و يا ديگران ذبح كند ، نيكوكارى در انجام آن ، به اين است كه وسيله ذبح را تيز كند تا حيوان، بيش از آنچه لازم است، صدمه نخورد .
بر اين اساس ، يكى از مهمترين اصولى كه پيروان اسلام بايد در سبك زندگى، بِدان توجّه كنند ، احسان يا نيكوكارى است و از آن جا كه پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله پيش و بيش از ديگران ، متعهّد به اين اصل بوده ، سيره ايشان، بهترين الگو براى نيكوكارى است .
۵ . ادبورزى و هنجارگرايى
پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله تربيت يافته الهى و ادبآموخته محضر خداوند بود و مفهوم ادب ، چيزى جز رعايت هنجارهاى عمومى و پاسداشت ارزشهاى انسانى نيست . پيامبر صلى اللّه عليه و آله در سخن گفتن و سكوت كردن ، در خنديدن و گريستن ، در راه رفتن و نشستن و خوابيدن و ديگر امور لازم و طبيعى ، و حتّى در قضاى حاجت، رفتار خلاف عرف و هنجارهاى جامعه از خود نشان نداده و گزارشى در دست نيست كه رفتارى را از پيامبر صلى اللّه عليه و آله نشان دهد كه موجب انگشتنما شدن ايشان و يا كراهت و ناخرسندى همراهان و ياران وى شده باشد .
پيامبر صلى اللّه عليه و آله هيچ گاه صدايش را از حدّ متعارف و معمول، بالاتر نياورده، اين را حتّى در قرائت قرآن رعايت مىنمود . كسى به ياد نمىآورد كه پيامبر صلى اللّه عليه و آله در كوچه و بازار، فرياد سر داده و يا ناسزا و دشنام گفته باشد. ايشان هيچ گاه مويش را بيش از حد، بلند يا كوتاه نمىكرد۱ و لباسى جز لباس معمول روزگار خود نمىپوشيد . پيامبر صلى اللّه عليه و آله با همه و مانند همه غذا مىخورد ، از مهمانش پذيرايى مىنمود ، با مسافران خداحافظى مىكرد و گاه به بدرقهشان مىرفت و در مجلس تعزيت يا تهنيت يارانش حاضر مىشد. از بيماران، عيادت و از غايبان، پرس و جو مىنمود و پس از فوت، به تشييع جنازهشان مىرفت، بى آن كه با خنده و يا پُرگويى ، از مرز ادب