میدهند؛ در حالی که «اتفاق» نیست که حال بد را ایجاد میکند، بلکه چیزی به نام «باور و فکر»۱ ماست که خشم را به وجود میآورد. با این سه، مدل ABC کامل میشود.

باید در طی هفته هر وقت خشمگین شدید، تاریخ و زمان خشم خود را یادداشت نمایید و بنویسید که چه اتفاقی باعث شد که شما خشمگین شوید (A) و در هنگام خشم چه باوری در مورد آن داشتید (B)، در نهایت احساس خود را درباره آن چه رخ داده یادداشت کنید(C). این کار را ادامه دهید تا با کنار هم قرار دادن باورهایتان، به خطاهای شناختی در رابطه با خشم خود پی ببرید.
۲. ارزیابی سود و زیان
یکی از راهکارهای اثرگذار در مهار پرخاش، ارزیابی سود و زیان و پرهیز از گرفتار آمدن در زیانهای احتمالی است. طبیعتاً انسان خردمند در این ارزیابی، گرایش به زیان کمتر را ترجیح خواهد داد. لذا یکی از راههای مهار خشم، بررسی سود و زیانی است که در آموزههای دینی با تعبیر «عاقبت اندیشی» از آن یاد شده است. انسان عاقبتاندیش با در نظر گرفتن فرجام هر امر، درباره انجام آن تصمیم میگیرد. عقل انسان، در صورت نبودن موانع شناختی، خود قضاوت خواهد کرد که درگیرشدن با موضوعات هیجانی جز ضرر و زیان سودی ندارد و اغلب باعث پدید آمدن ناراحتی و رنجش خواهد شد.
توجه به پیامدهای یک اقدام میتواند به ما کمک کند تا در مورد آن بهتر تصمیم بگیریم. اگر بپذیریم که خشم و عصبانیت با هیجاناتی همچون ترس، اضطراب، فشار روانی، احساس گناه، افسردگی، رنجش، آزردگی، ناکامی، ناامیدی و مواردی از این قبیل همراه است۲ و برایمان پیامدهای زیانباری در حوزه سلامت روان و روابط بین فردی به