زواياى پنهان آن و ارائه تصويرى دقيقتر از ظرافتهاى موجود در آن بودهاند ؛ ولى اين گروه نيز سيره را محدود به تاريخ پيامبر اسلام صلى اللّه عليه و آله كرده و در نتيجه به تحليل رفتارهاى ايشان به طور خاص ، نپرداختهاند .
امّا در مجموعه حاضر ، اين گونه سيرهنگارى ، مورد توجّه نيست و نگاه به سيره به معناى مجموعه رفتارهاى پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله مورد اهتمام است .
نگارش در باره رفتارهاى پيامبر صلى اللّه عليه و آله به صورت خاص ، در سدههاى پيشين و دوران معاصر ، فراوان نيست ؛ ولى نمونههايى از اين تلاش را مىتوان در گروههاى زير مشاهده كرد :
الف ـ شمائلنگارى
در اين گونه نگارش ، به توصيف ويژگىهاى خَلقى و خُلقى پيامبر صلى اللّه عليه و آله توجّه شده و رفتارهاى شخصى و يا برخوردهاى اجتماعى ايشان گزارش شدهاند .
كتاب الشمائل المحمّديّة ، تأليف محمّد بن عيسى ترمذى (م ۲۷۹ ق) ، از نگاشتههاى كهن در اين موضوع است كه در باره آن ، كتابهاى فراوانى به عنوان شرح ، تكميل و تخريج نوشته شده است . كتاب خَلق النبى صلى اللّه عليه و آله و خُلقه از محمّد بن عبد اللّه سجستانى (م پس از ۴۵۰ ق) نيز از اين جمله است .
ب ـ رفتارهاى مستمر
در اين گونه نگارش ، رفتارهاى پُرتكرار و مستمرّ پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله مورد توجّه قرار گرفته كه معنايى خاص و محدود از رفتار است . گزارشهاى اين گروه در بسيارى از موارد با «كان رسول اللّه» بيان شده است .
جلال الدين سيوطى در كتاب الجامع الصغير ، در بخش «كان» ، حدود ۶۰۰ حديث از اين مجموعه را گرد آورده است .
علاّمه طباطبايى رحمه اللّه نيز در كتاب سنن النبى صلى اللّه عليه و آله ، رفتارهاى مستمرّ پيامبر خاتم صلى اللّه عليه و آله را در بيش از ۴۰۰ روايت جمعآورى نموده كه با استدراك مترجم كتاب ، شمار