127
سیره پیامبر خاتم صلّی الله علیه وآله - جلد سوم

را در لغت يافت .۱

احتمال معنايى ديگر ، ناديده انگاشتن چند مورد انگشت‏شمار از چهارزانو نشستن پيامبر صلى اللّه عليه و آله است . به سخن ديگر، در ميان ده‏ها هزار بارى كه پيامبر صلى اللّه عليه و آله نشسته و برخاسته‏اند ، ده يا بيست بار چهارزانو نشستن، در حكم عدم است و به كار بردن تعبير «ديده نشدن» در باره آنها ، پذيرفتنى مى‏نمايد .

در هر صورت با توجّه به اين نكات ، گزارش چهارزانو نشستن پيامبر صلى اللّه عليه و آله ، اطمينان‏آور نيست و نمى‏توان آن را شيوه و گونه‏اى براى نشستن پيامبر صلى اللّه عليه و آله خواند ؛ امّا بايد توجّه داشت كه حكم بسيارى از اعمال و شكل و صورتشان ، تابع اثر محيطى آنها و برداشتى است كه مردمان از آنها دارند . بسى محتمل است در جامعه و روزگارى كه چهارزانو نشستن ، ويژه متكبّران به شمار نمى‏رود ، اين گونه نشستن ، پذيرفتنى‏تر از نشستن به حالت نيم‏خيز (احتفاز) و يا احتبا باشد . از اين رو در برخى احاديث ، غذا خوردن امام صادق عليه السلام در حالت چهارزانو گزارش شده است .۲

جمع‏بندى

با توجّه به اصول حاكم بر سيره نبوى مى‏توان گفت : نشستن انسان نيز همچون ساير كارها بايد نمود فروتنى ، ادب ، به ياد خدا بودن و متناسب و هماهنگ با هنجارهاى پذيرفته شده اجتماعى باشد كه در آن زندگى مى‏كنيم .

گفتنى است كه برخاستن پيامبر صلى اللّه عليه و آله از مجلس نيز همراه ياد خدا بوده و آداب خاصّى داشته كه در ابواب مربوط به آن آمده است .۳

1.ر . ك : فقه اللغة ، ثعالبى : ص ۱۸۲ . گفتنى است كه برخى فقيهان ، معناى فقهى «تربّع» را در بحث چگونگى نشستن در نماز ، چند گونه تفسير كرده‏اند (ر . ك : مستند الشيعة ، نراقى : ج ۶ ص ۶۶ ، جواهر الكلام : ج ۱۲ ص ۲۲۴) .

2.الكافى : ج ۶ ص ۲۷۲ ح ۹ .

3.ر . ك : ص ۱۱۹ (چگونگى برخاستن پيامبر صلى اللّه عليه و آله ) و ص ۱۲۱ (دعاى پيامبر صلى اللّه عليه و آله هنگام برخاستن) .


سیره پیامبر خاتم صلّی الله علیه وآله - جلد سوم
126

امّا هيچ گاه ، پاى خود را جلوى كسى دراز نكردند .۱ همچنين بر پايه احاديث شيعه ، هيچ گاه ديده نشد كه پيامبر صلى اللّه عليه و آله چهارزانو (متربّع) نشسته باشند ؛ نشستنى كه به احتمال فراوان در روزگاران گذشته ، گونه‏اى تكبّر و بزرگ‏منشى در آن احساس مى‏گشته و مبغوض خدا دانسته مى‏شده است . ۲

گفتنى است كه يك حديث از اهل سنّت ، چهارزانو نشستن پيامبر صلى اللّه عليه و آله را پس از نماز صبح ،۳ و حديثى ديگر ، يك مورد از اين گونه نشستن را بدون تقييد به جا و زمان خاصّى ، گزارش كرده است .۴ البتّه هر دو حديث ، سندشان ضعف و خدشه دارد و با حديث نقل شده در الكافى۵ كه مى‏گويد : «وَ لَم يُرَ مُتَرَبّعا ؛ هرگز چهارزانو ديده نشد» معارض اند ، و از اين رو اطمينانى به صدور آنها نيست . مؤيّد اين سخن ، گزارش‏هايى از شيعه و اهل سنّت هستند كه نشستن پيامبر صلى اللّه عليه و آله را بيشتر در حالت احتبا و احتفاز۶دانسته‏اند .

ناگفته نماند كه وجوه و احتمالاتى را مى‏توان براى جمع ميان احاديث ياد شده ارائه داد . يك احتمال ، آن است كه «تربّع» كه چهارزانو ترجمه مى‏شود ، مشترك لفظى ميان چند معنا و چند گونه نشستن باشد . در اين صورت ، دو دسته حديث ، تنها در لفظ ، مشترك خواهند بود . بر اساس اين احتمال ، از نظر معنا چنين مى‏شود كه گونه‏اى از نشستن ، ديده و گزارش شده و گونه‏اى ديگر ديده و گزارش نشده است . در باره اين احتمال بايد گفت كه نمى‏توان اين اشتراك لفظى و تعدّد معنايى

1.ر . ك : ص ۱۱۷ (ادب نشستن پيامبر صلى اللّه عليه و آله ) .

2.كلينى رحمه اللّه در باره نشستن بر سر سفره ، از امام على عليه السلام نقل كرده است : «كسى از شما چهارزانو ننشيند ، كه خداوند از اين گونه نشستن بدش مى‏آيد و از كسى كه چهارزانو بنشيند ، نفرت دارد» (الكافى : ج ۶ ص ۲۷۲ ح ۱۰) .

3.ر . ك : ص ۱۱۷ ح ۱۶۱۷ .

4.ر . ك : ص ۱۱۷ ح ۱۶۱۸ .

5.ر . ك : ص ۱۱۱ ح ۱۶۰۵ .

6.معناى «احتبا» و «احتفاز» در ابتداى تحليل آمد .

  • نام منبع :
    سیره پیامبر خاتم صلّی الله علیه وآله - جلد سوم
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعي از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    7
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 7476
صفحه از 511
پرینت  ارسال به