241
گزیده شناخت نامه حدیث

عقل، گاه حتّى در احکام فقهى، که بسيارى از آنها، تنها اعتباريات و قراردادهايى شرعى هستند، به چشم مى‏آيد. فراتر از آن، دين در واجباتى مانند نماز و روزه و حرام‏هايى مانند شراب‏خوارى و قمار، خود به انطباق حکم با عقل و واقعيت خارجى، تذکر داده است.۱ افزون بر اين، قرآن و به تبعِ آن احاديث، در موارد بسيارى، به استدلال‏هاى عقلى روى آورده، ادّعاهاى خود را به شيوه برهان‏هاى عقلى، اثبات کرده و از مخالفان خود نيز برهان خواسته‏اند.۲

کاربرد عقل به شکل معيارى استوار براى کنار زدن احاديث ساختگى، در حوزه‏هاى علمى شيعى، رايج بوده است و پس از راويان، عالمان نيز اين معيار را به خدمت گرفته‏اند. ما مجال گزارش اين جريان را نداريم و تنها سخن شيخ مفيد را می‌‌آوریم. او نوشته است: «اگر حديثى مخالف با احکام عقلى بيابيم، آن را به کنار مى‏افکنيم».۳

۲ - ۲ - ۴ - ۱. گستره کاربرد معيار عقل

کاربرد معيار عقل در آموزه‏هاى دينى و بويژه حديث، از دو سو محدود مى‏شود؛ يکى

1.. ر.ک: (اتْلُ مَا أُوحِى إِلَیكَ مِنَ الْكِتابِ وَ أَقِمِ الصَّلاةَ إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْكَرِ وَ لَذِکرُ اللَّهِ أَکبَرُ وَ اللَّهُ یعْلَمُ ما تَصْنَعُونَ؛ آنچه از کتاب به سوى تو وحى شده است، بخوان و نماز را بر پا دار که نماز، از کار زشت و ناپسند، باز مى‏دارد. قطعاً یاد خدا، بالاتر است، و خدا مى‏داند چه مى‏کنید) (عنکبوت: آیۀ ۴۵)، (یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَ الْمَیسِرُ وَ الْأَنْصَابُ وَ الْأَزْلامُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّیطانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ؛ اى کسانى که ایمان آورده‏اید! شراب و قمار و بت‏ها و تیرهاى قرعه، پلیدند [و] از عمل شیطان‏اند. پس، از آنها دورى گزینید، باشد که رستگار شوید) (مائده: آیۀ ۹۰).

2.. ر.ک: (لَوْ کانَ فِیهِمَا آلِهَةٌ إِلّا اللَّهُ لَفَسَدَتَا فَسُبْحَانَ اللَّهِ رَبِّ الْعَرْشِ عَمَّا یصِفُونَ؛ اگر در آنها زمین و آسمان، جز خدا، خدایانى [دیگر] وجود داشت، قطعاً [زمین و آسمان] تباه مى‏شدند. پس منزّه است خدا، پروردگار عرش، از آنچه وصف مى‏کنند) (انبیا: آیۀ ۲۲)، (أَمَّنْ یبْدَؤا الْخَلْقَ ثُمَّ یعِیدُهُ وَ مَنْ یرْزُقُكُم مِّنَ السَّمَاءِ وَ الْأَرْضِ أَإِلَهٌ مَّعَ اللَّهِ قُلْ هَاتُوا بُرْهَانَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ صَادِقِینَ؛ یا آن کس که خلق را آغاز مى‏کند و سپس، آن را باز مى‏آورد و آن کس که از آسمان و زمین، به شما روزى مى‏دهد؟ آیا معبودى با خداست؟ بگو: «اگر راست مى‏گویید، برهان خویش را بیاورید) (نمل: آیۀ ۶۴)، (وَ قَالُوا لَنْ یدْخُلَ الْجَنَّةَ إِلّا مَنْ کانَ هُوداً أَوْ نَصَارَى تِلْكَ أَمانِیهُمْ قُلْ هَاتُوا بُرْهانَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ صَادِقِینَ؛ و گفتند: «هرگز کسى به بهشت در نیاید، مگر آن که یهودى یا ترسا باشد». این، آرزوهاى [واهىِ] ایشان است. بگو: «اگر راست مى‏گویید، دلیل خود را بیاورید») (بقره: آیۀ ۱۱۱).

3.. «إن وَجَدنا حَدیثَاً یخالِفُ أحکامَ العُقُولِ أطرَحناهُ» (تصحیح الاعتقاد: ص ۱۴۹).


گزیده شناخت نامه حدیث
240

عقل، هديه ويژه خدا به انسان، براى شناخت هستى، کشف واقعيت خارجى و راه بردن به پيوند ميان اشياست. عقل، مى‏تواند تصويرهاى منطبق با خارج و حاکى از حقيقت بيرونى بسازد و اين واقع‏نمايى، در سرشت عقل و بى‏نياز از بيان و اعتبار شارع است. آنچه عقل به آن ره مى‏برَد، حجّيت ذاتى دارد و مى‏توان در عقيده و عمل، بدان اعتماد کرد. از سوى ديگر، بسيارى از احاديث نيز هستى‏نما هستند و حتّى احاديث توصيه‏اى، در پس‏زمينه خود، بر واقعيت عينى استوارند و در اين ميان، تنها برخى احاديث فقهى و اعتباريات شارع، استثنايند.

اين دو راه کشف حقيقت، بايد به يک جا برسند؛ زيرا واقعيت خارجى، يک چيز است و راه‏هاى رسيدن به آن و ابزارهاى فهم آن، نمى‏توانند در نتيجه و فرجام کار با هم اختلاف داشته باشند. به سخن ديگر، دريافت‏هاى عقلى و آموزه‏هاى دينى، در موارد مشترک، اگر هر دو بر واقعيت خارجى منطبق باشند، با هم نيز موافق هستند و اگر با هم اختلاف داشته باشند، هر دو يا دستِ کم يکى با واقع بيرونى، انطباق ندارند. حال اگر دريافت عقلى، چنان آشکار و پذيرفتنى باشد که هيچ عاقلى نتواند آن را ناديده بگيرد، ناگزير بايد درمحتواى حديثى متعارض با آن بينديشيم و اگر نتوانستيم با تأويل و تغيير معنايى آن،۱ به سازگارى پذيرفته شده‏اى دست يابيم، به ناچار، بايد آن را حذف کنيم و بى‏اعتبار بدانيم.

افزون بر اين، دين، کاربرد عقل را در دايره هستى‏شناسى، تأييد و تأکيد کرده است. قرآن وروايات، مردم را به تعقّل، تفکر و تدبّر، صدها بار دعوت کرده‏اند.۲ اگر دين با عقل متعارض مى‏بود، دين، از اين دعوت، سود نمى‏کرد، بلکه زيان مى‏ديد. اسلام، حتّى پذيرش مبانى اعتقادى‏اش را بر عقل، استوار کرده و تقليد کورکورانه و بدون دستيابى به يقين را در اين امر مهم، نکوهيده و گرويدنى اين‏چنين به دين را ايمان نخوانده است. اين سازگارى با

1.. این، همان اصل لزوم توجّه به مَجاز در زبان حدیث و تأویل برخى احادیث متعارض با اصول عقلى است.

2.. در قرآن، ۴۹ بار مشتقّات «عقل»، بیست بار «فقه»، هجده بار «فکر»، شانزده بار «لُب» و چهار بار «تدبّر» به کار رفته‏اند و تنها در «کتاب العقل و الجهل»، حدود هشتصد حدیث در این باره وجود دارد.

  • نام منبع :
    گزیده شناخت نامه حدیث
    سایر پدیدآورندگان :
    عبدالهادي مسعودي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1400/08/19
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 5232
صفحه از 439
پرینت  ارسال به