291
مهارت‌های زندگی

اینجا دخیل است «سوگواری»۱ است. سوگواری شامل همه پاسخ‏های شناختی، عاطفی و رفتاری است که فرد هنگام داغدیدگی بروز می‏دهد۲. سوگواری نحوه ابراز افکار و احساسات فرد داغدیده است که از فرهنگی به فرهنگ دیگر تفاوت دارد۳. مراسمی چون جمع شدن اعضای خانواده و دوستان،۴ شرکت در تشییع جنازه،۵ برگزاری تشریفات خاص خاک‏سپاری۶ و حمایت‏های عاطفی و اجتماعی از جمله آیین‏هایی هستند که در اسلام بدانها سفارش شده و این آیین‏ها با برخی فرهنگ‏ها مشابهت دارند.

مراحل سوگ

مرگ یک عزیز برای انسان‏ها معناهای متفاوتی دارد؛ اما با وجود این، برخی چیزها درباره تحمل فقدان در همه ما مشترک است. آموختن درباره فقدان به ما کمک می‏کند تا فقدان‏های زندگی‏مان راحت‏تر بپذیریم۷. وقتی اعضای خانواده و دوستان یک فردِ در حال احتضار برای مدتی شاهد بیماری او باشند، از لحاظ ذهنی برای مرگ وی آماده می‏شوند. در واقع آنها مدتی قبل از این رویداد، انتظار از دست دادن عزیز خود را دارند. این پدیده «سوگ پیش‏بینی شده» نامیده شده است. اما در بسیاری از موارد، آمادگی‏های قبلی

1.. mourning.

2.. روان‌شناسی دین: بر اساس رویکرد تجربی، ۱۳۹۰، ص۳۲۰.

3.. روان‌شناسی رشد، برک، ۱۳۹۲، ص۴۹۹.

4.. امام صادق علیه السلام: یَنبَغی لِأولیاءِ المَیِّتِ أن یُؤْذِنوا إخوانَ المَیِّتِ بِمَوتهِ، فیَشهَدونَ جَنازَتَهُ و یُصُّلونَ عَلیهِ، فَیکسبُ لَهمُ الأجرَ و یَکسِبُ لِمَیِّتِهِ الاِستِغفارَ؛ شایسته است که صاحبان عزا برادران دینى میت را از مرگ او با خبر سازند، تا در تشییع پیکر او حاضر شوند و بر او نماز گزارند و بدین ترتیب، هم براى آنان اجرى باشد و هم براى میت طلب مغفرت شود (علل الشرائع، ص۳۰۱، ح۱).

5.. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: سِر سَنتینِ بِرَّ والِدیکَ، سِر سَنةً صِل رَحمکَ، سِر مِیلاً عُد مَریضاً، سِر مِیلینِ شَیِّع جَنازةً؛ براى نیکى به پدر و مادرت، مسافت دوساله بپیما. براى به‏جا آوردن صلۀ رَحِم، مسافت یک ساله بپیما. براى عیادت بیمار، یک فرسنگ راه بپیما و براى شرکت در تشییع جنازه‌اى، دو فرسنگ راه بپیما (النوادر، راوندی، ص۹۲، ح۲۹؛ بحار الأنوار، ج۶۹، ص۴۰۳، ح۱۰۵).

6.. رسول خدا صلی الله علیه و آله: أفضَلُ أهلِ الجَنازةِ أکثرهم فیهِ ذِکراً و مَن لَم یَجلس حَتّى تُوضع؛ بهترین تشییع‏کنندگانِ جنازه، کسى است که [خدا و مرگ و پس از مرگ را] بیشتر یاد کند و [نیز] کسى که تا جنازه [در گور] نهاده نشده، ننشیند (کنز العمال، ج۱۵، ص۵۹۵، ح۴۲۳۴۹).

7.. مهارت‌های زندگی، ۱۳۸۰، ص۴۷.


مهارت‌های زندگی
290

با اینکه برای بیشتر انسان‏ها موضوع مرگ و فقدان به‏ظاهر آشکار است، برخی حتّی بعد از گذشت ماه‏ها یا سال‏ها، نمی‏توانند به‏راحتی فرد از دست رفته خود را از یاد برند و با از دست دادن عزیزان و دوستان خویش سازگاری کنند. شاید این بدان علّت است که مرگ دوستان و عزیزان از جمله عوامل اضطراب‌آوری است که فرد را با مشکلات روانی بی‏شماری مواجه می‏سازد. امام على علیه السلام می‏فرماید:

ثَلاثٌ یَهدُدنَ القُوىَّ: فَقدُ الأَحِبَّةِ وَ الفَقرُ فِی الغُربَةِ و دَوامُ الشِّدَّةِ.۱

۰.سه چیز توان‏ها را درهم می‏کوبند: از دست دادنِ دوستان، فقر در غربت و پایدارىِ روزگارِ سختى.

فقدان، رویدادهایی را، شامل می‌شود؛ از گسستگی روابط همچون طلاق تا از دست دادن نزدیکان و مرگ عزیزان. در این مهارت به مسئله فقدان، داغدیدگی، سوگ و مراحلی که فرد سوگوار از سر می‌گذراند و نیز راهکارهای مقابله با پیامدهای ناگوار سوگ، خواهیم پرداخت.

سوگ، داغدیدگی و سوگواری

«سوگ»،۲ فرایندی عاطفی است۳ و به ناراحتی جسمانی و روانی شدید برآمده از فقدان عزیزان اطلاق می‏شود۴. در کنار مفهوم سوگ، مفهوم «داغدیدگی»۵ قرار دارد که آن را نمی‏توان به‏طور مشخص از سوگ جدا کرد، گرچه تأکید آن بر حس فقدان است۶. داغدیدگی، به واقعیت عینی از دست دادن کسان و فقدان فردی محبوب همچون پدر، مادر، همسر، خواهر، برادر یا دوست اطلاق می‏شود. این واکنش ممکن است به شکل‏های گوناگون چون گریه، خشم یا احساس خلأ ظاهر شود۷. مفهوم دیگری که در

1.. غرر الحکم و درر الکلم، ص۳۳۲، ح۴۶۸۳.

2.. (grief). سوگ یا سوک؛ مصیبت، غم و ماتم است و در برابر سور قرار دارد (ر.ک: لغت‏نامۀ دهخدا، مدخل سوگ).

3.. روان‌شناسی دین: بر اساس رویکرد تجربی: ص۳۲۰.

4.. روان‌شناسی رشد، برک، ص۴۹۸.

5.. bereavement.

6.. روان‌شناسی رشد، احدی، ص۲۸۹؛ روان‌شناسی رشد، برک، ص۴۹۸.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 98325
صفحه از 391
پرینت  ارسال به