151
مهارت‌های زندگی

در این باره امّ سلمه، همسر پیامبر خدا صلی الله علیه و آله، نقل می‏کند که پس از نزول آیه حجاب، روزى من و مَیمونه نزد رسول خدا صلی الله علیه و آله بودیم که ابن مکتوم نابینا وارد شد. حضرت به ما فرمود: «پشت پرده قرار گیرید». ما گفتیم: اى رسول خدا! مگر نه این است که او نابیناست و ما را نمی‏بیند؟! حضرت در پاسخ فرمود:

۰.آیا شما دو نفر هم کور هستید؟ آیا او را نمی‏بینید؟!۱

در اینجا می‏توان عمق سخن حضرت زهرا علیها السلام را دریافت؛ آنجا که می‏فرماید: براى زنان بهتر است که نه مردى را ببینند و نه مردى آنان را ببیند.۲ این کلام، در قالب نظریه خویشتن‌دارى جنسى است که معنا می‏یابد.

دو. پوشش مناسب

مهارت دیگر، استفاده از «پوشش مناسب» است. پوشش نامناسب یا بى‏پوششى، به سبب قدرت تحریت‏کنندگى بالایى که دارد، توان خویشتن‌دارى را کاهش می‏دهد؛ اما استفاده از پوشش مناسب، می‏تواند عامل مهمى در حفظ و تقویت این توان باشد و زن و مرد را از بى‏عفّتى و ناخویشتن‌دارى نجات دهد. «حجاب» و الگوى پوشش دینى، در همین جا معنا می‏یابد و حکمت آن آشکار می‏شود. حجاب زیبایى‏هایی را که ممکن است وسوسه‏انگیز و تحریک‏کننده باشند، می‏پوشاند و بدین سان، از کاهش توان بازدارى، جلوگیرى می‏کند.

وقتى زنان مسلمان، از سوی هوسبازان آزار و اذیّت شدند و عفّت و پاکى آنان تهدید شد، قرآن کریم با آیه‌ای، ساز و کار دفاعى حجاب را معرفى کرد تا موجب ایمنى زنان گردد:

(یا أَیُّهَا النَّبِیُّ قُلْ لِأَزْوَاجِکَ وَبَنَاتِکَ وَنِسَاءِ الْمُؤْمِنِینَ یُدْنِینَ عَلَیهِنَّ مِنْ جَلابِیبِهِنَّ ذلِکَ أَدْنَى أَنْ یُعْرَفْنَ فَلا یُؤْذَینَ وَکَانَ اللّهُ غَفُوراً رَحِیماً).۳

1.. بحار الأنوار، ج۱۰۴، ص۳۷، ح۲۵.

2.. همان.

3.. احزاب: ۵۹.


مهارت‌های زندگی
150

مرد نامحرم یا مشاهده تصویر و فیلم مستهجن، موجب هیجان جنسى و برانگیختگى شهوانى انسان می‏شود و این، آغاز اغتشاش و ناامنى جنسى است. روزى امام على علیه السلام با شماری از مردم نشسته بودند که زنى از روبه‏روى آنان گذشت و همراهان حضرت، به وى چشم دوختند. حضرت با مشاهده این وضع فرمود:

إِنَّ أَبْصَارَ هَذِهِ الْفُحُولِ طَوَامِحُ وَ إِنَّ ذَلِکَ سَبَبُ هِبَابِهَا.۱

۰.چشمان این مردان، سخت در طلب است و این، مایه تحریک و هیجان است.

بر همین اساس، در حدیثى از پیامبر صلی الله علیه و آله آمده نگریستن به نامحرم، تیر زهرآگینى از تیرهاى شیطان شمرده شده است.۲

امام رضا علیه السلام در تبیین نقش نگاه در کاهش توان بازدارى و خویشتن‌دارى می‏فرماید: نگاه کردن به موى زنان شوهردار و دیگر زنان حرام است؛ زیرا تحریک‏کننده مردان است، و تحریک، موجب فساد و ورود در چیزهایى می‏شود که حلال و زیبا نیست.۳

البته کنترل نگاه، به مردان اختصاص ندارد. زنان نیز با کنترل نگاه خود، می‏توانند توان خویشتن‌دارى را تقویت کنند. از این رو، قرآن کریم از یک سو می‏فرماید:

(قُل لِّلْمُؤْمِنِینَ یغُضُّواْ مِنْ أَبْصَارِهِمْ).۴

۰.به مردان با ایمان بگو چشمان خود را [از نامحرم] فرو گیرند.

و از سوى دیگر می‏فرماید:

(وَ قُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ یغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ).۵

۰.به زنان با ایمان بگو چشمان خود را [از نامحرم] فرو گیرند.

1.. ر.ک: نهج البلاغه، ص۵۵۰، حکمت ۴۲۰.

2.. بحار الأنوار، ج۱۰۴، ص۳۸، ح۳۴.

3.. عیون اخبار الرضا علیه السلام، ج۲، ص۹۷.

4.. نور: ۳۰.

5.. همان ۳۱.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 98071
صفحه از 391
پرینت  ارسال به