15
سیره پیامبر خاتم صلّی الله علیه وآله - جلد اول

بهترين الگو

پيامبر اكرم صلى اللّه‏ عليه و آله با راه‏نمايى و تربيت الهى ، بهترين و كامل‏ترين سبك زندگى را برگزيد و آن را در لحظه لحظه زندگى پربركت خود ، به عمل در آورد و تا آخرين نفس ، بر آن پايدارى ورزيد ، به گونه اى كه اكنون ما از پس قرن‏ها فاصله ، نمايش خيره كننده آن را در آينه گزارش‏هاى بسيار فراوان سيره ايشان ، نظاره مى‏كنيم .

پيامبر صلى اللّه‏ عليه و آله از خود آغاز كرد و سبك زندگى خود را به صورت الگويى كامل و بى‏نقص در پيش ديد كسانى قرار داد كه از زندگى نه زندگى ، بلكه سعادت جاويد را مى‏طلبند . از اين رو، سبك زندگى پيامبر صلى اللّه‏ عليه و آله ، بهترين الگوى عملى براى دستيابى به زندگى مطلوب اسلامى است .

كتاب حاضر كه با نام «سيره پيامبر خاتم صلى اللّه‏ عليه و آله» در اختيار علاقه‏مندان به آشنايى با سيره نبوى قرار مى‏گيرد ، زمينه‏سازِ دومين اقدام ضرورى جهت تحوّل‏آفرينى در سبك زندگى ، يعنى تدوين الگوست .

گفتنى است كه نگارش اين كتاب در سال ۱۳۸۵،۱ در كنار دو اثر ديگر ۲ در باره پيامبر خاتم صلى اللّه‏ عليه و آله آغاز شد . در آن هنگام تصوّر مى‏كردم كه تا پايان همان سال مى‏توان تدوين اين كتاب را به پايان برد ؛ امّا در عمل ، مشخّص شد كه نگارش كتابى نسبتا كامل در باره سيره نبوى ، بر خلاف تصوّر اوّليه ، و با در نظر گرفتن ساير كارهايى كه در دست بود ، سال‏ها طول مى‏كشد .

بارى ، كتاب حاضر ، ثمره هشت سال تلاش اين جانب و همكاران ، و يكى از اقدامات اساسى در جهت الگوسازى سبك زندگى اسلامى و ارتقاى فرهنگ عمومى است .

1.سال ۱۳۸۵ هجرى شمسى ، به سبب آن كه بر پايه تقويم هجرى قمرى ، دو بار سالگرد وفات پيامبر خدا صلى اللّه‏ عليه و آله در آن تكرار شد ، از سوى رهبر معظّم انقلاب اسلامى ، به «سال پيامبر اعظم» نام‏گذارى گرديد .

2.نخستين اثر ، كتاب پيامبر اعظم از نگاه قرآن و اهل بيت عليهم السلام نام دارد كه در نيمه اوّل سال ۱۳۸۵ منتشر شد و دومين اثر، حكمت‏نامه پيامبر اعظم صلى اللّه‏ عليه و آله است كه در سال ۱۳۸۶ در اختيار علاقه‏مندان قرار گرفت .


سیره پیامبر خاتم صلّی الله علیه وآله - جلد اول
14

به نظر مى‏رسد كه مناسب‏ترين جايگاه براى انجام اين اقدام مهم و اساسى در جمهورى اسلامى ايران ، شوراى انقلاب فرهنگى است . اين نهاد با توجّه به مسئوليتى كه در پديد آوردن انقلاب فرهنگى در جامعه دارد و با در نظر گرفتن بستر مناسبى كه ره‏نمودهاى مقام رهبرى جهت انجام اين مسئوليت فراهم آورده ، شايسته است همه توان خود را به كار گيرد و با بهره‏گيرى از ديدگاه‏هاى كارشناسان خبره حوزه و دانشگاه ، منشور الگوى زندگى اسلامى را تدوين نمايد .

۳ . مديريت و برنامه‏ريزى

مهم‏ترين و دشوارترين اقدام جهت ارتقاى فرهنگ عمومى جامعه و نزديك ساختن آن با الگوى زندگى اسلامى ، مديريت و برنامه‏ريزى است تا با بهره‏گيرى از همه توان مديريتى كشور در همه زمينه‏ها و البتّه هميارى و همكارى مردم ، بخش اصلى و حقيقى تمدّن اسلامى تحقّق يابد و ايران اسلامى، الگوى تمدّن نوين اسلامى در بخش نرم‏افزارى و سخت‏افزارى گردد .

بايد توجّه داشت كه در تحوّل‏آفرينى فرهنگى، تنها مديرانى موفّق خواهند بود كه سبك زندگى آنان قبل از ديگران هماهنگ با الگوى اسلامى زندگى باشد ، چنان كه در حديثى از امام على عليه السلام آمده :
مَن نَصَبَ نَفسَهُ لِلنّاسِ إماما فَليَبدَأ بِتَعليمِ نَفسِهِ قَبلَ تَعليمِ غَيرِهِ ، وَ ليَكُن تَأديبُهُ بِسيرَتِهِ قَبلَ تَأديبِهِ بِلِسانِهِ .۱
هر كه خود را پيشواى مردم قرار مى‏دهد ، بايد پيش از تعليم ديگران ، خود را تعليم دهد و بايد پيش از آن كه با زبانش تأديب كند، با كردارش تأديب نمايد .

آرى ! «دو صد گفته چون نيم كردار نيست» ؛ بلكه گفتار بدون كردار ، چه بسا نتيجه عكس دهد .

1.نهج البلاغة : حكمت ۷۳ ، أعلام الدين : ص ۹۲ ، بحار الأنوار : ج ۲ ص ۵۶ ح ۳۳ .

تعداد بازدید : 6870
صفحه از 523
پرینت  ارسال به