127
مدل مسئولیت پذیری اجتماعی قرآن

خداوند در آیه‏ای دیگر می‏فرماید: (أَوْفُوا بِالْعَهْدِ إِنَّ الْعَهْدَ کانَ مَسْؤُلاً؛۱ به پیمان [خود] وفا کنید، زیرا که از پیمان پرسش خواهد شد).

عهد، قراردادی است که انسانی متعهد به انجام آن می‏گردد لذا هر عهدی مسئولیت آور است. چنان‎که در قرآن می‏خوانیم: (لَهُمْ فیها ما یَشاؤُونَ خالِدین کانَ عَلی‏ رَبِّكَ وَعْداً مَسْؤُلا؛۲ جاودانه هر چه بخواهند در آنجا دارند. پروردگار تو مسئول [تحقق‏] این وعده است) در این آیه وعده متصف به وصف مسئول شده است یعنی هر کس تعهدی می‎کند باید به آن عمل کند.

از دیگر سو زندگی اجتماعی مبتنی بر شماری از پیمان‏ها و قراردادهای نوشته و نانوشته است. بنابراین آیه نخست نشان می‎دهد که هر انسانی در برابر مفاد این پیمان‏ها مسئولیت دارد و باید جوابگوی آنها باشند خواه منشأ این پیمان‏ها، درونی باشد یا مفاد آنها از سوی جامعه یا دیگر افراد مورد مطالبه باشند، خواه مکتوب باشند و خواه قراردادها و پیمان‏های نانوشته اجتماعی باشند. انسان در برابر همگی این پیمان‏های تکلیف‏آور مسئولیت دارد. یعنی انسان اجتماعی همواره مسئول است و همواره مسئولیت دارد.

همچنین در سوره حجر می‎خوانیم: (فَوَرَبِّك لَنَسَلَنَّهُمْ أَجْمَعِینَ * عَمَّا کَانُواْ یَعْمَلُون؛۳ پس سوگند به پروردگارت که از همه آنان خواهیم پرسید، از آنچه انجام می‏دادند).

این آیه نیز به‎صراحت اعلام می‏کند همه انسان‏ها مورد سؤال واقع می‏شوند لذا همه انسان‏ها مسئولیت دارند و خداوند انسانِ بی‏مسئولیت خلق نکرده است.۴

بنابراین اصل مسئولیت انسان، اصلی همگانی و فراتاریخی است که پذیرش آن دریچه

1.. إسراء: ۳۴.

2.. فرقان: ۱۶.

3.. حجر: ۹۲ ـ ۹۳.

4.. در اینجا تنها یک استثنا وجود دارد و آن انسان‏هایی هستند که مادرزاد فاقد مطلق قوه عاقله باشند. البته چه بسا کسی که فاقد مطلق قوه عاقله باشد وجود نداشته باشد؛ چراکه انسان‏های مجنونِ مادرزاد نیز مرتبه‏ای ضعیف از عقل را دارند و مثلاً دست به هر کاری نمی زنند. افزون بر این اگر بتوان محشور شدن حیوانات درنده در قیامت را برای حسابرسی دانست، می‏توان به وجود مرتبه‏ای نازل از عقل در حیوان قائل شد؛ بنابراین به طریق اولی مجانین از چنین مرتبه‏ای برخوردارند.


مدل مسئولیت پذیری اجتماعی قرآن
126

و پسر نوح در طرف مقابل، با وجود زمینه‏های سلامتی و پاکی، دچار انحراف شدند.۱

۳. اصل مسئولیت انسان

یکی از پرسش‏های مهم در بحث جاری این است که اصل، مسئولیت انسان است یا عدم مسئولیت؟ مراد از اصل، همان امر مبنایی و ثابت است نه اصل به معنای حالت اصلی و اولیه که در فضای جهل و شک باید به آن رجوع کرد.

اهمیت این پرسش ناشی از این نکته است که پذیرش اصل مسئولیت انسان سبب می‏شود انسان در پی شناخت مسئولیت‏های خود باشد، به‎ویژه با عنایت به معنای پیشینی مسئولیت، یعنی مرحله خواست و اقدامات تأمین‎کننده حقوق؛ درحالی‎که اگر این اصل را نپذیریم، حتی با اذعان به اختیار نمی‏توان انتظار داشت اشخاص به مسئولیت پیشینی خود حساس باشند و در صدد شناخت تکالیف اجتماعی باشند بلکه بیشتر توجه فرد به ترک کارهایی است که او را در معرض سرزنش قرار می‏دهد.

تبیین دیدگاه قرآنی

در دیدگاه فرهنگ انسان‏محور، اصل عدم مسئولیت انسان است ولی در نگاه وحیانی اصل مسئولیت انسان است.

در قرآن به شکل صریح آمده است: (أَيَحْسَبُ ٱلْإِنسَانُ أَن يُتْرَكَ سُدًى؛۲ آیا انسان گمان می‏کند بیهوده به حال خود رها می‏شود؟!).

خداوند در این آیه می‏فرماید: آیا آدمی می‏پندارد که او را بیهوده و رها و بدون مسئولیت فرو گذارند که در دنیا تکالیفی نداشته باشد و در آخرت برانگیخته و حسابرسی نشود و پاداش و کیفر نبیند. واژه «الانسان» در آیه شامل همه انسان‏ها حتی افراد غیرمسلمان می‏شود. بنابراین انسان به جهت انسانیتش دارای تکلیف و مسئولیت است و بی‏مسئولیتی در این جهان برای انسان وجود ندارد و کسی نمی‏تواند خود را فارغ از مسئولیت ببیند.

1.. ر.ک: مصباح، فلسفه اخلاق، ص۱۳۳ ـ ۱۳۴ و موسوی‏اصل و همکاران، روان‎شناسی اخلاق، ص۲۲ـ۴۲.

2.. قیامت: ۳۶.

  • نام منبع :
    مدل مسئولیت پذیری اجتماعی قرآن
    موضوع :
    موضوع
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    19/08/1400
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 5072
صفحه از 394
پرینت  ارسال به