۲۰۷۰.امام باقر عليه السلام : پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله از هيچدردى اظهار ناراحتى نكرد، مگر آن كه بهحجامت پناه برد.
۲۰۷۱.امام باقر عليه السلام : پيامبر صلى اللّه عليه و آله در سر ، ميان دو شانهاش و در پشتش ، هر سه جا حجامت كرده و اوّلى را سودبخش ، دومى را فريادرس و سومى را رهايىبخش ناميد .
۲۰۷۲.المعجم الكبيرـ به نقل از سَلمى ، خدمتگزار پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله ـ : هر گاه كسى از ما از سردرد ، اظهار ناراحتى مىكرد ، پيامبر صلى اللّه عليه و آله مىفرمود : «برو حجامت كن» ، و چون كسى از ما پادرد داشت ، مىفرمود : «برو آن را به حنا خضاب كن» .
۲۰۷۳.الطبقات الكبرىـ به نقل از حسن ـ : پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله در سرش حجامت كرد و يارانش را فرمان داد كه در سرشان حجامت كنند .
۲۰۷۴.صحيح البخارىـ به نقل از اَنَس ـ : پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله حجامت كرد و حجامتِ او را ابو طيبه انجام داد ، و پيامبر صلى اللّه عليه و آله دو صاع [ گندم] به او داد ، و با اربابانش گفتگو كرده بود و آنها به پيامبر صلى اللّه عليه و آله تخفيف داده بودند[ ؛ زيرا دستمزد آن ، سه صاع بود] .
۲۰۷۵.مسند ابن حنبلـ به نقل از جابر ـ : پيامبر صلى اللّه عليه و آله ابو طيبه را فرا خواند تا او را حجامت كند . از او پرسيد : «دستمزدت چه قدر است ؟» . گفت : سه صاع [گندم يا خرما] و سپس يك صاع براى پيامبر صلى اللّه عليه و آله كم كرد .
بيان
دو حديثى كه گذشت۱ ناظر به حجامت پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله و پرداخت اُجرت براى آن هستند . اين دو حديث و نيز احاديث ديگر همسو با اين دو ،۲ به گونهاى متفاوت امّا نزديك به هم ، بازگو كننده سخن گفتن مهربانانه پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله با حجامتگرى به نام ابو طيبه هستند . بر پايه اين گزارشها ، ابو طيبه ، غلامى از انصار بوده كه حجامت مىكرده و مطابق با آيين بردهدارى در جامعه عربستان آن روزگار ، بخشى از درآمد كسبش را به موالى و اربابانش مىداده است . پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله پس از حجامت ، اُجرت او را ـ كه در نقلهاى متعدّد ، به گونههاى متفاوتى آمده ـ ، به وى پرداخته و سپس با اربابانش گفتگو كرده تا در آنچه از او به عنوان خراج و ضريبه مىگرفتهاند ، تخفيف دهند و آنان نيز به احترام پيامبر صلى اللّه عليه و آله چنين كردهاند .