عمومی بگذرد و خطاکار را بدون کیفر و جبران زیان ببخشد.
دیگر مصداق پرکاربرد این مسئولیت، گشادهرویی و رفتار پسندیده در برابر جهالتها و پرخاشگریهای افراد نابخرد است. قرآن کریم در این زمینه میفرماید: (ادْفَعْ بِالَّتِی هِی أَحْسَنُ السَّیئَةَ؛۱ بدی را به شیوهای نیکو دفع کن).
چنین برخورد اجتماعی نیکویی سبب میشود بدیها فرصت تأثیر و تخریب نیابند و این همان «دفع» است. در مقابل، «رفع» یعنی زدودن و حل مشکلی که واقع شده است ولی دفع یعنی پیشگیری و ممانعت از ورود. البته مدار با مردم نوعی پیشگیری از آفتزدگی جامعه و روابط اجتماعی نیز هست یعنی از یک طرف مانع تأثیر منفی کنشهای نسنجیده میشود و از دیگر سو درمانی برای طرف مقابل نیز خواهد بود؛ چراکه او را شرمنده و خجالتزده و متأثر میکند. از بعد سوم نیز فرهنگسازی و ارتقابخش اخلاق عمومی است.
در آیات دیگر آمده است که این مدارا با مردم تأثیری عمیقی دارد به گونهای است که دشمن را به دوست صمیمی مبدل میسازد: (ٱدْفَعْ بِالَّتِى هِىَ أَحْسَنُ فَإِذَا ٱلَّذِى بَيْنَكَ وَ بَيْنَهُ عَدَاوَةٌ كَأَنَّهُ وَلِىٌّ حَمِيمٌ؛۲ بدی را با نیکی دفع کن، ناگاه (خواهی دید) همان کس که میان تو و او دشمنی است، گویی دوستی گرم و صمیمی است!).
۲. حفظ اتحاد و پرهیز از تفرقه
اتحاد در ارتباط با مسائل اجتماعی آن است که دو فرد یا گروهِ دارای نقاط متفاوت، جنبههای مشترک خود را تقویت کنند و از این حیث خود را هر چه بیشتر به یکدیگر نزدیک کنند و به تعبیری دیگر، اتحاد یعنی در عین حفظ تمایزات، به تقویت مشترکات پرداختن و محکم کردن پیوندها با محوریت نقاط مشترک.۳
قرآن کریم در دو آیه به اتحاد بر محور «وحدت اعتقادی» سفارش کرده است و در هر