273
مهارت‌های زندگی

۹. هنر صحبت کردن

صحبت کردن و سخن گفتن این قابلیت را دارد که افراد را به هم نزدیک سازد، یا از هم دور کند. این توانایی سهم عمده‏ای در پیش بردن ارتباط دارد. البته این بدان معنا نیست که هنگام ارتباط، لزوماً نقش یک سخنور ماهر را ایفا کنیم، اما لازم است این هنر را داشته باشیم تا با گفتگو، احساس همدمی و هم‏صحبت بودن را، به فرد مقابل منتقل کنیم. چنین شیوه‏ای از اخلاق مؤمن دانسته شده است. رسول خدا صلی الله علیه و آله می‏فرماید:

مِن أخلاقِ المُؤمِنِ حُسنُ الحَدیثِ إذا حَدَّثَ و حُسنُ الاِستِماعِ إذا حُدِّثَ و حُسنُ البِشرِ إذا لَقِی.۱

۰.از اخلاق مؤمن، آن است که هرگاه سخن می‏گوید، نیکو سخن می‏گوید و هر گاه با او سخن می‏گویند، نیکو گوش می‏دهد و در ملاقات‌هایش خوش روست.

شیوه پیامبر صلی الله علیه و آله در ارتباط با دیگران نیز از چنین مطلبی حکایت دارد. امام حسین علیه السلام نقل می‏کند از پدرم علیه السلام درباره شیوه پیامبر صلی الله علیه و آله با هم‏نشینانش پرسیدم که فرمود؟

و لایتَکَلَّمُ إلّا فیما رَجا ثَوابَهُ إذا تَکَلَّمَ أطرَقَ جُلَساؤُهُ کَأَنَّما عَلى رُؤوسِهِمُ الطَّیرُ، فَإِذا سَکَتَ تَکَلَّموا و لایتَنازَعونَ عِندَهُ، مَن تَکَلَّمَ أنصَتوا لَهُ حَتّى یفرُغَ. حَدیثُهُم

1.. الفردوس، ج۳، ص۶۳۷، ح۵۹۹۷، کنز العمّال، ج۱، ص۱۵۵، ح۷۷۵.


مهارت‌های زندگی
272

باشد، بهتر است سراپا گوش باشید و تمایل خود را به گوش دادن بیشتر نشان دهید، تا ارتباطی مطلوب و مؤثّر پدید آید و از این راه هنر گوش دادن تقویت شود. امام علی علیه السلام در این باره می‏فرماید:

إِذَا جَلَسْتَ إِلَى عَالِمٍ فَکُنْ عَلَى أَنْ تَسْمَعَ أَحْرَصَ مِنْکَ عَلَى أَنْ تَقُولَ وَ تَعَلَّمْ حُسْنَ الِاسْتِمَاعِ کَمَا تَعَلَّمُ حُسْنَ الْقَوْلِ وَ لَا تَقْطَعْ عَلَى أَحَدٍ حَدِیثَه‏.۱

۰.چون با عالمى مى‏نشینى، بر شنیدن بیش از سخن گفتن حریص باش، و همان‏گونه که نیکو سخن گفتن را مى‏آموزى، نیکو شنیدن را نیز بیاموز و سخن هیچ کس را قطع مکن.

جدول ذیل راهبردهایی برای ارتقای مهارت گوش دادن بیان می‏‏کند۲.

راهبردهای اختصاصی و کلی مهارت گوش دادن

1.. المحاسن، ج۱، ص۲۳۳؛ الاختصاص، ص۲۴۵.

2.. Family therapy; Concept process and practice, p۲۸۳.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 98313
صفحه از 391
پرینت  ارسال به