453
سیره پیامبر خاتم صلّی الله علیه وآله - جلد پنجم

خود را۱ و گاه نيز ديگران را مقدّم داشته‏اند.۲

روايت «الجار ثُمّ الدار» نيز با توجّه به سبب ورودش، ناظر به دعاى مشترك نيست تا ترتيب و تقديم دعا براى خود يا ديگران در آن مطرح شده باشد ؛ بلكه ناظر به اهمّيت دعا كردن براى ديگران است. اين روايت ، بيانگر اين واقعه است كه فاطمه زهرا عليهاالسلام يكسر به ديگران انديشيده و براى ايشان دعا كرده و دعا كردن براى خود را به فرصتى ديگر وا نهاده است. به سخن ديگر، حديث «الجار ثمّ الدار» ، اهمّيت دعا كردن براى ديگران را گوشزد مى‏كند ، حتّى اگر انسان ، فرصت دعا را براى خود نيابد. اين ، رفتارى والا و اخلاقى است كه در باره بقيّه معصومان عليهم‏السلام و در رأس آنان، پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله نيز گزارش شده است . بسيارى از صد و اندى دعاى نقل شده از پيامبر صلى اللّه عليه و آله براى افراد و اقوام خاص۳و نيز برخى از دعاهاى صحيفه سجّاديه ،۴ نمونه‏هاى اين رفتار اخلاقى و عبادى اند؛ امّا اين امر موجب نمى‏شود كه كسى به هنگام يادكرد مشترك از خود و ديگران در دعايش، ملزم به رعايت ترتيب در ذكر خود و ديگران باشد؛ پس اين ترتيب مى‏تواند به گونه دلخواه و متغيّر صورت گيرد ، بى آن كه حديثى آن را نفى و يا محدود كرده باشد.

بر اين پايه ممكن است با استناد به دو حديث ياد شده و نيز احاديثى مانند حديث زير ، نتيجه بگيريم كه شيوه هميشگى و يا غالب پيامبر صلى اللّه عليه و آله در دعا كردن،

1.ر . ك : ص ۴۴۹ (آغاز كردن از خود) .

2.مانند اين دعا كه در آغاز دعوت و به هنگام هجوم مشركان ، بر زبان آورد : «اللّهُمَّ اهدِ قَومى فَإِنَّهُم لا يَعلَمونَ ، وَانصُرنى عَلَيهِم أن يُجيبونى إلى طاعَتِكَ ؛ بار خدايا ! قوم مرا هدايت فرما ، كه اينان نادان اند ، و مرا بر آنان نصرت بخش تا دعوت مرا به فرمان بردارى از تو ، پاسخ دهند» (الدرّ المنثور : ج ۳ ص ۱۱۷) .

3.ر . ك : نهج الدعاء : ج ۲ ص ۷۶ باب «من دعا له النبى صلى اللّه عليه و آله » .

4.مانند : دعا براى فرشتگان ، همسايگان و دوستان ، دعا براى مرزداران و ... .


سیره پیامبر خاتم صلّی الله علیه وآله - جلد پنجم
452

ديگر را از خداوند رحمان ، طلب مى‏نمودند .

پرسش ، اين است كه در دعاى مشترك، به هنگام نام آوردن و ياد كردن، خود را مقدّم بداريم ـ آن گونه كه دو حديث ياد شده ، به پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله نسبت مى‏دهند ـ يا ديگران را آن گونه كه ممكن است از حديث «الجار ثمّ الدار ؛» فهميده شود ؟

پاسخ ، آن است كه در آيات متعدّدى از قرآن ، دعاكننده ابتدا براى خود دعا كرده است ؛ دعاهايى كه بيشتر ، از زبان پيامبران نقل شده‏اند۱ ولى منحصر به آنها نيستند و از زبان مؤمنان نيز آمده‏اند .۲ در سلام انتهاى نماز نيز اين گونه است كه ابتدا بر خود و سپس بر بندگان صالح خداوند ، سلام و درود مى‏فرستيم.

از سوى ديگر ، در احاديث شيعه و اهل سنّت نيز منعى براى اين كار مشاهده نمى‏شود ، هر چند تقديم ديگران ، ياريگر استجابت دعا دانسته شده است .۳ بر اين پايه، مشاهده مى‏شود كه پيامبر اكرم صلى اللّه عليه و آله به چند گونه رفتار كرده‏اند: گاه، تنها براى ديگران دعا نموده۴ و گاه به هنگام دعاى مشترك و بويژه طلب رحمت و مغفرت،

1.مانند دعاى موسى عليه السلام : « قَالَ رَبِّ اغْفِرْ لِى وَلأَِخِى وَأَدْخِلْنَا فِى رَحْمَتِكَ وَأَنتَ أَرْحَمُ الرَّ حِمِينَ ؛ گفت : پروردگارا ! من و برادرم را بيامرز و ما را در رحمت خويش در آور ، كه تو مهربان‏ترينِ مهربانانى » (اعراف : آيه ۱۵۱) و دعاى ابراهيم عليه السلام : «رَبِّ اجْعَلْنِى مُقِيمَ الصَّلَوةِ وَ مِن ذُرِّيَّتِى رَبَّنَا وَ تَقَبَّلْ دُعَاءِ * رَبَّنَا اغْفِرْ لِى وَ لِوَ لِدَىَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ ؛ پروردگارا ! مرا بر پا دارنده نماز قرار ده و [نيز] از فرزندان من . پروردگار ما ! دعايم را اجابت فرما * پروردگار ما ! مرا و پدر و مادرم و مؤمنان را در روزى كه حساب بر پا مى‏شود ، بيامرز» (ابراهيم : آيه ۴۰ ـ ۴۱) و دعاى نوح عليه السلام : « رَّبِّ اغْفِرْ لِى وَ لِوَ لِدَىَّ وَ لِمَن دَخَلَ بَيْتِىَ مُؤْمِنًا وَلِلْمُؤْمِنِينَ وَ الْمُؤْمِنَـتِ وَ لاَ تَزِدِ الظَّــلِمِينَ إِلاَّ تَبَارَا ؛ پروردگارا ! مرا و پدر و مادرم را و كسى را كه با اينان وارد خانه‏ام مى‏شود و مردان و زنان با ايمان را بيامرز و ستمكاران را جز هلاكت ميفزاى » (نوح : آيه ۲۸) .

2.« وَ الَّذِينَ جَاءُو مِن بَعْدِهِمْ يَقُولُونَ رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَ لاِءِخْوَ نِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِالاْءِيمَـنِ وَ لاَ تَجْعَلْ فِى قُلُوبِنَا غِلاًّ لِّلَّذِينَ ءَامَنُوا رَبَّنَا إِنَّكَ رَءُوفٌ رَّحِيمٌ ؛ و كسانى كه پس از آنها (مهاجران و انصار) آمدند ، مى‏گويند : پروردگار ما ! ما و برادران ما را كه در ايمان از ما پيشى گرفتند ، بيامرز و در دل‏هاى ما نسبت به كسانى كه در اينان بر ما سبقت گرفته‏اند ، كينه قرار مده . پروردگار ما ! همانا تو رئوف و مهربانى »(حشر : آيه ۱۰) .

3.ر . ك : وسائل الشيعة : ج ۷ ص ۱۱۷ باب «استحباب دعاء الإنسان لأربعين من المؤمنين قبل دعائه لنفسه» .

4.ر . ك : نهج الدعاء : ج ۲ ص ۱۴۴ ـ ۱۶۳ . نيز ، ر . ك : صحيح البخارى : ج ۵ ص ۲۳۳۲ ـ ۲۳۳۳ باب «قول اللّه‏ تعالى : «وَصَلِّ عَلَيْهِمْ» و من خصّ أخاه بالدعاء دون نفسه» .

  • نام منبع :
    سیره پیامبر خاتم صلّی الله علیه وآله - جلد پنجم
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعي از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    7
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 10507
صفحه از 562
پرینت  ارسال به