دل دين بزرگ و گسترده اسلام با همه ارزشهاى عالى و والايش بر آمده است .۱ با توجّه به اين نكته آيا مىتوان همه نيكىهاى اخلاقى را در يك صفت به نام گشادهرويى يا خوشرويى خلاصه نمود ؟ آيا ممكن است همه مكارم اخلاقىِ جلوه يافته در روابط اجتماعى و انسانى پيامبر صلى اللّه عليه و آله را كه برخاسته از ارزشهاى عقلى ، فطرى و دينى است ، با يك صفت به نام گشادهرويى يا خوشخويى نماياند ؟!
آيا مىتوان كسى كه روح القدس را به تعليم و مراقبت او گماشتهاند۲ و اخلاق نيكوى همه پيامبران را در وجود او تنيدهاند و تمام اوصاف فرستادگان الهى را در او سرشتهاند۳ به خوشخلقى ستود و چيزى جز معناى فراگير و گسترده «حُسن خُلق» در همه عرصههاى آن ، مقصود داشت ؟! و آيا پس از مدح خداوند از پيامبر صلى اللّه عليه و آله با صفت خُلق عظيم ،۴ واژه ديگرى مىتواند گستردگى و ژرفاى صفات اخلاقى ايشان را برنمايد ؟!
نگاهى گذرا به احاديث باب «عظمت خوشخويى پيامبر صلى اللّه عليه و آله»۵ به ما مىفهماند كه تمام صفات نيكوى سفارش شده در قرآن و اخلاق ويژه مؤمنان ،۶ همه و همه به گونه اعلا و كامل در پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله وجود داشته و ايشان سرآمد همگان در هر صفت نيكويى بودهاند . از اين رو هر گاه ايشان را به حسن خلق و خوشخويى توصيف مىكنيم ، افزون بر گشادهرويى و خوشخلقى ، به همه صفات نيكو و برجسته ايشان در روابط انسانى نظر داريم و آنچه در پى مىآيد ، جلوههاى گوناگون اين اخلاق والا و برجسته را گزارش مىكند .