را در لغت يافت .۱
احتمال معنايى ديگر ، ناديده انگاشتن چند مورد انگشتشمار از چهارزانو نشستن پيامبر صلى اللّه عليه و آله است . به سخن ديگر، در ميان دهها هزار بارى كه پيامبر صلى اللّه عليه و آله نشسته و برخاستهاند ، ده يا بيست بار چهارزانو نشستن، در حكم عدم است و به كار بردن تعبير «ديده نشدن» در باره آنها ، پذيرفتنى مىنمايد .
در هر صورت با توجّه به اين نكات ، گزارش چهارزانو نشستن پيامبر صلى اللّه عليه و آله ، اطمينانآور نيست و نمىتوان آن را شيوه و گونهاى براى نشستن پيامبر صلى اللّه عليه و آله خواند ؛ امّا بايد توجّه داشت كه حكم بسيارى از اعمال و شكل و صورتشان ، تابع اثر محيطى آنها و برداشتى است كه مردمان از آنها دارند . بسى محتمل است در جامعه و روزگارى كه چهارزانو نشستن ، ويژه متكبّران به شمار نمىرود ، اين گونه نشستن ، پذيرفتنىتر از نشستن به حالت نيمخيز (احتفاز) و يا احتبا باشد . از اين رو در برخى احاديث ، غذا خوردن امام صادق عليه السلام در حالت چهارزانو گزارش شده است .۲
جمعبندى
با توجّه به اصول حاكم بر سيره نبوى مىتوان گفت : نشستن انسان نيز همچون ساير كارها بايد نمود فروتنى ، ادب ، به ياد خدا بودن و متناسب و هماهنگ با هنجارهاى پذيرفته شده اجتماعى باشد كه در آن زندگى مىكنيم .
گفتنى است كه برخاستن پيامبر صلى اللّه عليه و آله از مجلس نيز همراه ياد خدا بوده و آداب خاصّى داشته كه در ابواب مربوط به آن آمده است .۳
1.ر . ك : فقه اللغة ، ثعالبى : ص ۱۸۲ . گفتنى است كه برخى فقيهان ، معناى فقهى «تربّع» را در بحث چگونگى نشستن در نماز ، چند گونه تفسير كردهاند (ر . ك : مستند الشيعة ، نراقى : ج ۶ ص ۶۶ ، جواهر الكلام : ج ۱۲ ص ۲۲۴) .
2.الكافى : ج ۶ ص ۲۷۲ ح ۹ .
3.ر . ك : ص ۱۱۹ (چگونگى برخاستن پيامبر صلى اللّه عليه و آله ) و ص ۱۲۱ (دعاى پيامبر صلى اللّه عليه و آله هنگام برخاستن) .