پيامبر صلى اللّه عليه و آله را در كتاب إحياء العلوم گزارش كرده است ؛ ولى مقيّد به فحص تام و يا تمايز آنها از گفتار نبوده است . طبرسى رحمه اللّه نيز در كتاب مكارم الأخلاق ، بسيارى از روايات ناظر به رفتار پيامبر صلى اللّه عليه و آله و امامان عليهم السلام را جمعآورى كرده است .
علاّمه جعفر مرتضى عاملى در كتاب الصحيح من سيرة النبىّ الأعظم ، ضمن تحليل تاريخ پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله ، به تحليل بسيارى از رفتارهاى ايشان نيز پرداخته است .
ه ـ تحليل سيره
در دوران معاصر ، تحليل رفتار و بر نمودن اصول كلّى و قواعد اصلى حاكم بر سيره نبوى ، مورد توجّه قرار گرفته است . شهيد مرتضى مطهّرى در كتاب سيرى در سيره نبوى ، از اين منظر به سيره توجّه كرده اند . در مجموعه سيره نبوى نگاشته مصطفى دلشاد تهرانى نيز قواعد حاكم بر سيره نبوى ، در حوزههاى متفاوت فردى ، اجتماعى و حكومتى تدوين گرديده و به تحليل آن پرداخته شده است . مهمترين ويژگى اين كتاب ، استخراج قواعد حاكم بر رفتار پيامبر صلى اللّه عليه و آله با استفاده از متون حديثى و تاريخى است .
از ديگر نوشتهها در حوزه تحليل سيره ، كتاب سيره سياسى پيامبر اعظم صلى اللّه عليه و آله است كه به همّت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامى پديد آمده و در بر دارنده مقالاتى جداگانه ، از نويسندگان متفاوت در باره زواياى سيره سياسى پيامبر صلى اللّه عليه و آله است . كتاب سياست نبوى ، مبانى ، اصول و راهبردها نيز در صدد ارائه الگوى جامع و هماهنگ از سياست نبوى و ظرافتهاى موجود در آن است .
اكنون و پس از معرّفى مجموعه نگارشها در باره سيره نبوى ، يادآور مىشويم كه در ميان مجموعههاى موجود ، منبعى كه در بر دارنده تمام رفتارهاى پيامبر اسلام صلى اللّه عليه و آله در حوزههاى گوناگون باشد ، وجود ندارد . از اين رو مجموعه حاضر براى تأمين اين كاستى پديد آمده و در صدد است تمام رفتارهاى پيامبر گرامى اسلام صلى اللّه عليه و آله را كه الگوى عملى سبك زندگى اسلامى است ، به مخاطبان عرضه نمايد .