309
مهارت‌های زندگی

تَنقِیَتِکَ مِن سَیِّئاتِکَ، فَإِذا أنتَ وَرَدتَ عَلَیهِ و جاوَزتَهُ فَقَد نَجَوتَ مِن کُلِّ غَمٍّ و هَمٍّ و أذًى‏ و وَصَلتَ إلى‏ کُلِّ سُرورٍ و فَرَحٍ.۱

۰.اى بنده خدا! تو از مرگ مى‏ترسى چون آن را نمى‏شناسى. اگر بدن تو چندان کثیف و چرکین شود که از شدّت چرک و پلیدی آزرده شوى و بدنت پر از زخم شود و بیمارى «گال» بگیرى و بدانى که اگر در حمامى خودت را شستشو دهى همه آنها از میان مى‏روند، آیا دوست ندارى به آن حمام بروى و چرک‌ها و پلیدی‌ها را از خود بشویى؟ یا دوست دارى حمام نروى و به همان حال باقى بمانى؟. گفت: آرى، اى فرزند پیامبر خدا! [دوست دارم حمام بروم.] فرمود: این مرگ، همان حمام است و آخرین گناهان و بدى‏هاى وجود تو را پاک و تمیز مى‏کند. پس هرگاه وارد آن شدى و از آن گذشتى، از هر غم و اندوه و رنجى رهایى مى‏یابى و به همه خوشى‌ها و شادمانى‌ها مى‏رسى.

با تغییر شناختی که امام علیه السلام در او پدید آورد، آن صحابی که به ‏شدت هراسان بود، آرام گرفت و به مرگ تن سپرد و چشم خود را بست و جان سپرد.

ب ـ تغییر نگرش درباره مرگ

فردی که دچار هراس شده است، به احتمال فراوان، نگرش نامناسبی درباره مرگ دارد و دچار خطاهای شناختی متعددی همچون فاجعه‏سازی، پیش‏بینی منفی بی‏دلیل و استدلال هیجانی است. وی در چنین وضعیتی موقعیّت‏ها را برضد خود ارزیابی می‏کند که در این صورت با تغییر نگرش در باره مرگ و شناسایی خطاهای شناختی و اصلاح آن، گام بلندی در راستای غلبه بر هراس برمی‏دارد. مواردی که به آنها اشاره خواهد شد، بخشی از تغییر نگرش درباره مرگ هستند که ماهیت مرگ را از جنبه هراس‏آلود آن خارج می‌سازند.۲

1.. همان، ص۲۹۰، ح۹؛ بحار الأنوار، ج۶، ص۱۵۶، ح۱۳.

2.. ذکر این نکته ضروری است که در سرتاسر روایات مربوط به ماهیّت مرگ، دو تفسیر از مرگ با توجّه ایمان داشتن یا نداشتن انسان‏ها وجود دارد. ما به دلیل ماهیت آشکار افرادِ دچار هراس، به جنبه‏های مثبت مرگ اشاره می‏کنیم و فردِ دچار هراس را بی‏جهت درگیر آنچه برای کافر و بی‏ایمان معین شده، نمی‏کنیم؛ چراکه باورمان این است که انسان‏ها می‏توانند هر لحظه خود را در زمرۀ افراد باایمان در آورند.


مهارت‌های زندگی
308

زیرا مردم مرگ را نمی‏شناسند و از این جهت آن را ناخوش می‏دارند؛ در صورتى که اگر مرگ را می‏شناختند و از اولیاى خداوند عزّ و جل بودند، بى‏گمان آن را دوست می‏داشتند و می‏فهمیدند که آخرت براى آنها بهتر از دنیاست. حضرت سپس فرمود: اى ابوعبداللّٰه! به چه دلیل کودک و دیوانه از خوردن دارو که بدنشان را سالم می‏کند و دردشان را برطرف می‏سازد خوددارى می‏ورزند؟ وی گفت: چون سودمندى دارو را نمی‏دانند. حضرت فرمود: سوگند به آنکه محمّد را بحق به پیامبری برانگیخت، هر کس خودش را براى مرگ چنان‏که باید و شاید آماده گرداند، سودمندى مرگ براى او بیشتر از سودمندى این دارو براى این شخص تحت درمان است. بدان که اگر مردم می‏دانستند مرگ به چه نعمتى مى‏انجامد، بى‏گمان بیشتر از خردمندِ دوراندیشى که براى برطرف کردن بیمارى‏ها و کسب سلامت‏ها در پى داروست، مرگ را مى‏طلبیدند و دوستش مى‏داشتند.

تغییر نگرش درباره مرگ و تنظیم رفتار می‏تواند مرگی را که هول‏آور است، برای همگان محبوب سازد؛ چراکه از این منظر، مرگ همانند دارویی سودآور و شفابخش است که تن بیمار را بهبود می‏بخشد؛ اما انسان، کودکانه از آن گریزان است. نشناختن ماهیت مرگ موضوعی است که در آموزه‏های روایی بارها به آن اشاره شده و رابطه آن با هراس انسان‏ها از مرگ تبیین شده است. امام هادی علیه السلام هنگام عیادتِ یکی از اصحاب خود، او را گریان و بى‏تاب از مردن یافت. حضرت هراس او را به شناخت ناکافی او از مرگ نسبت داد و برای تسهیل شناخت ما از مرگ، آن را به گرمابه‏‏ای تشبیه کرد که با مرگ، آخرین گناهان و بدی‏های انسان پاک می‏شود. آن حضرت به او فرمود:

یا عَبدَاللَّهِ! تَخافُ مِنَ المَوتِ لِأَنَّکَ لاتَعرِفُهُ. أرَأَیتَکَ إذَا اتَّسَختَ و تَقَذَّرتَ و تَأَذَّیتَ مِن کَثرَةِ القَذَرِ وَ الوَسَخِ عَلَیکَ و أصابَکَ قُروحٌ و جَرَبٌ و عَلِمتَ أنَّ الغَسلَ فی حَمّامٍ یُزیلُ ذلِکَ کُلَّهُ، أما تُریدُ أن تَدخُلَهُ فَتَغسِلَ ذلِکَ عَنکَ أوَ ما تَکرَهُ أن لاتَدخُلَهُ فَیَبقى‏ ذلِکَ عَلَیکَ؟ قالَ: بَلى،‏ یَا ابنَ رَسولِ اللَّهِ. قالَ: فَذاکَ المَوتُ هُوَ ذلِکَ الحَمّامُ و هُوَ آخِرُ ما بَقِی عَلَیکَ مِن تَمحیصِ ذُنوبِکَ و

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 98318
صفحه از 391
پرینت  ارسال به