امیرالمؤمنین علیه السلام، بر خوردن آن تأکید شده است؛ زیرا این نوع غذا باعث نشاط چهل روزه در عبادت میگردد. امام علی علیه السلام میفرماید:
عَلَیکُمْ بِالْهَرِیسَةِ فَإِنَّهَا تُنْشِطُ لِلْعِبَادَةِ أَرْبَعِینَ یوْماً وَ هِی مِنَ الْمَائِدَةِ الَّتِی أُنْزِلَتْ عَلَى رَسُولِ اللَّه صلی الله علیه و آله.۱
۰.بر شما باد به خوردن هلیم؛ زیرا نشاط چهل روزه در عبادت میآورد و غذایی است که بر رسول اکرم صلی الله علیه و آله نازل شده است.
اسپند۲: گیاه اسپند دارای فوائد فراوان در ریشه و شاخه آن است. یکی از فوائد بارز آن ایجاد نشاط است؛ چنانکه امام علی علیه السلام میفرماید:
مَا مِنْ شَجَرَةِ حَرْمَلٍ إِلَّا وَ مَعَهَا مَلَائِکَةٌ یحْرُسُونَهَا حَتَّى تَصِلَ إِلَى مَنْ وَصَلَتْ وَ فِی أَصْلِ الْحَرْمَلِ نُشْرَةٌ وَ فِی فَرْعِهَا شِفَاءٌ مِنِ اثْنَینِ وَ سَبْعِینَ دَاءً.۳
۰.هیچ گیاه اسپندی نیست مگر اینکه همراهش فرشتگانی هستند که از آن حفاظت میکنند تا به آنکه باید برسد، و در ریشه گیاه اسپند خاصیت نشاطآفرینی هست و در شاخه و برگ و میوه آن خاصیّت شفادهی از ۷۲ درد است.
بر پایه برخی روایات گاهی تغذیه به همراه موقعیّت معنوی، در شکلدهی لحظات شاد دخیل است که از آن جمله میتوان به لحظه افطار و روزهگشودن اشاره کرد. در این روایات اگرچه موقعیت معنوی محور و پایه این شادمانی است، از شادی و فرحی که پیامد جنبه فیزیولوژیک است، نمیتوان غافل بود. امام صادق علیه السلام میفرماید:
لِلصَّائِمِ فَرْحَتَانِ: فَرْحَةٌ عِنْدَ إِفْطَارِهِ وَ فَرْحَةٌ عِنْدَ لِقَاءِ رَبِّهِ.۴
۰.برای روزهدار دو شادی است: یک شادی هنگام گشودن روزهاش و شادی دیگر هنگام دیدار پروردگارش.