149
مدل مسئولیت پذیری اجتماعی قرآن

فصل چهارم:

انواع مسئولیت‏های اجتماعی از دیدگاه قرآن

پیش‏گفتار

فصل حاضر بلندترین و کاربردی‏ترین فصل این کتاب است. در عین حال مطالب آن روشن‏تر از فصول دیگر از قرآن کریم قابل استنباط است؛ چراکه قرآن به شکل گسترده و روشن به مسئولیت‏های اجتماعی پرداخته است و حدود چهل مسئولیت اجتماعی را در خلال سور و آیات متعدد عنوان کرده است.

بنابراین قصد داریم این عناوین چهل‏گانه را ضمن یک طبقه‏بندی جامع، به شکل مجزا بررسی کنیم و آموزه‏های قرآنی درباره هر یک را پررنگ و تشریح کنیم.

تعریف مسئولیت‏های اجتماعی

موضوعات انسانی از جهات و زوایای مختلف قابل نظاره و تعریف هستند و ممکن است بتوان از یک عنصر در قلمرو انسانی، تعاریف مختلفی ارائه داد که همگی صحیح هستند، اما هر یک حاصل یک رویکرد و یک زاویه دید است.

از دیگر سو مسئولیت اجتماعی (در معنای حاصل مصدری یا اسمی۱) کمتر تعریف شده است؛ به گونه‏ای که جست‏وجو در این زمینه راه به جایی نمی‏برد. با این همه از مطالعه

1.. ازآنجاکه «مسئولیت» گاه معنای مصدری دارد و گاه معنای حاصل مصدری، «مسئولیت اجتماعی» نیز گاه به معنای مصدری است و گاه به معنای حاصل مصدری است. در صورت اول، این ترکیب معادل «مسئولیت‏پذیری اجتماعی» است و بسیار دیده می‏شود که به جای آن از «مسئولیت اجتماعی» استفاده می‏شود.


مدل مسئولیت پذیری اجتماعی قرآن
148

همچنین ازآنجاکه کمترین مرتبه مسئولیت‏پذیری گرایش قلبی است که از عهده همه برمی‏آید و حتی افراد فاقد امکانات مالی و اجتماعی نیز می‏توانند به این شکل مسئولیت‏پذیری خود را نشان دهند، مسئولیت‏پذیری اجتماعی هیچ‏گاه از هیچ کس سلب نمی‏شود؛ چراکه هیچ‏کس فاقد مطلق امکانات نیست و دست‎کم می‎تواند کف مسئولیت‎پذیری اجتماعی را که گرایش و میل است داشته باشد.

از نگاه وحیانی سؤال در مسئولیت‏پذیری اجتماعی به شکل بالفعل و حتمی است؛ یعنی همه انسان‏ها بالفعل باید پاسخ‏گوی تمامی رفتارهای فردی و اجتماعی خود باشند و کسی نمی‏تواند از حساب‏رسی افعالش بگریزد؛ حتی اگر در این دنیا فرصت یا مجال پس دادن حساب فراهم نشود؛ چراکه از پس این دنیا، دنیایی دیگر برای این امر پیش‏بینی شده است.

از آیات قرآن کریم به خوبی برمی‏آید که منافع جمعی بر منافع فردی ترجیح دارند؛ چراکه هنگام تزاحم میان منافع فردی و جمعی، ترجیح منافع فردی از سوی اکثر افراد در نهایت به ضرر همگان خواهد شد؛ درحالی‎که عکس آن سبب بهره‏مندی همگان می‏شود.

قرآن می‏گوید سرنوشت ملت‏ها در دست خودشان است و هیچ جامعه‏ای گرفتار جبر تاریخ نیست. اگر ملت‏ها بخواهند می‏توانند با اتحاد سرنوشت خود را به دست بگیرند. هر جامعه‏ای برایندی دارد که به عنوان روح حاکم بر جامعه تلقی می‏شود. این روح حاکم، زمانی تغییر می‏کند که افراد جامعه دچار تغییر شوند. بنابراین پیش‏فرض قرآن این است که افراد جامعه می‏توانند در جامعه تأثیرگذار باشند.

از نگاه وحیانی برای نوع انسان‏ها سعادت فردی بدون وجود جامعه‏ای سعادتمند حاصل نمی‏شود؛ چراکه آدمی به طور طبیعی تا حد فراوانی تحت تأثیر محیط پیرامونی خود است و گرچه این اقتضا به سرحد جبر نمی‏رسد و اختیار آدمی را نفی نمی‏کند ولی از توان تأثیرگذارای بالایی برخوردار است و چه‎بسا این همه تأکید قرآن بر مسئولیت‏های اجتماعی بر پایه همین حقیقت باشد که محیط اجتماعی نقش بارزی در سعادت فرد دارد؛ لذا برای هدایت، رستگاری و نجات افراد نباید از جو عمومی و فضای اجتماعی غفلت کرد.

  • نام منبع :
    مدل مسئولیت پذیری اجتماعی قرآن
    موضوع :
    موضوع
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    19/08/1400
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 5060
صفحه از 394
پرینت  ارسال به