خداوند در آیهای دیگر میفرماید: (أَوْفُوا بِالْعَهْدِ إِنَّ الْعَهْدَ کانَ مَسْؤُلاً؛۱ به پیمان [خود] وفا کنید، زیرا که از پیمان پرسش خواهد شد).
عهد، قراردادی است که انسانی متعهد به انجام آن میگردد لذا هر عهدی مسئولیت آور است. چنانکه در قرآن میخوانیم: (لَهُمْ فیها ما یَشاؤُونَ خالِدین کانَ عَلی رَبِّكَ وَعْداً مَسْؤُلا؛۲ جاودانه هر چه بخواهند در آنجا دارند. پروردگار تو مسئول [تحقق] این وعده است) در این آیه وعده متصف به وصف مسئول شده است یعنی هر کس تعهدی میکند باید به آن عمل کند.
از دیگر سو زندگی اجتماعی مبتنی بر شماری از پیمانها و قراردادهای نوشته و نانوشته است. بنابراین آیه نخست نشان میدهد که هر انسانی در برابر مفاد این پیمانها مسئولیت دارد و باید جوابگوی آنها باشند خواه منشأ این پیمانها، درونی باشد یا مفاد آنها از سوی جامعه یا دیگر افراد مورد مطالبه باشند، خواه مکتوب باشند و خواه قراردادها و پیمانهای نانوشته اجتماعی باشند. انسان در برابر همگی این پیمانهای تکلیفآور مسئولیت دارد. یعنی انسان اجتماعی همواره مسئول است و همواره مسئولیت دارد.
همچنین در سوره حجر میخوانیم: (فَوَرَبِّك لَنَسَلَنَّهُمْ أَجْمَعِینَ * عَمَّا کَانُواْ یَعْمَلُون؛۳ پس سوگند به پروردگارت که از همه آنان خواهیم پرسید، از آنچه انجام میدادند).
این آیه نیز بهصراحت اعلام میکند همه انسانها مورد سؤال واقع میشوند لذا همه انسانها مسئولیت دارند و خداوند انسانِ بیمسئولیت خلق نکرده است.۴
بنابراین اصل مسئولیت انسان، اصلی همگانی و فراتاریخی است که پذیرش آن دریچه