55
در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی

باشد؟!۱ همچنین در کدام دین و مکتب، مهمان، حبیب خدا خوانده شده است و خوشحالی از پچ‌پچ مهمانان و یا شادمانی از آمدن مهمان غذانخورده موجب آمرزش گناهان میزبان قرار داده‌ شده است؟!

چقدر زیباست سخن امیر مؤمنان علیه السلام که فرمود:

«مَا مِنْ مُؤْمِنٍ یسْمَعُ بِهَمْسِ۲ الضَّیفِ وَ فَرِحَ بِذَلِكَ إِلَّا غُفِرَتْ لَهُ خَطَایاهُ وَ إِنْ كَانَتْ مُطْبَقَةً بَینَ السَّمَاءِ والْأَرْضِ:۳ هیچ مؤمنى نیست كه پِچ‏پِچ [یا صدای پای] مهمان را بشنود و از آن شاد گردد، مگر اینكه گناهانش آمرزیده شود، اگرچه [آن گناهان،] فضاى میان آسمان و زمین را پر كرده باشند».

نتیجه آنکه ضرورت اجتماعی امروز و توجه ویژه تعالیم اسلام عزیز اقتضا دارد جامعه اسلامی خود را برای پذیرایی از انواع مهمانان، هم از نظر سخت‌افزاری (امکانات مناسب برای اقامت مهمانان) و هم از نظر نرم‌افزاری (توانمندی بالای اخلاقی) مهیا کند و از این امکان، ضمن رعایت اصول اخلاقی، بهره‌برداری همه‌جانبه‌ای داشته باشد.

اهمیت میزبانی

می‌دانیم که لازمه میزبان بودن، وجود مهمان است. از‌این‌رو درک

1.. ر.ک: الضّیافه فی الکتاب و السّنّه، ص۴۳ به نقل از تفسیر عیّاشی، ج ۱، ص۲۸۳.

2.. معنای دیگر: حرکت در شب (مخفیانه)، (الهمس: السیر باللیل بلا فتور. تاج العروس، ج۹، ص۴۵)، یا صدای پا (همس قدم).

3.. جامع الأخبار، ص ۳۷۷، ح ۱۰۵۴؛ بحارالأنوار، ج ۷۵، ص۴۶۱، ح ۱۴.


در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
54

زیارتی، معرفت‌اندوزی، عبرت‌گیری و تبلیغی) و براى لذت حلال (تفریح)».۱

تأکید بسیار به مسافرت، در تعالیم اسلامی و ذکر اغراض و فواید سودمند و متعدد برای سفر از یک سو، و تأکید بر مهمان‌نوازی و پذیرایی از مهمان و بیان فضایل بسیار در خصوص مهمان‌نوازی و تکریم مهمان، همگی گواه اهمیت سفر در تعالیم اسلام است.

جای بسی سرور است که آموزه‌های دینی اسلام عزیز، نه تنها برای مهمان ارزش وصف‌ناپذیری قایل شده و پذیرایی او، از برجسته‌ترین اعمال دانسته شده است، بلکه اخلاق و آداب میزبانی را به‌تفصیل بیان کرده و مسلمانان را به آن سفارش کرده ‌است؛ حقیقتی که توجه به آن و عامل بودن به احکام آن موجب افتخار جوامع اسلامی در مقابل دیگر جوامع خواهد شد. به‌راستی از منظر کدام دین، میزبانی به اندازه‌ای اهمیت دارد که تکریم مهمان، تکریم خدا به شمار آمده باشد۲و یا عدم رعایت میزبانی مطلوب، مصداقی برای ستم به بندگان خدا شمرده شده

1.. كتاب من لا یحضره الفقیه، ج ۴، ص ۳۵۶، ح ۵۷۶۲: «عنه صلی الله علیه و آله فی وَصِیتِهِ لِعَلِی علیه السلام : یا عَلِی، لا ینبَغی لِلعاقِلِ أن یكونَ ظاعِنًا إلّا فی ثَلاثٍ: مَرَمَّةٍ لِمَعاشٍ، أو تَزَوُّدٍ لِمَعادٍ، أو لَذَّةٍ فی غَیرِ مُحَرَّمٍ».

2.. کنزالعمّال، ج ۹، ص۲۴۸ به نقل از: الضّیافه فی الکتاب و السّنّه، ص۵۲. رسول خدا صلی الله علیه و آله: «لا تَكلَّفوا لِلضَّیفِ فَتُبغِضوهُ، فَإِنَّ مَن أبغَضَ الضَّیفَ فَقَد أبغَضَ اللهَ، ومَن أبغَضَ اللهَ أبغَضَهُ اللهُ: خود را برای مهمان به تکلف نیندازید؛ چرا که در آن صورت، از او نفرت‌زده و خسته خواهید شد و کسی که از حضور مهمان ناراحت شود، گویا از خدا ناراحت شده و خدا از چنین کسی بیزار است».

  • نام منبع :
    در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 8333
صفحه از 248
پرینت  ارسال به