95
در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی

و دیار یا همان وطن خلاصه کرده و نفس عدالت ورزیدن را پسندیده و محبوب خداوند می‌شمارد؛ اگرچه عدالت‌ورزی با کافران باشد.

همچنین توصیه خداوند به اتحاد با غیر مسلمانان در امور مشترک بوده، و از مسلمانان خواسته است:

«قُلْ یا أَهْلَ الْکِتابِ تَعالَوْا إِلى‏ کَلِمَةٍ سَواءٍ بَیْنَنا وَ بَیْنَکُمْ أَلَّا نَعْبُدَ إِلَّا اللهَ:۱ به اهل کتاب بگو: بیایید تا در آنچه ما و شما هم‌عقیده هستیم، متحد باشیم».

جامعیت و جهان‌شمولیِ این آیین توحیدی ایجاب می‌کند که با همه ملت‌ها و آیین‌ها و از هر نژاد و فرهنگ با هر گونه اعتقادات ملی و دینی در پیوند باشد تا بتواند پیام توحیدی خود را به آنان برساند و آنان را به اسلام دعوت کند و رحمتی برای همه جهانیان باشد و با برقراری روابط مسالمت‌آمیز با ملت‌های مختلف، امنیت جامعه اسلامی را فراهم آورد و مسلمانان را از گزند هرگونه آسیب و دشمنیِ غیر مسلمانان در امان نگاه دارد.

البته در برخی آیات، از دوستی با کافران اگرچه از نزدیک‌ترین خویشاوندان و ارحام باشند نهی شده۲ و یا به برخورد شدید با آنان امر شده است۳ اما رابطه دوستی، با برقراری رابطه انسانی متفاوت است.

1.. سورۀ آل عمران، آیۀ ۶۴.

2.. "یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا لا تَتَّخِذُوا آباءَكُمْ وَ إِخْوانَكُمْ أَوْلِیاءَ إِنِ اسْتَحَبُّوا الْكُفْرَ عَلَى الْإیمانِ" (سورۀ توبه، آیۀ۲۳).

3.. "یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا لا تَتَّخِذُوا الْكافِرینَ أَوْلِیاءَ مِنْ دُونِ الْمُؤْمِنینَ" (سورۀ نساء، آیۀ ۱۴۴).


در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
94

می‌اندیشیدند و با اتکا به اصل «کونوا دعاة الناس بغیر السنتکم»۱ در جهت دعوت مردمان به اسلام گام برمی‌داشتند. مبنای این عملکرد معصومان علیهم السلام کلام خدا در قرآن کریم بوده است که در جواز برقراری ارتباط مسالمت‏آمیز با همه جوامع، اعم از مسلمان و غیر مسلمان، مشروط به پیروی نکردن از وسوسه‌های شیطان، می‌فرماید:

«یا ایها الذین آمنوا ادخلوا فی السلم کافة و لا تتبعوا خطوات الشیطان انه لکم عدو مبین:۲ ای کسانی که ایمان آورده‌اید! همگان به صلح و آشتی درآیید و پا بر جای پای شیطان مگذارید؛ که او دشمن آشکار شماست».

همچنین، فرمان خدا، نیکی کردن به غیر مسلمانانی که سرِ جنگ با مسلمانان ندارند و مزاحمتی برای دین و وطن آنان ایجاد نمی‌کنند بوده است:

«لا ینْهَاكُمُ اللهُ عَنِ الَّذِینَ لَمْ یقَاتِلُوكُمْ فِی الدِّینِ وَلَمْ یخْرِجُوكُم مِّن دِیارِكُمْ أَن تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَیهِمْ إِنَّ اللهَ یحِبُّ الْمُقْسِطِینَ:۳ خدا شما را از كسانى كه در [كار] دین با شما نجنگیده و شما را از دیارتان بیرون نكرده‏اند باز نمى‏دارد كه با آنان نیكى كنید و با ایشان عدالت ورزید؛ زیرا خدا دادگران را دوست مى‏دارد».

این آیه شریفه، تعرض را در دو نوع کلیِ تعرض به دین و تعرض به شهر

1.. الکافی، ج۲، ص۷۸، ح۱۴.

2.. سورۀ بقره، آیۀ ۲۰۸.

3.. سورۀ ممتحنة، آیۀ ۸.

  • نام منبع :
    در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 8705
صفحه از 248
پرینت  ارسال به