مكتوب و رايانهاى و همچنين بهرهگیری از كاربردهاى قرآنى و روايى واژه كه در حافظه دارد، معناى لغوى را ارائه میدهد.
گفتنی است برای به دست آوردن معنای دقیق شمارى از واژهها، نياز است كه همه آيات و روایاتِ در بر دارنده آن واژه، مطالعه و بررسى گردند.۱ مؤلّف، اين گونه واژهها را به سان يک موضوع تحقيقى، محلّ بحث و مفهومشناسى عميق قرار مىدهد، به مؤلّفهها و عناصر شکل دهنده آن مىپردازد و زمينههاى پيدايش و عوامل افزايش و كاهش آن را بررسى مىكند.
تردیدی نیست که مؤلّف گرانمايه این تفسير، از پى دهها سال حديثپژوهى و مطالعه هزاران روايت شيعه و اهل سنّت، از یک سو و در حافظه داشتن همه آيات قرآن از سوى ديگر، توانايى ارجاع ذهنى بسيارى از موضوعات قرآنى به موضوعات حديثى و بالعكس را دارد. اين تسلّط، موجب مىشود مستند قرآنى بسيارى از روايتهاى به كار گرفته شده در تفسير، يافت و صلاحيّت آنها براى تبيين آيه، مُحرز شود. همچنين زمينه به ياد آوردن و استفاده از رواياتى را فراهم مىآورد كه از طريق مراجعه به كتابهاى متداول تفسير روايى، دستيابِ پژوهشگران نگشتهاند. بر این اساس، ایشان میتواند در فرجام کار، نگاه نهايى قابل انتساب به دين را در باره آن موضوع، ارائه دهد.
۷. پس از مشخّص شدن معنای دقیق واژه و بررسی همهجانبه موضوعهای مرتبط با آن، مؤلّف محترم به نگارش متن تفسیر میپردازد. متن نگارش يافته، با چند تن از پژوهشگران ارشد پژوهشگاه قرآن و حديث به بحث گذاشته مىشود. در جلسه مباحثه، متن به دقّت خوانده مىشود تا زمينه نقد و تكميل آن، فراهم آيد. نتيجه برآمده از نقدهای گروهى و پرسش و پاسخهاى پُرشمار، اصلاح و با