نهى از آنها ، ترديدهايى وجود دارد . ۱
بر اين پايه ، هر جامعه و فردى بايد به پيامدهاى نامگذارى در درون فرهنگ خود ، توجّه كند و با بر گرفتن و فهميدن ملاك دين در ترغيب يا نهى ، نام مطلوب خود را با آن بسنجد .
نكته در خور توجّه ، آن كه پيامبر صلى اللّه عليه و آله به تغيير نامهاى زشت و نكوهيده افراد ، بسنده نكرده و به تغيير نام برخى قبيلهها و شهرها نيز اقدام نموده است . امام باقر علیه السلام مىفرمايد :
كانَ رَسولُ اللّهِ صلى اللّه عليه و آله يُغَيِّرُ الأَسماءَ القَبيحَةَ فِى الرِّجالِ وَ البُلدانِ .۲
پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله نامهاى زشت افراد و شهرها را تغيير مىداد .
از اهل سنّت نيز ابو داوود سجستانى در سنن خويش ، پس از آن كه بسيارى از نامهاى آدميان را كه به وسيله پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله تغيير يافته ، ذكر كرده ، نام برخى مناطق و يا قبيلههايى را كه به فرمان پيامبر صلى اللّه عليه و آله دگرگون شدهاند ، چنين گزارش كرده است :
و غيّر النبىّ صلى اللّه عليه و آله اسم العاص و ... و أرضا تسمّى عَفِرَةَ سمّاها خَضِرَةَ ، و شِعب الضلالة سمّاه شِعب الهدى ، و بنو الزنية سمّاهم بنى الرِّشدَة ، و سمّى بنى مُغوِيَة بنى رِشدَةَ .۳
پيامبر صلى اللّه عليه و آله نام عاص (نافرمان) را تغيير داد ... و نيز سرزمينى را كه عَفِره (بىحاصل) ناميده مىشد ، خَضِره (سرسبز) نام نهاد و شِعب الضلاله (درّه گمراهى) را شِعب الهدايه (درّه هدايت) ناميد و نام هر دو قبيله بنى زنيه (زنازادگان) و نيز بنى مُغويه (حرامزادگان) را به بنى رشده (حلالزادگان) تغيير داد .