139
کلام شیعه در پژوهش‌های غربی - دفتر اول

پس از قیام‌های زیدیِ سایر عموزادگان حسنی موسی علیه السلامدر فخ (۷۸۶)، مغرب (۷۸۹) و دیلم (۷۹۲)، هارون الرشید در سال ۷۹۳ وی را زندانی کرد. اما وی آزاد شد و سپس برای دومین بار به زندان افتاد. دو دوره زندانی شدن موسی کاظم علیه السلامباوری را که پیروانش ترویج می‌کردند مطرح کرد؛ طبق این باور، قائم دو غیبت دارد که یکی کوتاه و دیگری طولانی‌تر و پس از آن است و تا قیامش استمرار می‌یابد.۱ ساده‌ترین توضیح این باور، مدعای مهدی‌مآبانه موسی علیه السلام، مبنی بر قائم بودن وی، است. همین ادعا می‌تواند انکار گسترده درگذشت وی در سال ۷۹۹ و انتظار متعاقب و آخرالزمانی ظهور و قیام موسی[علیه السلام] را توجیه کند.۲ برخی از

1.. Ibid, p. ۸۷;
شیخ مفید، ارشاد، ص۳۰۳ و ترجمه انگلیسی آن، ص۴۵۶. طبق روایتی با موضوع قائم و مرتبط با موسی کاظم‌[ علیه السلام] که واقفیان آن را به امام پنجم‌[ علیه السلام] نسبت داده‌اند، «صاحب این امر (صاحب هذا الأمر) چهار سنت (سُنَّة) دارد. سنتی از موسی[ علیه السلام] و سنتی از یوسف[ علیه السلام] و سنتی از عیسی‌[ علیه السلام] و سنتی از محمد[ علیه السلام]. سنت موسی[ علیه السلام] ، ‌این که نگران و هوشیار بود، سنت یوسف‌[ علیه السلام] زندان بود، سنت عیسی[ علیه السلام] این که گفته می‌شد درگذشته ولی او فوت نکرده بود و سنت محمد[ صلی الله علیه و اله] شمشیر است» (علی‌بن‌بابویه، الإمامة، ۲۳۴-۲۳۵؛ شیخ صدوق، کمال الدین، ص۱۵۲-۱۵۳؛ علائم تأکیدی این عبارات را نویسنده افزوده است). نقل دیگری، با تغییر دادن سنت‌های یوسف[ علیه السلام] و عیسی[ علیه السلام] و جایگزین کردن قائم بجای «صاحب امر»، سخن مورد بحث را به امام ششم[ علیه السلام] نسبت می‌دهد (شیخ صدوق، کمال الدین، ص۲۸) و جهت ملاحظه ترجمه انگلیسی همین موارد ر.ک:
Amir Arjomand, "The Consolation of Theology: The Shī‘īte Doctrine of Occultation and the Transition from Chiliasm to Law," p. ۳۱.

2.خلیفه به منظور پیشدستی، در اقدامی بیهوده جسم بی‌جان موسی کاظم‌[ علیه السلام] را برای تشخیص هویت و بررسی به قضات، هاشمی‌ها و سران سپاه در پایتخت نشان داده بود (Aḥmad ibn Wāḍiḥ al-Ya‘qūbī, Ta‘rīkh [Historiae], ۲ vols., ۲, p. ۴۹۹). گفته شده حدود ۵۰ تا ۷۰ نفر از شیعیان وی نیز در زمره کسانی بوده‌اند که پیکر وی را بررسی کردند (شیخ صدوق، کمال الدین، ص۳۸-۳۹). به نقل ابوالفرج اصفهانی، حتی این بدن بر روی پل بغداد برای عموم مردم به نمایش گذاشته شد (اصفهانی، مقاتل الطالبیین، ص۵۰۴-۵۰۵). با این حال برخی از افراطیان واقفیه و مدعی الوهیت موسی[ علیه السلام] ، ‌همچنان به قائم بودن وی باور داشتند. شخصی به نام محمد‌بن‌بشیر حتی مدعی دسترسی به قائم الهی شد و گفته شده نماهایی از یک مرد (یا مجسمه) با لباس فاخر که خود را به چهره موسی‌[ علیه السلام] درآورده بود، به پیروان مشتاق نشان می‌داد. (اشعری قمی، المقالات والفرق، ص۶۲-۶۳؛ کشّی، رجال، ص۴۷۷-۴۸۱).


کلام شیعه در پژوهش‌های غربی - دفتر اول
138

را بسیاری از زیدیان حمایت می‌کردند. گرچه جعفر صادق[علیه السلام] خود را از آن قیام بسیار دیرهنگام دور نگاه داشت اما ظاهراً نتوانست از شرکت پسران خود در این قیام جلوگیری کند. بنابر آن‌چه گفته شده، گزارش‌هایی از شرکت موسی بن جعفر[علیه السلام] در قیام نفس زکیه وجود دارد. در واقع وی آموخت که چگونه موعودباوری مستمر آن قیام را با ظرافت بیشتری با طرح‌های بلندمدت‌تر خویش مهار کند.

عبداللّه، پسر بزرگ‌تر جعفر صادق[علیه السلام] در سطحی گسترده جانشین پدرش تلقی می‌شد، اما تنها هفتاد روز پس از پدرش از دنیا رفت.۱ در نتیجه، اکثر پیروان وی برادر عبداللّه، یعنی موسی[علیه السلام]، را که متعاقباً ‌‌امام هفتم تلقی شد، پذیرفتند. البته ‌‌امام موسی کاظم علیه السلام(د. ۷۹۹م) در کنش‌گرایی سیاسی، با زیدیه که در سال ۷۶۲ در کنار‌‌‌ آن‌ها مبارزه کرده بود، مخفیانه رقابت داشت و در این ادعا که قائم آخرالزمان است از الگوی عموزاده حسنی خود پیروی نمود.۲ وی در همان زمان با قدرت تمام، سازمان‌دهی ابتدایی فرقه ‌‌امامی را با تعیین کارگزارانی (وکلا) برای نظارت بر شیعیان در مناطق‌شان تقویت کرد. وی از طریق این وکلا، جمع‌آوری وجوهات برای ‌‌امام، که پیش از آن دست‌کم تا زمان زندانی شدن وی به صندوقش در مدینه ارسال می‌شد، را سامان داد.۳

1.. نوبختی، فرق الشیعه، ص۶۵-۶۷؛ اشعری قمی، المقالات والفرق، ص۸۷-۸۹، اسماعیل پسر جعفر‌[ علیه السلام] که به عنوان جانشین وی تعیین شده بود، پیش از او درگذشت.

2.پس از اعلام فوت موسی[ علیه السلام] گروهی از پیروان وی، به خاطر «احادیث فراوان دالّ بر مهدی و قائم بودن وی»، نتوانستند در مورد فوت یا زنده بودن او به نتیجه قطعی برسند (نوبختی، فرق الشیعه، ص۶۹؛ اشعری قمی، المقالات والفرق، ص۹۱). مثلاً روایتی که در آن موسی‌[ علیه السلام] به قائم (القائم بالحق) بودن خودش تصریح می‌کند، با افزودن این عبارت دستکاری شده است: «البته قائمی که زمین را از دشمنان خدا پاک و آن را از عدل پر می‌کند، پنجمین فرزند از نسل من است که غیبتی طولانی خواهد داشت» (شیخ صدوق، کمال الدین، ص۳۹۱). هم‌چنین ر.ک: علی‌بن‌بابویه، الإمامة، ص۱۴۷.

3.. Modarressi, Crisis and Consolidation in the Formative Period of Shī‘īte Islam, p. ۱۰-۱۴.

  • نام منبع :
    کلام شیعه در پژوهش‌های غربی - دفتر اول
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1399
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 2475
صفحه از 230
پرینت  ارسال به