۴ . توجّه به فضاى صدور
هر رفتارى كه گزارش گرديده ، در فضا ، زمان و مكان خاصّى واقع شده كه ويژگىهاى مخصوص و گاه منحصر به فرد داشته است . آشنايى با ويژگىهاى محيطى ، فرهنگ عمومى ، ويژگىهاى اجتماعى ، ظرافتهاى موجود در عرف زمانه يا محلّ وقوع رفتار ، حالات و روحيّات مخاطب يا مخاطبان و بسيارى از ظرافتهاى ديگر ، در فهم دقيق آن رفتار ، اثرگذارند .
۵ . تمايز قضاياى شخصى و حقيقى
عمل و رفتار ، فعلى خارجى اند كه بنا بر طبيعت قضاياى خارجى ، تابعى از شرايط محيطى ، زمان و مكان اند . منشأ رفتارِ جزئى خارجى هر فرد ، اصول كلّى حاكم بر باورهاى شخص كنشگر است كه او را به انجام عمل و يا واكنشى خاص در آن شرايط ، سوق داده است .
نتيجه ، آن كه : رفتار خارجى پيامبر صلى اللّه عليه و آله و اهل بيت عليهم السلام را ـ كه بر اساس شرايط محيطى خاص شكل گرفته است ـ نمىتوان در شرايط متفاوت با آن ، كارآمد شمرد . از اين رو لازم است ضمن زدودن ويژگىهاى محيطى تأثيرگذار در رفتار ، به اصول حاكم بر رفتار پيامبر صلى اللّه عليه و آله و اهل بيت عليهم السلام دست يافت و آن را به عنوان معيار و ملاك سبك زندگى مطرح كرد .
گفتنى است كه فراوانى گونهاى خاص از رفتار پيامبر صلى اللّه عليه و آله و اهل بيت عليهم السلام در فضاهاى متفاوت مىتواند فعل خارجى و شخصى را به قضيّه حقيقى پيوند زند . از اين رو فراوانى و استمرار انجام رفتار خارجى ، نمايانگر سيره و سنّت شمرده مىشود .
۶ . در نظر گرفتن قرائن اثر گذار
مجموعه گزارشهاى جمعآورى شده ، در بر دارنده شمارى از قرائن اند كه توجّه به آنها، فهم دقيق ملاك هاى حاكم بر پديد آمدن رفتار را تسهيل مىكنند . افزون بر آگاهى از قرائن صدورى، شخصيتِ گزارشگر اوّل ، رفتار و دقّت ، ظرافتسنجى ،