هرگز، هرگز، بهترین چیز از دنیایت که به آن میرسی، کاملکردن لذت و تخلیه نمودن خشم نباشد؛ ولیکن [هدف تو] برپاداشتن حق و نابود کردن باطل باشد.
بنابراین غیظ مثل سخط ممکن است، به حالت شدیدتری از غضب اطلاق شود. این نکته مورد تأیید مفسران و شارحان مشهور قرآن است.۱ نظر صاحب التهذیب نیز، موافق این مطلب است و غیظ را بر غضب الشدید یا به عبارتی اشد الحنق، اطلاق کردهاند. الحنق نیز، یکی از معانی غضب است:
الغَیظُ: الغَضَبُ المحیطُ بالکبد و هو أشدّ الحَنَق، و هو مصدر من غاظَهُ الأمر من باب سار. ... و لا یکون الغَیظ إلّابوصول مکروهٍ إلی المُغتاظ.۲
فرمایش علامه رحمة الله علیه در ذیل آیه زیر نیز در تأیید صاحب مجمع البحرین بوده، و نظریه مفردات راغب، مبنی بر بودن به همان حالت هیجانی اولیه و نیز، تقدم غیظ بر غضب است، این مطلب را از تعبیر علامه به تمهید میتوان استفاده نمود:
(إِنَّ هؤُلاءِ لَشِرذِمَةٌ قَلِیلُونَ وَ إِنَّهُم لَنَا لَغَائِظُونَ) ۳.
غائظ آن است که شخص را به خشم آورد. این سخن فرعون است که درباره موسی علیه السلام و بنیاسرائیل، به اتباع خویش گفت. یعنی: «اینان گروهی بیطرفدار و اندکاند و ما را خشمگین کردهاند». گویا مرادش از (إِنَّهُم لَنَا لَغَائِظُونَ)
، تمهید برای انتقام بوده است.۴
بنابراین، معلوم میشود که غیظ، اغلب قبل از غضب و همراه با آن وجود دارد. گاهی غضب، شدید نیست و ممکن است، علائم غیظ محسوس نباشد؛ زیرا لزوماً
1.غیظ: خشم شدید، چنانكه راغب(۵۶۵ﻫ) گفته: (وَ إِذا خَلَوا عَضُّوا عَلَیكُمُ الأَنَامِلَ مِنَ الغَیظِ) .
(آلعمران: ۱۱۹) چون به خلوت روند، از شدت خشم بر شما، سرانگشتان میجوند. قاموس قرآن، ج۵، ص۱۴۱.
2.مجمع البحرین، ج۳، ص۳۴۸.
3.شعرا: ۵۴ و ۵۵.
4.المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۵، ص۲۷۷.