اگر مؤمن میدانست چه اجرى در مصیبتها دارد، آرزو میکرد که با قیچىها، قطعهقطعه شود.
پاداش بردبارى به قدری است که قطعهقطعه شدن با قیچی را نیز آسان و تحمّلپذیر میسازد. در این حدیث شریف، نقش شناخت، بهخوبى روشن است. امام على علیه السلام به اشعث که داغدار یکى از عزیزان خود بود، چنین میفرماید:
یَا أشعَثُ! إن تَحزَن عَلَی ابنِکَ فَقَدِ استَحَقَّت ذَلِکَ مِنکَ الرَّحِمُ، و إن تَصبِر فَفِی اللّٰهِ مِن کُلِّ مُصیبَةٍ خَلَفٌ.۱
اى اشعث! اگر بر فقدان فرزندت محزون شوى، این به دلیل مقام پدرى، از تو شایسته است و اگر صبر کنى، پس بدان که خداوند براى هر مصیبتى، جُبرانى [اجرى] قرار میدهد.
«نعمت جایگزین» از قضایای مسلم در مواجهه با مصیبتهاست که امام على علیه السلام با توجّهدهى به آن، سعى در آرام ساختن اشعث دارد. وقتى پیامبر خدا صلی الله علیه و آله را دفن کردند، ندائى از آسمان شنیده شد که اهل بیت علیهم السلام را تسلیت میداد. در فرازی از این تسلی بخشی آمده است:
إِنَّ فِی اللّهِ خَلَفاً مِنْ کُلِّ ذَاهِبٍ وَعَزَاءً مِنْ کُلِّ مُصِیبَةٍ وَدَرَکاً مِنْ کُلِّ مَا فَاتَ فَبِاللّهِ ثِقُوا وَعلَیْهِ فَتَوکَّلُوا وَإیّاهُ فَارْجُوا إِنَّمَا المُصابُ مَنْ حُرِّمَ الثّوابُ.
۰.همانا خدا عوضى براى هر چیز از دست رفتهاى، و تسلیتى براى هر مصیبتى و نیز جبرانى براى هر چیز فوت شدهاى قرار داده است. پس به خداوند اعتماد و بر او توکل کنید و به او امید داشته باشید. مصیبت دیده، کسى است که از پاداش، محروم شود.۲
جمله پایانى این روایت، تأمّلبرانگیز است. مصیبت واقعى آن وقتى است که انسان از پاداش آن محروم شود. اگر انسان پاداش مصیبت را به دست آورد، در حقیقت، براى او نعمت است. امام على علیه السلام میفرماید: