ظاهر قرآن باید شامل امور مربوط به دین، هدایت و حق و باطل باشد؛ به گونهای که همه انسانها بتوانند به آن دست یابند؛ یعنی قرآن حجت را بر تمامی امت اسلامی تمام میکند. لذا در اعمال و رفتار خود هیچ جای عذری نخواهند داشت.
البته انحصار آیه به این مقدار دلیلی ندارد؛ چرا که وقتی قرآن بیانگر همه چیز باشد و بخشِ اتمام حجت را در ظاهر آیات و بقیه مطالب را در اعم از ظاهر و باطن آیات بیان کند، باز ابزار شهادت پیامبر صلی الله علیه و آله یا عامل اتمام حجت بر امت اسلامی نیز خواهد بود؛ اما محل بحث ما ظاهر آیات است، نه باطن و تأویلهایی که خارج از دسترس عموم مفسران قرار دارد.
روایات متعددی عبارت «تبیاناً لکل شیء» را به شکل عامِ خود فهم کردهاند؛ از جمله پنج روایت هم مضمون در کتاب بصائر الدرجات که یکی از آنها چنین است:
۰.سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ۷ یقُول إِنِّی لَأَعْلَمُ مَا فِی السَّمَاءِ وَ أَعْلَمُ مَا فِی الْأَرْضِ وَ أَعْلَمُ مَا فِی الْجَنَّةِ وَ أَعْلَمُ مَا فِی النَّارِ وَ أَعْلَمُ مَا کانَ وَ أَعْلَمُ مَا یکونُ عَلِمْتُ ذَلِک مِنْ کتَابِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ تَعَالَی یقُولُ: (فِیهِ تِبْیانُ کلِّ شَیء).۱
شنیدم امام صادق علیه السلام میفرمود: به خدا سوگند آنچه را در آسمانهاست میدانم؛ آنچه را در زمین وجود دارد میدانم؛ آنچه را در بهشت است میدانم؛ آنچه را در دوزخ است میدانم؛ آنچه بوده است را میدانم و آنچه را خواهد بود میدانم. همگی را از کتاب خدا دانستهام. خداوند میفرماید: «در آن روشنگر هر چیزی است».
اما روشن است که در ظاهرِ آیات قرآن شاهد بیان همه مباحث و امور، به گونهای که مفسران بتوانند به آن استدلال کنند، نیستیم. بنا بر این، باید عمومیت بیانگری قرآن را به اعم از ظاهر و باطن قرآن نسبت داد. البته میان موضوعات