153
تفسیر موضوعی روایی؛ چیستی، مبانی و روش

استنباط نکرده است.۱ البته هر نظریه‏ای، اعم از تجربی و قرآنی، تا زمانی که توان تبیین، پیش‏بینی و کنترل داشته باشد، معتبر و قابل اتکاست.

با این همه، اگر نظریه‏ای با رعایت صحیح اصول استنباط، به شکل مطمئن و متقن از قرآن استنباط گردد، دیگر ابطال‏پذیر نخواهد بود و باید آن را قانون و حقیقت تلقی نمود.

۶. شناخت مقتضیات زمان و مکان

تفسیر موضوعی علاوه بر تمامی آن مهارت‏ها و توانایی‏های علمی خاص، نیازمند شناخت در دو زمینه دیگر هم هست: یکی، شناخت مشکل و موضوعی که در مراحل پژوهش بررسی خواهد شد. و دیگری، شناخت اقتضائات دنیای جدید، جامعه امروزی و بشر معاصر است.

موفقیت در کشف نظریه‏های قرآنی نیازمند فکری روشن درباره نیازها و شوون عصر حاضر و جوامع معاصر است تا بتوان تفسیری روزآمد از آیات به دست آورد و آن را مایه نظریه‏سازی قرار داد.

کسی که نگاهی کلان، دقیق و واقعی نسبت به زمان و مکان خود ندارد، توان لازم برای جریان‏دادن نص قرآنی را هم ندارد و نمی‏تواند معنایی را که در عصر نزول از آیات فهم می‏شده است، کاربردی و با قرائتی مدرن و به ‏روز عرضه کند.

علاوه بر این، چنان که در فقه نیز مطرح است، توجه به اقتضائات زمان و مکان در شناخت دستورات متغیر قرآن نیز دخالت دارد و می‏تواند فهم آیات را تغییر دهد. البته این امر آسیب‏هایی را نیز به دنبال خواهد داشت. بنا بر این، باید با احتیاط در مسیر آن گام برداشت.

1.. نکته بسیار مهمی که باید به آن توجه داشت و در ادامه نیز تذکر داده خواهد شد، این است که آنچه تحت عنوان نظریۀ قرآنی مطرح می‏شود، لزوماً برابر با قرآن نیست که از قداستی برخوردار شود که باب نقد و بررسی را ببندد، بلکه نظریه‏های قرآنی برداشت و فهم پژوهش‏گر است و پژوهش‌گر باید بگوید پژوهش من نشان داد که دیدگاه قرآن این گونه است؛ چرا که در غیر این صورت، نظریات قرآنی زمینه پیشرفت علوم انسانی اسلامی را فراهم نخواهد کرد.


تفسیر موضوعی روایی؛ چیستی، مبانی و روش
152

اما روش نظریه‏پردازی قرآنی نه مبتنی بر ارائه فرضیه و بررسی صحت و سقم آن است و نه مبتنی بر استقرار و تحلیل مصادیق جزئی و خارجی پدیده‏هاست، بلکه مبتنی بر وجود نظریه‏های صحیح و واقعی در دل آیات قرآن است که باید به کمک پژوهشی متن‏کاوانه تحصیل ‏گردد (روش استنباطی) که چهار مرحله کلی دارد:

۱. موضوع‏شناسی،

۲. استکشاف،

۳. سازمان‏دهی،

۴. تحلیل و نظریه‏سازی.

بنا بر این، نظریه‏ای که در طی این مراحل ساخته می‏شود، کاملاً انتزاعی است و ناظر به مصادیق مشخص خارجی نیست. همچنین روش استنباطی، گر چه از استقرای متون و داده‏های قرآن و حدیثی استفاده می‏کند، اما مسیر روش استقرایی نظریه‏پردازی را طی نمی‏کند؛ چنان که گاه نیز در ابتدای پژوهش فرضیه‏هایی دینی شکل می‏گیرند، ولی باز نیز مسیر روش قیاسی طی نمی‏شود.

یکی دیگر از تفاوت‏های نظریه‏پردازی تجربی و قرآنی شیوه اعتبار سنجی آن دو است. شیوه اعتبارسنجی بیشتر نظریه‏های تجربی بر اساس آزمون تجربی و میزان صدق پیش‏بینی آن‌هاست، ولی اعتبارسنجی بیشتر نظریات قرآن بر اساس میزان رعایت معیارهای روش‏شناسی اجتهادی است.۱

با این همه، نقطه مشترک آن دو این است که نظریه‏های تجربی هیچ گاه واقعا اثبات نمی‏شوند، بلکه فقط ابطال یا اصلاح می‏گردند؛ یعنی هر نظریه تجربی ممکن است روزی معلوم شود که نادرست است. درباره نظریات قرآنی نیز ممکن است که روزی روشن شود که پژوهش‌گر دیدگاه قرآن را به درستی و یا کامل

1.. ر.ک: «مبانی روش‏شناختی نظریه‏سازی در جامعه شناسی اسلامی»، ص۹۴. البته راه‏های دیگری نیز برای اعتبارسنجی نظریه‏های برگرفته از قرآن وجود دارد که در پایان کتاب ارائه خواهند شد.

  • نام منبع :
    تفسیر موضوعی روایی؛ چیستی، مبانی و روش
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1397
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 9233
صفحه از 220
پرینت  ارسال به