۳ . سنّتهاى پيامبران عليهم السلام
فصل سوم ، به احاديثى اختصاص دارد كه سنّت همه پيامبران را گزارش كردهاند . اين دسته از احاديث، با توجّه دادن به اين كه برخى از رفتارها ، نه تنها سيره پيامبر خاتم صلى اللّه عليه و آله ، بلكه سنّتِ همه پيامبران بوده ، در واقع بر اين نكته تأكيد دارند كه تأسّى به پيامبران در اين امور، تأثير بيشترى در تأمين سعادت و كاميابى انسان دارد .
۴ . سنّتهاى پيامبر خاتم صلى اللّه عليه و آله
فصل چهارم ، ويژه نقلِ احاديثى است كه سنّت پيامبر خاتم صلى اللّه عليه و آله را با تعبيرهايى مانند: «سنّتى»، «السنّة» و يا «سنّة» نقل كردهاند . در باره احاديث اين فصل و فصل سوم، دو نكته در خور توجّه است :
۱ . سنّتهاى پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله در آنچه در اين دو فصل آمده، خلاصه نمىشود . در اين فصلها ، تنها امورى گزارش شدهاند كه به سنّت بودن آنها تصريح و يا با تعبيرهاى مشابهِ سنّت ، از آنها ياد شده است .
۲ . سنّت ، در اين احاديث، به يك معنا نيست . از اين رو براى معناشناسى اين واژه، مراجعه به فصل اوّل همين بخش، ضرورى است .
بخش دوم : ويژگىهاى اخلاقى پيامبر صلى اللّه عليه و آله
در اين بخش ، مهمترين خصوصيات پيامبر صلى اللّه عليه و آله ـ كه در واقع ، پايه و اساسِ سيره ايشان در ساير زمينهها است ـ ، در ۲۱ فصل ارائه مىگردند :
۱ . رعايت ادب
اين فصل ، با حديثى كه دلالت دارد معلّم و مؤدّب پيامبر صلى اللّه عليه و آله، خداوند سبحان بوده، آغاز مىشود و با گزارشهايى ادامه مىيابد كه دلالت دارند پس از دوران شيرخوارگى ، خداوند متعال به بزرگترينِ فرشتگان، مأموريت داد كه پيامبر صلى اللّه عليه و آله را در مسير مكارم اخلاق و محاسن آداب قرار دهد .