهای اجتماعی را گسترش می‏دهد؛ بنابراین هر چه این سلول اجتماعی، راحت‏تر تشکیل شود، پایه و خاستگاه همبستگی اجتماعی، مستحکم‏تر، فراگیرتر و پرتعدادتر خواهد شد.

از دیگر سو اگر کسانی که در سن ازدواج هستند، یعنی جوانان جامعه، نتوانند ازدواج کنند دچار مشکلات فراوانی می‏شوند؛ چنان‎که برای جامعه پیش رو نیز چالش‏هایی به وجود می‏آید. سطح پیوندهای اجتماعی این جوانان توسعه نمی‏یابد و در نتیجه به سوی انزوای اجتماعی و گریز از مسئولیت‏های اجتماعی سوق داده می‏شوند. لذا قرآن همه افراد جامعه را در کمک به ازدواج افراد بدون همسر و تسهیل این امر مبارک دارای مسئولیت

1.. رعد: ۲۰ و ۲۱.

2.. در ادامه خواهد آمد که خداوند همراهی با حرکت‏ها و گروه‏های مردمی خدمت‏رسان و مسئولیت‏پذیر را مطالبه می‏کند لذا ارتباط با این قسم نیز در شمار پیوندهایی است که خداوند به آن فرمان داده است.


مدل مسئولیت پذیری اجتماعی قرآن
196

سبب مبادله احساسات، اطلاعات و انگیزه‏ها می‏گردد و ممکن است مستقیم (چهره به چهره) یا با واسطه (مانند مکالمه تلفنی یا مطالعه کتاب و روزنامه) صورت گیرد. همچنین ممکن است دوطرفه (مانند حضور در مهمانی) یا یک‏طرفه (مانند رادیو یا مجله) باشد. اگر این عنصر را از حیات نوع بشر حذف کنیم، چیزی از او باقی نخواهد ماند و به‎سرعت نابود خواهد شد. در مقابل، ارتباط‏های اجتماعی سبب افزایش صمیمیت و همدلی، افزایش آگاهی‏ها، افزایش دامنه همکاری‏ها، بالا رفتن فرهنگ و اندیشه و ترقی انسان در انسانیت خود می‏شود. بنابراین انسان تحث تأثیر ارتباط، هم در زمینه توانایی‏های فردی‏اش رشد می‏کند و هم همبستگی اجتماعی‏اش افزایش می‏یابد.

خداوند در پرتو تکالیف اجتماعی، برقراری ارتباط با خویشان، همسایگان و دیگر افراد جامعه را به شکل دوطرفه می‏خواهد؛ لذا کسانی را که به شکل انزواطلبانه یا در پوشش پاره‏ای توجیهات، گرایش به گوشه‏نشینی و قطع رابطه با نزدیکان، همسایگان و یا دیگر افراد جامعه دارند، به‎شدت تقبیح و سرزنش می‏کند و در وصف انسان‏های فاسق و نافرمان می‏فرماید: (الَّذِینَ یَنْقُضُونَ عَهْدَ اللَّهِ مِنْ بَعْدِ مِیثاقِهِ وَیَقْطَعُونَ ما أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَنْ یُوصَلَ وَیُفْسِدُونَ فِی الْأَرْضِ أُولئِكَ هُمُ الْخاسِرُونَ؛۱ کسانی که پیمان خدا را، پس از محکم ساختن آن، می‏شکنند و پیوندهایی را که خدا دستور داده برقرار سازند، قطع نموده، و در روی زمین فساد می‏کنند، اینها زیانکاران‏اند).

بنابر ظاهر، عطف در این آیه برای تجمیع است؛ یعنی سخن درباره کسانی است که این سه ویژگی را با هم دارند و شاید جمع شدن «قطع پیوند‏هایی که خداوند دستور داده» با نقض عهد الهی و فساد در زمین، به این دلیل است که تکالیف اجتماعی قرآنی (چنان‎که پیش‏تر گذشت) عهد الهی هستند و نقض آنها سبب قطع رابطه با دیگران و در نتیجه ایجاد فساد در جامعه می‏شود. به تعبیر الهی چنین افرادی خود زیان می‏کنند و دود انزواطلبی‏شان به چشم خودشان می‏رود.

نکته دیگر این است که قطع - بر خلاف فصل - همیشه برای امور متصل و پیوسته به

1.. بقره: ۲۷.

  • نام منبع :
    مدل مسئولیت پذیری اجتماعی قرآن
    موضوع :
    موضوع
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    19/08/1400
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 4859
صفحه از 394
پرینت  ارسال به