153
پرتوی از تفسیر اهل بیت علیهم السلام (مبانی و روش) جلد اول

نوپدیدش نیاز دارد و به آسانى به مصداق‌های پدید آمده پس از نزولش، سرایت مى‏یابد و بر آنها منطبق می‌شود؛ امّا نیاز به جَرْى، در جایى است که معناى ظاهرى آیه، فراگیر نمی‌نماید و تطبیقش بر مصداق‌های نوپدید آن، آسان نیست. براى سرایت دادن آیه به زمان پس از نزول و تطبیق بر این مصداق‏ها، باید گستره و استمرار آیه را بشناسیم. روایت زیر به نقل از امام باقر علیه السلام، مفهوم جَرْى را توضیح مى‏دهد:

۰.ظَهرُهُ تَنزیلُهُ، وَ بَطنُهُ تَأویلُهُ، مِنهُ ما قَد مَضىٰ، وَ مِنهُ ما لَم یَکُن، یَجرى کَما یَجرِى الشَّمسُ وَ القَمَرُ، کُلَّما جاءَ تَأویلُ شَى‏ءٍ مِنهُ یکونُ عَلَى الأَمواتِ کَما یکونُ عَلَى الأَحیاءِ، قالَ اللّهُ: ( وَ مٰا يَعْلَمُ تَأْوِيلَهُ إِلَّا اللّٰهُ وَ الرّٰاسِخُونَ فِی الْعِلْمِ)۱ نَحنُ نَعلَمُهُ.۲

۰.ظاهرش، همان تنزیل آن است و باطنش، تأویل آن. پاره‏اى از آن، پیش‏تر تحقّق یافته و پاره‌ای از آن، هنوز تحقّق نیافته است، که جاری می‌شوند، همان گونه که خورشید و ماه جریان دارند. هر گاه تأویل چیزى از آن فرا رسد، براى مردگان، چنان خواهد بود که براى زندگان است. خداوند مى‏فرماید: ( و تأویلش را جز خدا و راسخان در دانش، کسى نمى‏داند). ما آن را مى‏دانیم.

گونه‌های جَرْى

جَرْى، در هر دو عرصه تأویل و تفسیر، وجود دارد و مختصّ هیچ کدام نیست.

۱. جَرْى تفسیرى

منظور از جَرْى تفسیرى، سرایت دادن معناى آیه از مصداق‏هاى ناپیدا و اوّلیه‏اش به مصادیق ناپیدا و نوپدید است. این جَرْى، بر پایه گسترش طولى و استمرار زمانى معناى آیه، ولى در لایه نخستین آیه و در دامنه مصداق‏هاى معناى ظاهرى آن انجام می‌گیرد.

1.. آل عمران: آیۀ ۷.

2.. بصائر الدرجات: ص۱۹۶ ح۷.


پرتوی از تفسیر اهل بیت علیهم السلام (مبانی و روش) جلد اول
152

علّامه طباطبایى رحمه الله به این شیوه توجّه داده و از آن براى تحلیل بسیارى از روایات ناظر به قرآن و حلّ پاره‏اى تعارض‏ها بهره برده است.۱

پایه نظرى جَرْى، جاودانگى و جهان‏شمولى کتاب خداست. قرآن، کتابى براى ابدیّت و در هر عصر و زمانه‏اى، تازه است. قرآن، همچنین یک متن کهن و نازل شده در بیش از چهارده قرن پیش است. جمع این دو ویژگى، نشان از جارى بودن قرآن در همیشه زندگى دارد.۲ جَرْى، بر همین اساس، شکل مى‏گیرد و به معناى جارى کردن و سرایت دادن حکم یک مصداق تصریح شده، به مصداق‏هاى نوپدید است. جَرْى، گونه‏اى استمراربخشى به مصداق‏هاى آیه در طول زمان است.

بر پایه این تعریف، تفاوت کارکرد جَرْى و تطبیق، روشن مى‏شود. اگر آیه‏اى فراگیر و دارای استمرار لازم باشد، تنها به تطبیق معنای آن بر مصادیق ناپیدا و

1.. مجلّۀ قرآن شناخت: ش ۱۲ ص۵ - ۲۶: «مبانی جَری و تطبیق از دیدگاه علّامه طباطبایی»، شادی نفیسی.

2.. برخی روایات به این دو ویژگی تصریح کرده‌اند، مانند سه روایت از پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: «کَلامُ اللّٰهِ جَدیدٌ غَضٌّ‏ طَرِیٌّ‏؛ کلام خدا، همواره نو و تازه و باطراوت است» (طرف من الأنباء و المناقب: ص۱۴۴) و «لا یَخلُقُ عَلىٰ طولِ‏ الرَّدِّ وَ لا یَنقَضی عِبَرُهُ وَ لا تَفنىٰ عَجائِبُهُ‏؛ با تکرار کهنه نمی‌شود، عبرت‌هایش پایان نمی‌پذیرند و شگفتی‌هایش پایان ندارند» (تفسیر العیّاشی: ج۱ ص۶ ح۱۱) و «أَتانی جِبریلُ فَقالَ: یا مُحَمَّدُ! إنَّ اُمَّتَکَ مُختَلِفَةٌ بَعدَکَ. فَقُلتُ: فَأَینَ المَخرَجُ یا جِبریلُ؟ قالَ: کتابُ اللّٰهِ، یَقصِمُ اللّٰهُ کُلَّ جَبّارٍ وَ مَنِ اعتَصَمَ بِهِ نَجا و مَن تَرَکهُ هَلَکَ، قَولٌ فَصلٌ وَ لَیسَ بِالهَزلِ، لا تَختَلِقُهُ الأَلسُنُ، وَ لا یَنفَدُ عَن طولِ الرَّدِّ، وَ لا تَفنىٰ عَجائِبُهُ. فیهِ نَبَأُ مَن کانَ قَبلَکُم وَ خَبَرُ ما هُوَ کائِنٌ بَعدَکُم؛ جبرئیل نزد من آمد و خبر داد که امّتم پس از من دچار اختلاف خواهند شد. پرسیدم: چاره چیست؟ گفت: کتاب خدا. خداوند [با قرآن] هر جبّاری را در هم می‌شکند. هر کس به قرآن چنگ زند، نجات می‌یابد و هر کس آن را رها کند، هلاک می‌شود. گفتاری قاطع و روشن است و سخن بیهوده نیست. زبان‌ها آن را بر نساخته‌اند و با تکرار، تمام نمی‌شود و شگفتی‌هایش پایان‌ نمی‌پذیرند. خبر پیشینیان شما و خبر آنچه پس از شما رخ خواهد داد، در آن آمده است» (مسند أبی یعلی: ج۱ ص۳۰۳ ح۳۶۷) و روایت جابر از امام صادق علیه السلام که فرمود: «کِتٰابُ اللّٰهِ فیهِ نَبَأُ ما قَبلَکُم، وَ خَبَرُ ما بَعدَکُم، وَ فَصلُ ما بَینَکُم وَ نَحنُ نَعلَمُهُ‏؛ در کتاب خدا، اخبار آنچه پیش از شما بوده و اخبار آنچه پس از شما خواهد بود، و [احکام‏] داورى میان شما، وجود دارند و ما آنها را مى‏دانیم» (الکافی: ج۱ ص۶۱ ح۹).

  • نام منبع :
    پرتوی از تفسیر اهل بیت علیهم السلام (مبانی و روش) جلد اول
    سایر پدیدآورندگان :
    عبدالهادي مسعودي
    تعداد جلد :
    3
    ناشر :
    انتشارات بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی
    محل نشر :
    مشهد
    تاریخ انتشار :
    1398/01/01
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 2866
صفحه از 272
پرینت  ارسال به