119
مهارت‌های زندگی

در روایتی دیگر رسول خدا صلی الله علیه و آله در سفارش به امام علی علیه السلام سه شادمانیِ مؤمن را چنین برشمرده شده است:

یَا عَلِی! ثَلَاثٌ فَرَحَاتٌ لِلْمُؤْمِنِ فِی الدُّنْیا: لُقِیُّ الْإِخْوَانِ وَ الْإِفْطَارُ مِنَ الصِّیامِ وَ التَّهَجُّدُ مِنْ آخِرِ اللَّیلِ.۱

۰.ای علی! مؤمن در این دنیا سه شادی دارد: دیدار برادران، افطار کردن روزه و شب زنده‏داری در پایان شب.

هـ ـ ثروت

اقتصاددانان فراهم آمدن شادی و شادکامی در زندگی را در سایه میزان ثروت انسان‏ها می‏دانند. بسیاری از مردم این باور اقتصاددانان را پذیرفته‏اند. اما آیا ثروت باعث شادی ‏می‏شود‏‏؟ چه مقدار پول و ثروت می‏تواند باعث شادی شود؟ هجوم مردم به نام‏نویسی در بانک‏ها‏ برای دریافت جایزه‌ای همچون خودروهای گران قیمت و سکّه‏های طلا در آخرین مهلت قرعه‏کشی، مشارکت در سرمایه‏گذاری‏های مضاربه‏ای، خرید کالاهای تبلیغیِ دارای جوایز نفیس، همه با هدف بهبود کیفیّت زندگی و ارتقای شادی و شادکامی انجام می‏پذیرد.

به هر حال، تحقیقات، این اشتغال‌های ذهنی در باره پول را به‏طور کامل تأیید نمی‏‏کنند. کمپل و همکاران در مطالعه کیفیت زندگی در آمریکا دریافتند که موقعیّت اقتصادی، یازدهمین مورد از دوازده مورد ممکنِ منابع رضایت از زندگی است. کینگ و ناپا دریافتند که آزمودنی‏های مطالعات آنها میزان اثر ثروت در شادی را یک پنجم و آن را یک ششم مؤلّفه‏های تشکیل‏دهنده یک زندگی خوب برآورد کردند. تأثیر ثروت، موضوعی بسیار مهم و البتّه محلّ تردید است. برخی مطالعات ابتدائی همبستگی کمی میان در آمد و شادی را گزارش کرده و در بعضی موارد اصلاً ارتباطی گزارش نکرده‏اند. در واقع هیچ افزایشی نسبت به سلامت فردی در طول یک دوره افزایش

1.. همان، کتاب من لایحضره الفقیه، ج۴، ص۳۶۰؛ بحار الأنوار، ج۶۶، ص۳۷۱.


مهارت‌های زندگی
118

امیرالمؤمنین علیه السلام، بر خوردن آن تأکید شده است؛ زیرا این نوع غذا باعث نشاط چهل روزه در عبادت می‏گردد. امام علی علیه السلام می‏فرماید:

عَلَیکُمْ بِالْهَرِیسَةِ فَإِنَّهَا تُنْشِطُ لِلْعِبَادَةِ أَرْبَعِینَ یوْماً وَ هِی مِنَ الْمَائِدَةِ الَّتِی أُنْزِلَتْ عَلَى رَسُولِ اللَّه‏ صلی الله علیه و آله.۱

۰.بر شما باد به خوردن هلیم؛ زیرا نشاط چهل روزه در عبادت می‏آورد و غذایی است که بر رسول اکرم صلی الله علیه و آله نازل شده است.

اسپند۲: گیاه اسپند دارای فوائد فراوان در ریشه و شاخه آن است. یکی از فوائد بارز آن ایجاد نشاط است؛ چنان‏که امام علی علیه السلام می‏فرماید:

مَا مِنْ شَجَرَةِ حَرْمَلٍ إِلَّا وَ مَعَهَا مَلَائِکَةٌ یحْرُسُونَهَا حَتَّى تَصِلَ إِلَى مَنْ وَصَلَتْ وَ فِی أَصْلِ الْحَرْمَلِ نُشْرَةٌ وَ فِی فَرْعِهَا شِفَاءٌ مِنِ اثْنَینِ وَ سَبْعِینَ دَاءً.۳

۰.هیچ گیاه اسپندی نیست مگر اینکه همراهش فرشتگانی هستند که از آن حفاظت می‏‏کنند تا به آنکه باید برسد، و در ریشه گیاه اسپند خاصیت نشاط‏آفرینی هست و در شاخه و برگ و میوه آن خاصیّت شفادهی از ۷۲ درد است.

بر پایه برخی روایات گاهی تغذیه به همراه موقعیّت معنوی، در شکل‏دهی لحظات شاد دخیل است که از آن جمله می‏توان به لحظه‏ افطار و روزه‏گشودن اشاره کرد. در این روایات اگرچه موقعیت معنوی محور و پایه این شادمانی است، از شادی و فرحی که پیامد جنبه فیزیولوژیک است، نمی‏توان غافل بود. امام صادق علیه السلام می‏فرماید:

لِلصَّائِمِ فَرْحَتَانِ: فَرْحَةٌ عِنْدَ إِفْطَارِهِ وَ فَرْحَةٌ عِنْدَ لِقَاءِ رَبِّهِ.۴

۰.برای روزه‏دار دو شادی است: یک شادی هنگام گشودن روزه‏اش و شادی دیگر هنگام دیدار پروردگارش.

1.. الکافی، ج۶، ص۳۱۹، ح۱.

2.. اسپند، دانه‏ای باشد که به جهت چشم‏زخم در آتش ریزند. حرمل، اسفند، سپند و سبنج نام‌های دیگر آن هستند. (ر.ک: لغت‏نامۀ دهخدا).

3.. دعائم الاسلام، ج۲، ص۱۵۰، ح۵۳۵.

4.. الکافی، ج۴، ص۶۵.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 98332
صفحه از 391
پرینت  ارسال به