صادق علیه السلام درباره نوزادی که نه مرد است و نه زن و تنها دُبر دارد، سؤال شد که چگونه ارث میبرد، امام فرمود:
۰.یجْلِسُ الْإِمَامُ وَ یجْلِسُ مَعَهُ نَاسٌ مِنَ الْمُسْلِمِینَ فَیدْعُونَ اللَّهَ وَ یجَالُ السَّهْمُ عَلَیهِ عَلَی أَی مِیرَاثٍ یوَرِّثُهُ أَ مِیرَاثِ الذَّکرِ أَوْ مِیرَاثِ الْأُنْثَی فَأَی ذَلِک خَرَجَ عَلَیهِ وَرَّثَهُ.
امام مینشیند و نزد او جمعی از مسلمانان مینشینند و خدا را میخوانند و بر میراثی که میبرد، میراث مرد یا زن، قرعه میاندازند و هر قرعهای که به نامش درآمد، همان را ارث میبرد.
سپس امام فرمود:
۰.وَ أی قَضِیةٍ أعْدَلُ مِنْ قَضِیةٍ یجَالُ عَلَیهَا السِّهَامُ؟ یقُولُ اللَّهُ تَعَالَی: (فَساهَمَ فَکانَ مِنَ الْمُدْحَضِینَ). قَال: وَ مَا مِنْ أَمْرٍ یخْتَلِفُ فِیهِ اثْنَانِ إِلَّا وَ لَهُ أَصْلٌ فِی کتَابِ اللَّهِ عز و جل ، وَ لَکنْ لَا تَبْلُغُهُ عُقُولُ الرِّجَال.۱
کدام حکمی عادلانهتر از حکم قرعه است؟ خداوند میفرماید: «پس با آنان قرعه انداخت و او از بازندگان شد». امام فرمود: هیچ امری نیست که دو نفر در آن اختلاف کنند، مگر این که اصلی در قرآن دارد؛ اما عقل مردم به آن نمیرسد.
همچنین ممکن است برخی، دلیل تخصیص دو آیه فوق را هدف قرآن معرفی کنند؛ یعنی چون هدف قرآن هدایت انسانها به راه راست است، آنچه قرآن خود را متکفل بیان و توضیح آن میداند، در همین قلمرو است. لذا نمیتوان قرآن را دارای چنان عمومیتی دانست که هر دانش و موضوعی را بیان و تشریح کند.
در پاسخ باید گفت که هدف هدایتی قرآن قدر مسلم موضوعات قرآنی را توضیح میدهد و این با فراتر بودن موضوعات قرآنی از حوزه امور مربوط به هدایت انسانها منافات ندارد.