321
مهارت‌های زندگی

حساسیت‏زدایی از موقعیّت اضطراب‏زا، چه به صورت منظم و تدریجی و چه یکباره و غرقه‏‏ای، به چیره شدن بر مشکل خواهد انجامید؛ چراکه مواجه شدن با آنچه از آن می‏ترسیم به کاهش افکار و رفتارهای هراسی منجر می‏شود. امام علی علیه السلام می‏فرماید:

إذا خِفتَ صُعوبَةَ أمرٍ فَاصعُب لَهُ، یذِلَّ لَکَ و خادِعِ الزَّمانَ عَن أحداثِهِ تَهُن عَلَیکَ.۱

۰.هرگاه از سختى کارى ترسیدى، استوار باش تا رامت شود و در برابر حوادث روزگار چاره‏اندیشی کن، تا بر تو آسان شوند.

ی ـ الگوبرداری

یکی از شیوه‏هایی که برای درمان مشکلات هراسی به کار گرفته می‏شود، «الگوبرداری» است. در این روش درمانگر یا فرد دیگری که دچار مشکل هراس نیست و رفتار بهنجاری دارد، به عنوان الگو، با موقعیّت‏های هراس‏آور مواجه می‏شود، تا به وی نشان دهد ترس وی بی‏معنا و نامتناسب است. انتظار آن است که افراد پس از چندین بار الگوبرداری از رفتار بهنجار به‏تدریج بتوانند بر هراس خود غلبه کنند.

این شیوه الگوبرداری گاه به صورت مستقیم، همانند آنچه پیش از این بیان شد انجام می‏گیرد و گاه نیز فردِ دچار هراس، با مطالعه و بررسی زندگی انسان‏های بهنجار و واکنش آنان به موقعیّتی که او نسبت به آن موقعیّت دچار هراس است، به شیوه غیر مستقیم، رفتار غیر هراسی را جانشین رفتار هراسی می‏کند. در این بخش می‏توان با الگوبرداری از اولیای دین در واکنش به موضوع مرگ، ماهیّت آن، تفسیر ایشان از مرگ و نحوه مواجهه با فقدان عزیزان خویش به الگوبرداری صحیح پرداخت. برای نمونه، می‏توان به سخنان امام حسین علیه السلام درباره مرگ اشاره کرد که آن حضرت مرگ را با تشبیهی زیبا به گردن‌بندی که بر گردن دختران است، آن را حتمی می‏داند و خود نیز با نفسی مطمئن به استقبال مرگ می‏شتابد. آن حضرت می‏فرماید:

1.. غرر الحکم و درر الکلم، ص۲۸۸، ح۴۱۰۸.


مهارت‌های زندگی
320

باقی‌مانده عمر مؤمن قیمت‏ناپذیر است؛ با آن گذشته را جبران مى‏کند و آنچه را مُرده (و از دست داده)، زنده مى‏گرداند.

آن حضرت باقی‌مانده عمر انسان را گران‏بهاترین چیز برای مؤمن می‏داند:

لَیسَ شَی‏ءٌ أعَزَّ مِنَ الکِبریتِ الأحمَرِ إلّا ما بَقِیَ مِن عُمرِ المُؤمِنِ.۱

۰.چیزى گران‏بهاتر از گوگرد سرخ نیست، مگر باقی‌مانده عمر مؤمن.

ط ـ غرقه‏سازی

در شیوه غرقه‏سازی به جای آنکه فرد کم‏کم و به صورت منظّم با موقعیّت هراسناک خو بگیرد، به یکباره در موقعیّت ترس و هراس قرار می‏گیرد. امام على علیه السلام برای غلبه بر هراس‏ها و ترس‏های غیر موجّه و نامعقول، ما را به شیوه غرقه‏سازی و مواجهه با اتّفاق و رخدادی که از آن هراس وجود دارد، رهنمون می‏سازد؛ چراکه در صورت گریز و اجتناب، مشکلات بیشتری را برای فرد به بار می‏آورد. آن حضرت می‏فرماید:

إذا هِبْتَ أمْراً فقَعْ فیهِ، فإنّ شِدَّةَ تَوقّیهِ أعْظَمُ مِمّا تَخافُ مِنهُ.۲

۰.هر گاه از کارى ترسیدى خود را در آن بینداز؛ زیرا خودداری بسیار از آن کار، بزرگ‌تر (و زیانبارتر) از چیزی است که از آن می‌ترسی.

مواجهه با موقعیّت‏های هراسناک موجب عادی شدن آن خواهد شد. درباره هراس از مرگ می‌توان از شیوه «غرقه‏سازی تجسمی» استفاده کرد. در این شیوه درمانگر یا فرد دیگری که نقش او را بازی می‏کند، موقعیّتی را که فرد از آن هراس دارد، ترسیم می‏کند و از او می‏خواهد تا به دقت بیان کند که این صحنه‏ها در عالم واقع چگونه‏اند. مواجه شدن با محرک تهدیدکننده، آن هم در حالی که او در موقعیّت امنی قرار دارد، وی را شرطی خواهد کرد تا بدون هراس و اضطرابِ بیش از حد، با موضوع هراس خود روبه‏رو شود۳.

1.. تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، ص۱۵۸.

2.. نهج البلاغه، ص۵۰۱، حکمت ۱۷۵‌.

3.. آسیب‌شناسی روانی، ج۱، ص۲۸۰.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 98152
صفحه از 391
پرینت  ارسال به