145
در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی

اهمیت امانتداری به اندازه‌ای است که وجودش شرط ایمان است و هیچ عذری برای خیانت در امانت پذیرفته نیست. حسین بن مصعب همدانی از امام صادق علیه السلام روایت می‌کند:

۰.«سه چیز است که برای ترک آن هیج عذری پذیرفته نیست: وفای به عهد نسبت به نیکوکار یا بدکردار، بازگرداندن امانت به صاحبش چه نیک‌کردار باشد یا بدکردار، و نیکی به والدین چه نیکوکار باشند چه بدکردار».۱

همچنین از آن حضرت درباره اهمیت این فضیلت اخلاقی سخنی نقل شده است که تأمل‌برانگیز است و از میزان اهمیت امانتداری پرده برمی‌دارد. آن امام علیه السلام در لزوم بازگرداندن امانت به صاحبش می‌فرماید:

۰.«اگر قاتل امیرمؤمنان علیه السلام چیزی را نزد من به امانت بگذارد، حتماً آن را ادا خواهم کرد».۲

با این جمله باید به این نتیجه رسید که مؤمن هرگز فکر خیانت در امانت نیز به ذهنش خطور نمی‌کند.

اما درباره میزبانی: بی‌تردید یکی از وظایف اخلاقی میزبانان امانتداری است. امانتداری در اماکن مهمان‌پذیر مانند هتل‌ها ابعاد مختلفی دارد.

1.. الکافی (دارالحدیث)، ج ۹، ص۷۰۸، ح۸۶۱۴. سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللهِ علیه السلام یقُولُ: «ثَـلَاثَـةٌ لَا عُـذْرَ لِأَحَـدٍ فِیهَا: أَدَاءُ الْأَمَانَةِ إِلَى الْبَرِّ وَالْفَاجِرِ، وَالْوَفَاءُ بِالْعَهْدِ إِلَى الْبَرِّ وَالْفَاجِرِ، وَبِرُّ الْوَالِدَینِ، بَرَّینِ كَانَا أَوْ فَاجِرَینِ».

2.. همان، ح۸۶۱۷. «اتَّقُوا اللهَ، وَعَلَیكُمْ بِأَدَاءِ الْأَمَانَةِ إِلى مَنِ ائْتَمَنَكُمْ، وَلَوْ أَنَّ قَاتِلَ عَلِی بْنِ أَبِـی طَالِبٍ علیه السلام ائْتَمَنَنِی عَلى أَمَانَةٍ لَأَدَّیتُهَا إِلَیهِ».


در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
144

مسلمانی خیانت کند، از ما نیست».

البته امانت انواع گوناگونی دارد: گاه یک راز یا یک سخن است، و گاه مال یا چیزی که ارزش مالی دارد. همچنین ممکن است ناموس و یا مسئولیتی به عنوان امانت به کسی سپرده شود. امروزه با برخی امانت‌های مالی مانند سپردن پول به دیگری کمتر روبه‌رو می‌شویم؛ به‌ویژه در جامعه‌ای که بانک‌ها توسعه یافته و امنیت مالی را برای صاحبان اموال ضمانت می‌کنند و اعتماد آن‌ها را جلب کرده‌اند. اما رازداری و نیز متعهد بودن به مسئولیت‌هایی که در زندگی، هر انسانی را به صورت مُدام در حوزه‌های مختلف اعم از شغلی، خانوادگی، دینی و... با خود درگیر کرده است، از مصادیق شاخص امانت به شمار می‌رود. به عبارت دیگر در جهان معاصر کیست که مسئولیتی بر عهده‌اش نباشد؟ و یا موظف به انجام تکلیفی نشده باشد؟ بی‌گمان هر کس که مسئولیت انجام کاری را پذیرفته، آن مسئولیت امانتی است از سوی کارفرما. بر این اساس هر انسانی که مسئولیتی بر عهده دارد، امین شمرده می‌شود و در نتیجه زمینه خیانت در امانت برای او فراهم می‌گردد؛ این در حالی است که خداوند در قرآن کریم به ادای امانت و بازگرداندن آن به صاحبش تأکید کرده، می‌فرماید:

«ان الله یامرکم ان تودوا الامانات الی اهلها...:۱ خداوند به شما فرمان می‌دهد که امانت‌ها را به صاحبانش بازگردانید».

1.. سورۀ نساء، آیۀ ۵۸.

  • نام منبع :
    در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 8736
صفحه از 248
پرینت  ارسال به